19. mai 2015

Ülimalt hea ja lihtne rabarberikook tatrajahuga (gluteenivaba)!

See on naljakas, kui erinevalt suhtuvad inimesed gluteenivabadesse küpsetistesse. On suur osa inimesi, kes teadlikult ja huviga igasugu selliseid retsepte otsivadki ning siis on teine osa inimesi, kes kuuldes sõnasid: gluteenivaba, paleo, suhkruvaba vms, teatavad koheselt, et ega valmiv lõpptulemus ikka miskit head olla ei saa. Vot just see "teine osa" kiitis sellesama rabarberikoogi ülimalt heaks. Niisiis, kui Teil on ka tutvusringkonnas selliseid pirtsutajaid, siis see kook on üsna kindlapeale minek.


Need, kes tatrajahuga tutvust teinud, teavad juba selle meeldivat pähklist maitset, mis lõpptulemusena kooki rikastab. Olgugi, et tihtipeale võivad vaid tatrajahuga küpsetatud maiused jääda pisut puised, siis siinses retseptis olengi vaid seda jahu teadlikult kasutanud. Miks? Seepärast, et rabarberi mahlakus seob jahu ning lõpptulemus jääb kohev ja mahlane. Ja kuna retsept on taaskord selline "sega-lihtsalt-kõik-kokku-ja-küpseta" retsept, siis ei nõua see ka väga palju küpsetaja aega. Lõpptulemuseks on aga mõnusalt kodune gluteenivaba kook.


Ahjaa, juba peaaegu unustasin. Kuna olen hõivatud igasugu projektide ja pildistamistega, siis mitu-mitu päeva olen tegelenud oma portfoolio-lehe "ehitamisega". Saan sinna ülesse panna väikese osa oma tegemistest. Suur osa on juba tehtud ning ka leht juba aktiivne (olgugi, et piltide sisestamine on veel poole peal:)). Nii, et kui tunnete huvi, siis soovitan piiluda siia: RAGNE PORTFOOLIO

2 dl tatrajahu
2 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 dl õli
2 muna
300 g rabarberitükke
2 tl kaneeli
100 g toorjuustu, toasooja
100 g Kreeka jogurtit

Sega retsepti 4 esimest komponenti omavahel. Vahusta munad õliga ning lisa kuivainetele. Sega rabarberitükid kaneeliga. Sega omavahel toorjuust ja jogurt ning lisa koos rabarberitükkidega tainale, sega ühtlaseks tainaks. 

Vala tainas võiga määritud ahjuvormi (18x26cm) ning küpseta 180 kraadi juures u 35 minutit (peale küpsemist avasin ahjuukse ning lasin koogil soojas ahjus u 10 minutit seista).



72 kommentaari :

  1. Oh kui lihtne retsept, läheb tegemisse! Ja tatrajahu koos rabarbriga kõlab mõnusalt. Mäletan, et esimesel korral tatrajahust küpsetist maitstes otsisin tatrapudru maitset, aga polnudki, õnneks :) Pigem jah pähkline mõnus kõrvalmekk :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See retsept on jah väga meeldivalt lihtne. Soovitan;)

      Kustuta
  2. Kas tavaline tatrajahu või toortatar?

    VastaKustuta
  3. Kas seda võiks proovida teha ka riisijahuga?

    Kui Sul on mõni riisijahuga retsept, siis võiksid selle ka siia lisada. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlsti võib proovida, kuna aga sellised jahud võivad tihtipeale jonnakalt käituda, siis täiesti kindlalt ei julge soovitada.

      Tegelikult mul riisijahuga retsepte on ka;) püüan lähiajal lisada;)

      Kustuta
  4. Kas võib olla ka toortatrajahu? :)

    VastaKustuta
  5. Kas seda võiks teha ka odrajahuga?

    VastaKustuta
  6. Tegin täpselt retsepti järgi, aga kook jäi seest tooreks. Ilmselt siis ahjus probleem ja oleks pidanud kauem hoidma ahjus, või soovitad pigem sama aeg aga kõrgem temperatuur?
    Muidu näiteks need sokolaaditükkidega küpsised (sinu hiljutine retsept) tulid mul sama ahjuga ilusti välja.

    Anni.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas ahjuvorm oli sama suur või suurem/väiksem? Võimalik, et ka rabarberitest eraldus rohkem mahla vms. Seetõttu soovitan alati koogi küpsust pisikese puutikuga proovida:)

      Kustuta
    2. Kasutasin 24 cm diameetriga ümmargust ahjuvormi. Proovin ka riisijahu-tatrajahu koogi mõni päev ära ja annan teada, kas õnnestus paremini.
      Anni

      Kustuta
    3. Jään muljeid ja kommentaare ootama;)

      Kustuta
  7. Kas toorjuustu ja jogurti asemel võiks kasutada midagi muud ka? Näiteks hapukoort või kohupiima?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kreeka jogurti või asendada sama koguse hapukoorega. Kui toorjuustu asendada, siis võib selle sama koguse klassikalise kohupiimaga asendada:)

      Kustuta
    2. Aitäh, Ragne. Asi selles, et tahaks ju väga kohe tegema hakata, aga kui kõiki komponente kodus ei ole antud hetkel, siis ju vaja asendada olemasolevatega.

      Kustuta
    3. Otseloomulikult. Siinsamas postituses küsis keegi blogikülastaja just, et miks vaja asendada ning minu arvates võib põhjendusi sellele olla mitmeid. Esiteks toitumisviisid ja -harjumused ning teiseks just see, et miskit ei pruugi kodus leiduda. Seetõttu on hea alati küsida... nii on ka see teistele abiks;)

      Kustuta
  8. Tere Ragne! Mis sa arvad, kas suhkru võiks selles retseptis asendada meega? Kui jah, siis kui palju mett umbes läheks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja loomulikult võib. Tahtsin ka ise meega seda kooki proovida;) ma ise paneksin mett ca 175-200 grammi:)

      Kustuta
  9. Miks kõik midagi asendada tahavad? :) Kook hea ju ilma asendustetagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult on retseptid ju tihtipeale ka nö aluspõhjaks millest juhinduda ning mida muuta vastavalt sellele, mida kodus leidub;)

      Kustuta
    2. Tegelikult on retseptid ju tihtipeale ka nö aluspõhjaks millest juhinduda ning mida muuta vastavalt sellele, mida kodus leidub;)

      Kustuta
  10. Mis õli sa kasutad? Tavalist oliiviõli või rapsiõli või mida? Kuidas kookosõliga on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on kodus enamasti kasutusel kookosõli, kõrvitsaseemneõli, viinamarjaseemneõli, rapsiõli ning oliiviõli (extra virgin ja tavaline). Selle koogi valmistamisel soovitan kasutada kas rapsiõli või virgin oliiviõli. Ma ei ole proovinud seda kooki kookosõliga valmistada ning seetõttu ei julge seda siinses koogis soovitada:)

      Kustuta
    2. Ma tegin kookosõliga. Mõtlesin, et kui tatrajahu on pähklise maitsega, siis peaks sobima küll. Vahustasin päris pikalt, et kookosõli muutuks pehmemaks ega jääks tükke sisse. Lõppkokkuvõttes tuli ikkagi kuidagi kuiv, rabarberi maitset polnud üldse, oli selline ... tatrajahune :D Pähkline ja jahune. Samas, ma kasutasin kohupiima toorjuustu asemel, vb see ka mõjus. Aga teine kord siis teen rapsiõliga, ehk tuleb mahlakam :)

      Kustuta
    3. AItäh tagasiside eest. Minule abiks ning kindlasti ka teistele;)

      Kustuta
  11. Tegin täna seda kooki, väga lihtne ja lõpptulemus mulle meeldis väga. Hea mahlane ja selline n-ö märg.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii lahe! Ma eile õhtul nägin ka just, et olid seda kooki teinud;)

      Kustuta
  12. Kiidan retsepti, tänud Ragne! Minu esimene tatrajahust tehtud küpsetis ja tuli suurepäraselt välja :) Tavalise suhkru asendasin kookospalmisuhkruga, panin seda pisut rohkem. Nii hea, pehme ja mahlane. Super! Varsti proovin riisijahu/tatrajahu rabarberikooki ka!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda, et see kook üllatas positiivselt. Mul on mõned gluteenivabad koogid veel siia blogisse ülespanemata, aga kindlasti püüan seda viga parandada;)

      Kustuta
  13. väga maitsev kook, aga kippus lagunema ja kätte ei olnud võimalik võtta. eks ma siis paningi jäätisepalli juurde ja sõin lusikaga

    VastaKustuta
  14. Tere! Kasutasin ainult toorjuustu ja õlina päevalilleõli. Tuli väga maitsev ja mahlane. Tatrajahu üllatas positiivselt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tatrajahu on tõepoolest üks väärt asi. Mulle meeldib sellest ka küpsiseid valmistada;)

      Kustuta
  15. Tegin nädalavahetusel seda kooki ning kiidan väga! Tõeliselt mahlane ja maitsev kook! See läheb kindlasti mu retseptiraamatusse kirja, et igal aastal rabarberihooajal korduv tegemisele minna :)
    Tatrajahu erilisest maitsest ma ise niiväga aru ei saagi, aga igaljuhu maitseb mulle väga ning on hea teada, et see on gluteenivaba ning ei sisalda nisujahu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere tulemast selle koogi austajate rivistusse:) Õunahooajal tasub seda kooki proovida kindlasti õuntega!

      Kustuta
  16. Tegin täna seda kooki. Lisasin veel aprikoosid. Kõrvale tegin vahukoore-kohupiimakreemi. Imeline!

    VastaKustuta
  17. Kui see tatrajahuga kook kõrgete äärtega pannile (6cm), plaadikoogina, siis kuidas peaksin arvestama koguseid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Milliste mõõtmetega see panna on?

      Kustuta
    2. Ahjupanni mõõtmed: laius 28cm, pikkus 39, kõrgus 6cm.
      Kui kooke teen, teen sageli sellega. Et jätkuks.

      Kustuta
    3. Tegemist on siis pisut suurema vormiga, kui minu vorm, mida selle koogi küpsetamiseks kasutasin. Sellisel juhul tuleb kogused retseptid suurendada 2,3 korda. (muidugi võib ka lihtsalt koguseid topelt võtta - tuleb pisut madalam kook, aga võibolla on lihtsam arvestada;))

      Kustuta
  18. Tere, Ragne! Kui ma kasutan antud koogis sügavkülmutatud rabarbereid, siis kas ma peaksin (külmunud) rabarberi tükid enne (maisi-)tärklisega segama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, nii soovitaksin küll teha, siis ei jää lõpptulemus üleliia vesine:)

      Kustuta
  19. Hei hopsti, ostsin täna poest rabarberit. Proovin kindlasti nädalavahetusel, siis külalised tulemas, kes tavalisest jahust tehtud kooki süüa ei saa. Tervitades Anne

    VastaKustuta
  20. Hei hopsti, ostsin täna poest rabarberit. Proovin kindlasti nädalavahetusel, siis külalised tulemas, kes tavalisest jahust tehtud kooki süüa ei saa. Tervitades Anne

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Anne,

      Jään kindlasti ootama tagasisidet, kuidas kook õnnestus ja maitses:)

      Kustuta
  21. Väga maitsev! Aitäh retsepti eest. Teen kindlasti veel.

    VastaKustuta
  22. Tere! Kui palju panna suhkru asemel erütritooli? Pärmseene vohamise tõttu ei või hetkel lisaks nisujahule ka suhkurt tarbida :)

    VastaKustuta
  23. Tere,

    Kahjuks ei kasuta ma seda magusainet, mistõttu ei oska ma täpselt selle kohta kahjuks nõu anda:)

    VastaKustuta
  24. Tere! Tegin ka kookosõliga, sulatasin enne õli vedelaks. Kook tuli väga kuiv ja puine. Ütleks, et kookosõli ei sobi. Kui asendada võiga, siis kui palju võid panna? Kuskil 100-150g? Muidu maitse oli selline, et isegi mu äärmiselt umbusklik ja kehva isuga teismeline ütles, et parim kook üldse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Okei, ise küsin, ise vastan. Panin 120g võid õli asemel, sulatasin ja jahutasin, et oleks vedel. Tulemus on mahlasem kui kookosõliga aga laiali kukub ikkagi. Muud osad on täpselt nii nagu retseptis. No miks ta mul laiali kukub? Jäätisega pudi süüa on ju tore küll aga tahaks konkreetset tükki ikka ka võtta :P

      Kustuta
    2. Kahtlustan jahu. Millist kasutasid?

      Kustuta
    3. Et paremini koos püsiks võid ka lisada ühe muna täiendavalt.

      Kustuta
    4. Täitsa tavaline tatrajahu, äkki Veski Mati oma vms. Proovin panna muna juurde. Mul süüakse küll see pudi kõik ära aga võiks ju koos ka püsida kuni taldrikusse jõuab :D Suurepärane kook muidu, tänan retsepti eest :)

      Kustuta
    5. Koos peab see kook kohe kindlasti püsima:) Soovitan suurendada muna kogust!

      Kustuta
  25. Tere! Kas võib kasutada ka linaõli? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, võib ikka. Lisada seda ikka siis sama kogus, mis retseptis.

      Kustuta
  26. Tere
    Panin koogi just ahju, aga hakkasin mõtlema, et kas peaks panema pöördõhuga või ülemine-alumine kuumus?

    VastaKustuta
  27. Tundub maitsev kook, kindlasti proovin. Ainult, et hetkel kodus minul ainult gluteeniga tatrajahu. Lihtsalt märgin, et kui tahta teha gluteenivaba, siis kindlasti poes valida vastava märgistusega jahu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitöh hoiatamast. Kindlasti peab poes alati pakendeid lugema!

      Kustuta
  28. Tegin just seda kooki...kuna rabarberit ei olnud, tegin õunad+kaneel..kasutasin toortatrajahu, kookosõli, suhkru asemel mett ja toorjuustu asemel 200g pakk kohupiima+natuke hapukoort. Tulemus väga hea mahlane kook! Sõin pool koogist lihtsalt järjest üksi ära :D

    VastaKustuta
  29. Minu gluteenitalumatu mehe suur lemmik (ta on üldiselt natuke kahtlev igasuguste teiste jahude suhtes peale vana hea nisuka). Olen terve kevad-suvise aja iga natukese aja tagant seda teinud ja iga kord on kook nigu niuhti läinud :)

    Suur tänu sulle, Ragne! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore kuulda. Ma salaja ütlen veel, et homme-ülehomme postitan siia ühe imehea õuna-banaanikoogi, mis on gluteeni- ja laktoosivaba. Kuna unustasin koogile magusainet lisada enne küpsetamist, siis ei ole ka täiendavalt suhkrut lisatud. Selgus aga, et tänu banaanile jäi kook täpselt parajalt magus ning on meeltmööda ka mu meesperele (see on suur asi). Ühesõnaga praegu nosin seda kooki ja töötlen selle koogi pilte. Nädalavahetusel panen ka blogisse;) Soovitan proovida!

      Kustuta
  30. Mina tegin pool toortatra jahu ja pool täistera kaerajahu,suhkru asemel erütritool.Sai väga hea kook ja veel täiesti patuvaba.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on väga tore kuulda, et selle retsept ühe maitsva idee aluseks oli:)

      Kustuta
  31. Tere

    Kas sobib mingi teistsugune ahjuvorm või koogivorm ka küpsetamiseks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult võib kasutada selle koogi tegemisel mis tahes vormi:) Sama koguseid kasutades võiks ümmarguse vormi suurus olla 24-25 cm:)

      Kustuta
  32. Küpsetan seda kooki inimesele, kel on ka laktoositalumatus (ka laktoosivaba toorjuust ei sobi). Millega saaks asendada toorjuustu retseptis? Jogurtiga saab hakkama (kasutaks taimset), aga see va toorjuust...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere

      Ei ole seda konkreetset kooki ilma toorjuustuta katsetanud. Aga soovitan proovida nii, et lihtsalt suurendada jogurtikogust ning toorjuust lihtsalt välja jätta:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails