5. august 2014

Jäätiseuputus! Koorene vanillijäätis ja veel 10 erinevat jäätisemaitset.....

Sõidan päris tihti Tallinn-Pärnu vahet ning minu jaoks on juba traditsiooniks saanud see, et teen Märjamaa bensiinijaamas pisikese vahepeatuse ning premeerin end kohvi ja Magnum mandlijäätisega. Viimane on sel suvel saanud minu vaieldamatuks lemmikuks, mida võiksin päevas kohe mitu tükki ära süüa. Jäätis on hetkel lihtsalt suurepärane jahutus, olgu ta siis sorbett, koorejäätis, kohupiimajäätis... ei ole vahet nii või teisiti on mõnus kuumal päeval miskit külma nautida. 

 
See jäätisepostitus oli mul ootel, kuna see ilmus ajakirja Maret2014 juulikuunumbris. Kannatamatult juba ootasin selle blogisse üles riputamist. Seda põhjusena, et lõpptulemus oli lihtsalt suurepärane. Retseptidena tuleb avaldamisele üks ilma jäätisemasinata valmiv koorejäätis. Mainin kohe ära, et tegemist ei ole traditsioonilise vahukoor+kondenspiim valmiva kooslusega, vaid pisut teistsugune (ja väga hästi) toimiv vaheldus ja valmistamismeetod. Nii on lõpptulemuseks vanillise maitsega kreemjas koorejäätis. Maiuse valmistamisel on kasutatud ehtsat vanillikauna, mis annab jäätisele juurde meeldiva vanillise maitse.

Loomulikult on koduse jäätise valmistamise üheks suurimaks ebaõnnestumiseks jäätisesegusse tekkivad jäätisekristallid. See kehtib eriti just ilma jäätisemasinata valmistamismeetodi puhul. Kuidas aga vältida jääkristalle? Valmistamisel tuleb segu korralikult kuumutada ning tahenemise vahepeal see veelkord läbi mikserdada, nii ongi lõpptulemus kreemjas ja siidine. 

Mida aga teha siis, kui Teil on külmkapis terve suur karbitäis tavalist poest ostetud vanillijäätist, millest juba tüdinud olete? Siis saab täiustada maitseid erinevate lisanditega. Retseptiideed leiate sellest postitusest, kerige vaid hiirt pisut allapoole....



Koorene vanillijäätis
600 ml rõõska koort (35%)
1 vanillikaun
85 g suhkrut
3 munakollast

Kuumuta potis keskmisel kuumusel rõõsk koor. Lõika vanillikaun pikuti pooleks ning eralda noa abil sellelt seemned. Lisa eraldatud seemned potti, seejärel pane potti ka vanillikaun. Kuumuta koort kuni keemiseni. Seejärel lisa suhkur ning sega kuni lahustumiseni. Tõsta pott tulelt. Klopi munakollased kahvliga kergelt vahule. Lisa mõned lusikatäied kuuma kooresegu munakollasele (temperatuuri ühtlustamiseks) ning vala siis tasapisi munasegu potti koore hulka, ise pidevalt segades. Aseta jäätisesegu säilituskarpi, sulge kaanega ning lase sügavkülmas paar tundi taheneda, seejärel mikserda jäätisesegu uuesti läbi ning lase lõplikult taheneda (ca 5-6 tundi). 

Lisandid vanillijäätisele
Nagu eelnevalt lubatud, siis soovitustena erinevad lisandikooslused, mida kasutada tavalise jäätise rikastamiseks. Pean ütlema, et nii mõnigi kooslus sai minu üheks suureks lemmikuks. Eriti meeltmööda oli mulle näiteks sinihallitusjuustu ja Kreeka pähkli kooslus. Selle valmistamiseks peate kindlasti sinihallitusjuustu murendama, mitte eelevalt ühtlaseks püreeks segama. Tükkidena annab juust jäätises kontrasti magusa ja soolase kooslusena. 

Piparmündilehed + kookoshelbed
India pähklid + mesi
Vaarikad + martsipan
Sinihallitusjuust + Kreeka pähklid
Küpsisetükid + kreemliköör
Tüümianilehed + sidrunikoor (riivituna)
Keedetud kondenspiim + mooniseemned
Kohuke + kaneelipulber
Kuivatatud ploom + halvaa
Banaan (püreestatuna) + Geisha šokolaad

Kuidas teha?
1. Lase vanillijäätisel toatemperatuuril pisut pehmeneda;
2. Vali oma lemmiklisandite kooslus, haki väiksemaks (kui ei ole märgitud teisiti) ning sega lisandid jäätisesse. Lisandite koguse üle otsusta ise;
3. Aseta valminud jäätis säilituskarpi ning lase sügavkülmas taheneda vähemalt 30 minutit.
 


9 kommentaari :

  1. Vau, ei muud :D
    Kõik maitsed on väga ahvatlevad!

    VastaKustuta
  2. magnumi jäätis? :D oled Sa selle koostind lugenud? kas ilma kooreta tehtud jampsi tohiks üldse jäätiseks nimetada :D magnum - pulbrid ja suvaline taimerasv on vahtu aetud!

    VastaKustuta
  3. Ragne, kas oleks võimalik, et Sa kuidagi leiutaksid selle Magnumi retsepti? Et kuidas kodus ise teha jne

    Ette tänades,
    Kristiine

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on täiesti see mõttes. Taolised jäätisevormid on mul olemad, jäätisepulgad ka varutud. Kui katsetan ja meeldib, siis jagan kindlasti ka siin:)

      Kustuta
  4. "...seejärel mikserda jäätisesegu uuesti läbi..." - kas segu tuleb mikserdada ühe korra (peale kerget tahenemist) või mitu korda? See sõna "uuesti" ajas mind veidi segadusse.
    Tahaksin seda retsepti homme proovida ja seega oleks hea olla kindel :)

    VastaKustuta
  5. Ja veel - umbes mitmele inimesele sellest kogusest magustoiduks jaguks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin retseptis on mõeldud, et mikserdada tuleks peale külma panekut 1 kord, samas kui on viitsimist võib korra veel mikserdada, kui aega ja viitsimist on:)

      Ma pakun, et umbes kuuele jagub.

      Kustuta
  6. Kas võib kasutada vanillikauna asemel vanillisuhkrut? Ja kui palju seda siis umbes panna sinna sisse? Meil siin kohalikus poes ei müüdud seda vanillikauna kahjuks

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vanillikaun annab jäätisele hästi mõnusa vanillise maitse, aga saab ka vanillisuhkruga. See võiks siis võimalusel olla pisikeste vanilliseemnetega. Kogusena niipalju, et ikka maitse tekiks - nii umbes 2-3 tl:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails