13. september 2013

Mee-juustukook

Mulle on hakanud hirmsasti meeldima paar nädalat tagasi hädaolukorras ostetud pisike Ø20cm läbimõõduga koogivorm. Selles on hea igasugu väiksemaid, aga pisut kõrgemaid kooke valmistada. Ja muidugi kui on tulemas paar külalist või kavatsed lihtsalt endale miskit küpsetada, siis on väike kook tunduvalt etem. Saab mõistliku ajaga otsa ning ei teki muret, kellele veel kooki viia võiks:).... minu mured.

Niiisiis sai valmis üks lihtne juustukook, mis valmis hiljuti poeriiulitele jõudnud uuest tootest Creme fraiche´st.(20%). Põhimõtteliselt on tegemist hapukoorele sarnase tootega, kuid talub paremini kuumtöötlemist. Tegemist on piimhappebakterite toimel paksendatud kreemise, paksu ja veidi hapuka, kuid mahedama maitsega koorega. Niisiis, igati tore toode, mida olen juba ka lisaks koogile supis, ahjuroas, täidetud seentes ning ühes õunamagustoidus kasutanud.
Kook ise on mõnus, nagu juustukoogid ikka. Veidi teistsugust nüanssi annab koogile aga täidises kasutatud mesi, mida on ilusti tunda, kui mitte väga pealetükkivalt. Ühesõnaga söövad ka need, kes muidu mett ei armasta, sest see pigem viimistleb lõppmaitset. Mina kuhjasin koogile peale veel ohtralt vahukoort (nagu tõelised vahukoore austajad ikka teevad), kuid võib loomulikult koogi pealt kaunistada lihtsalt marjade või kerge hapukooreglasuuriga.


Põhi:
125 g täisteraküpsiseid
0,5 tl kaneeli
50 g võid, sulatatuna

Täidis:
400 g toorjuustu, toasooja
200 g crème fraiche´i
1,75 dl suhkrut
2 sl mett (kerge kuhjaga)
4 muna

Peenesta küpsised köögikombainis. Lisa kaneel ja või ning sega lusikaga ühtlaseks massiks. Laota segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi (ø20cm) põhjale.

Sega toorjuust lusikaga vahule, lisa segades juurde crème fraiche, suhkur ja mesi. Kõige lõpuks sega ükshaaval juurde munad. Vala täidis vormi. Küpseta 160 kraadi juures 1h, seejärel lülita ahi välja ning lase ahjus suletud uksega ca 1tund järelküpseda.  Lase seejärel külmas taheneda üleöö.

Tähelepanekud:
  • Soovi korral võid koogile veel peale panna::
    200 ml rõõska koort (35%)
    0,5 topsi karamelliga toorjuustu

    Kata kook vahukoore ning peale niristatud karamelli toorjuustuga. Selleks, sulata karamelliga toorjuust veevannil ning seejärel sega kergelt koogi peal oleva vahukoore sisse.
  • Ära ehmu, et pärast tunnikest küpsemist on kook veel ahjus vedel. Järelküpsemine ning külmkapis tahenemine aitab koogil õiget tekstuuri saavutada!

4 kommentaari :

  1. 20 cm koogivormid on super! mul on 2 tk ja neljakihilised koogid valmivad nüüd 1-2-3, sest kaks vormi mahuvad korraga ahju. pealegi on paljud Ameerika retseptid just selles mõõdus vormi jaoks mõeldud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On ja head. Ma just mõtlesin, et miks ma sellise mõõduga vorme varem ei ole kasutanud. Vahel tasuvad need kiired hädaostud ikka ära:)

      Kustuta
  2. Kuidas retsepti kohendada, kui mul on Ø24cm koogivorm? :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails