6. august 2013

Kolm maitsvat jäätisemaiust - šokolaadi-beseejäätis, jogurtijäätis ning külmunud banaanid jogurtiga

Ma olen tõeline jäätisesõber ning selle suure austajana tarbin suvisel ajal seda külma maiust ikka rohkelt.. Pärnakana olen praegusel soojal ajal päris tihe külaline näiteks Mama Toni´s Gelato jäätisekohvikus, kus saab mõnusaid kreemiseid, kooreseid ja maitserikkaid gelatosid. See koht jääb ranna lähedale, nii et peale rannast tulekut on ju igati mõnus üks vahvlitorbik mõne maitsva külma maiusega tee peale kaasa haarata.

Šokolaadi-beseejäätis

Tegelikult leiab jäätist üsna tihedalt ka minu külmkapist. Pole ju miskit paremat, kui endatehtud jäätis - eriti veel soojal suvepäeval. Üldiselt kasutan ikka seda vana head kondenspiima-vahukoore baasil valmistatud jäätist, siiski on aga sel suvel aukohale tõusnud ka jogurtijäätis: hea kerge valmistada ning mõjub üdini kergelt ka kehale;)

Jäätiseteema sai tõstatud ka juulikuu ajakirjas Maret, kus oli muuhulgas ülesandeks hinnata poejäätiseid ning isetehtud jäätist. Loomulikult võitis pika puuga kodune jäätis, retseptiks ikka vana hea tuntud kooskõla: vahukoor ja kondenspiim. Kui põhikomponendid on teada, siis täidiste ja maitsetega saab mängida.

Hiljuti Itaalias käies pakuti ühes gelato-kohvikus lausa taevalikku maitseelamust - šokolaadi-beseejäätist. Seda jäätist pidin ma koheselt ka koju jõudes järele katsetama või vähemalt sarnast besee-lisandiga jäätist proovima. Ja ongi nii, et lõpptulemuseks oli mõnus šokolaadijäätis, milles beseetükid tekitavad kerget õhulisust ja ka elevust:)


Seekord pakungi ma välja kolm jäätiseretsepti - šokolaadi-beseejäätist, kerget jogurtijäätist ning ühte omapärast pulgajäätist banaanidega. Viimane on saanud eriti populaarseks just välismaa toidublogides. Kujutab see endas kreeka jogurti ja pähklipurusse pistetud banaani, mis kergelt külmutatud. Maitsev ja eriti populaarne laste hulgas

Ega siis muud, kui kööki jäätist valmistama:)



Šokolaadi-beseejäätis

8 dl rõõska koort (35%)
1 purk (400g) kondenspiima kakaoga
ca 80 g beseeküpsiseid


Vahusta rõõsk koor pehmeks vahuks. Lisa lusikaga segades juurde kondenspiim ning vahusta korra mikeriga veel kergelt segamini. Vala jäätisemass suuremasse kaanega suletavasse säilituskarpi ning aseta sügavkülma umbes 45 minutiks. Seejärel murra besee väiksemateks tükkideks ning sega jäätisemassi. Lase seejärel külmkapis taheneda ca 4 tundi (kõik oleneb sügavkülma külmutamisvõimsusest).

Tähelepanekud:
  • Rõõsa koore vahustamisel peavad jääma kergelt pehmed tipud. Kui vahustada liiga tugevaks vahuks, siis jääb lõpptulemus võine.
  • Jäätisemass peab olema enne beseeküpsiste lisamist kergelt külmunud, vastasel juhul võivad beseetükid jäätisesse lihtsalt ära sulada.
  • Ära beseesid liiga väikesteks tükkideks tee - süües pead ikka tundma besee õhulisust!

 Jogurtijäätis


Jogurtijäätis banaani ja pirniga

1 suurem banaan
1 suurem pirn
200 g kreeka jogurtit

Koori ja eemalda pirnilt südamik, tükelda väiksemaks. Tükelda ka banaan väiksemaks. Pane puuviljatükid sügavkülma vähemalt 45 minutiks või seniks kuni need on külmunud. Seejärel püreesta puuviljad. Lisa jogurt ning mikserda seni, kuni saad ühtlase massi. Pane jogurtimass sügavkülma ning hoia seal kuni mass läheb veidi kõvemaks. Serveeri!

Tähelepanekud:
  • Kui puuviljad on liiga külmunud (ja raske püreestada), siis lase neil lihtsalt toatemperatuuril veidi sulada. 
  • Kui jäätisemass sügavkülmas liiga kõvaks muutub, siis hoia enne serveerimist seda toatemperatuuril.
 Banaanipulgad

Jäised banaanid kreeka jogurti ja soolapähklipuruga
 
mõned banaanid
kreeka jogurtit
soolapähkleid, peeneks hakituna

Lõika banaanid kolmeks ning pista need varda otsa. Seejärel kasta banaanid jogurtisse ning siis paneeri kiirelt pähklipurus. Pane banaanid küpsetuspaberile ning aseta u 15-20minutiks sügavkülma. Seejärel söö kohe.

Tähelepankud:
  • Tähelepankuid ei ole - kõik on lihtsamast lihtsam:)
 

5 kommentaari :

  1. Oo, tunduvad nii ahvatlevad, et paneb kohe jala tatsuma ja tahaks poe poole tõtata :)

    Eneli
    www.dodolce.blogspot.com

    VastaKustuta
  2. Esimese jäätise retseptis on vahukoort 8 dl. Tavaliselt on vist olnud ju 6 dl, ei? Või on see tingitud sellest, et besee on niigi magus ja 6 dl läheks liiiga magusaks? Hirmus isuäratav see igatahes, tahan järgi proovida, aga see kogus hetkel ajabki segadusse -_-

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See retsept vastab täiesti tõele. Viimasel ajal olengi jäätis teinud nii, et kondenspiima kogus väiksem.... ehk siis kui panen 400 g kondenspiima, siis läheb rõõska koort (35%) 8dl ning kui panen 300 g kondenspiima, siis lisan rõõska koort 6dl:) Nii, et kõik on õige:)

      Kustuta
    2. Selge! Katsetan ka edaspidi niimoodi:) Olengi vaadanud aeg-ajalt seda kilepakendis kodumaist kondenspiima ja mõelnud, et hmmm.... Suured tänud!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails