19. detsember 2012

Küpsetamata patee pardimaksaga - täiesti sobiv kiirel ajal!



Võtan mina siis külmkapist pardimaksa välja plaaniga üks hea patee kokku segada. Enne seda tahan aga korra siit blogist kõik koostisosad veel ruttu-ruttu igaks juhuks ülevaadata. Otsin ja otsin aga selgub, et see retsept puudub siit blogist sootuks. Miskipärast on üks mõnusamaid ja lihtsamaid (ja üks lemmikumaid) patee-retsepte mul jäänud suure õhinaga siia üles kirjutamata - parandan vea.

Kui pateed on enamasti vormis küpsetatud, siis see retsept ahjukuumust ei vaja. Lähenevate pühade lauale sobib see retsept kohe kindlasti. Kõrvale värkelt küpsetatud leiba või ahjusooja värsket saia ja rõõmuhõisked võivad alata:)

PS! Kui pardimaksa poest ei leia, siis proovi seda retsepti näiteks kanamaksaga.

 


500 g pardimaksa (Rannamõisa aitab selles osas)
piima (maksa leotamiseks)
1 sibul
1 küüslauguküüs
125 g suitsupeekonit
kimbuke värsket tüümiani
soola, pipart, riivitud muskaatpähklit
2 sl konjakit (soovi korral)
2 dl rööska koort (35%)
150 g võid

Puhasta maks kelmetest ning aseta ca 30 minutiks piima sisse likku. Haki sibul ja küüslauk peeneks, viiluta suitsupeekon ning pane kõik koos tüümianiga pannile küpsema. Raputa peale veidi soola, nii väldid sibulate kõrbema minemist. Kui sibul on klaasjas, tõsta segu pannilt. Samale pannile piserda peale veidi õli.

Nõruta maks piimast ja patsuta majapidamispaberiga kuivaks ning aseta pannile. Maitsesta soola ja pipraga ning küpseta maksatükid kiirelt mõlemalt poolt valmis. Lisa konjak, lase aurudel minna ning tõsta siis küpsetatud maksatükid sibulaseguga ühte kaussi. Lisa juurde rõõsk koor ja püreesta kõik ühtlaseks massiks. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.

Aseta segu vormi(desse) ning lase külmkapis maitsestuda järgmise päevani. Vahepeal võid valmistada ka või-katte. Selleks sulata või pannil – riisu pealt ära tekkinud vaht (nii saad lõpptulemusena selge või-kihi) ning vala järelejäänud sulavõi vormi kõige peale. Aseta külmkappi tagasi.


9 kommentaari :

  1. vaatan tegevuskäiku ja pilti ja tundub täitsa pasteet mis pasteet - selline peene ja ühtlase struktuuriga:) just paar nädalat tagasi lisasin ka umbes sellise, ainult et küülikumaksaga variandi: http://siljafoodparis.blogspot.com/2012/11/pasteet-kuulikumaksast.html
    Aga Sinu pildid, Ragne, lähevad järjest ilusamaks ja säravamaks! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tegelikult ootasin vaikselt kommentaari selle laisa inimese patee kohta:)

      Aga selle retsepti panin ma täpsete koostisainetena kirja oktoobrikuus ilmunud Naistelehe ühe artikli tarbeks ning pilt sai tehtud siis, kui veel väljas paistev päike tegi kõik fotod säravamaks ja rõõmsamaks. Hetkel vastab sellele enamasti vaid külmad ja hallid toidupildid... aga eks tuleb ka see pime aeg üle elada:)

      Silja, mul tuleb meelde, et tahtsin Sulle ühe kirja saata. Kui ma nüüd paari minuti pärast seda ära ei unusta, siis saadan;)

      Kustuta
    2. Ma muidu panen pasteedi sisse alati võd, seekord proovisin peekoniga, ja üsna ühesuguse asjaga saime hakkama, kuigi ega siin erilisi varieerimisvõimalusi nagu pole, sest pakk maksa on u pool kilo ja muid asju saab siis doseerida vastavalt, niiet siin vist pole isegi põhjust meie kollektiivset alateadvust süüdistada (või ehk natukene ikka?!) :):):)
      Ma vaatasin just eile SInu ja Pireti ahvatlevaid pilte ja otsustasin ära, et uuel aastal lähen fotokursustele (v üritan ennast mõne fotograafi õpilaseks seada) ja ostan lõpuks korraliku kaamera ära!
      Olen ka Sinu peale mõelnud, sest ühed Su peberid on juba ammu minu käes, aga Sul ka ju hästi kiired ajad, niiet ehk uuel aasyal jõuab asju tagastada:) Ootan kirja ka:)

      Kustuta
    3. Silja - alteadvus ja jõulud, mis muud:)

      Kusjuures, ma olen ennast mõnele järgmisel aastal toimuvale fotokursusele kirja pannud - ehk trehvame?

      Saatsin Sulle lõpuks ka pisikese kirja, nii et ootan tagasisidet ja loodetavasti haarad mu mõttest kinni;)

      Kustuta
  2. Ma olen Siljaga ühel nõul - pildid on alati väga kaunid ja huvitava kompositsiooniga! :)

    VastaKustuta
  3. Noo, mina arvan, et teemal "Jõulud ja pasteedid/pateed/terriinid ja naiste kollektiivnee alateadvus" võik julgelt mõned doktoritööd valmis kirjutada. ;) Ma pistsin just analoogse retsepti järgi valmistet pasteedi külmkappi tahenema. Ja kuna Piret presenteeris oma blogis lubamatult isuäratavat terriini, siis on mul plaan teisel jõulupühal ka üks terriin valmis meisterdada. Ma olen teiseks jõulupühaks suurest puhkamisest niikuinii kohutavalt väsinud ja tahaksin kohe midagi väga-väga teha ;D)

    Ja otse loomulikult soovin Sulle ka sooje, südamlikke ja maitsvaid jõule! :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mõni tubli päeva olen olnud arvutist eemal - milline tore puhkus:)

      Tegin ise terriini umbes kuu tagasi, tuli hirmus maitsev:) Täpne retsept asub siin: http://www.farmi.ee/retseptid/soolased-toidud-toorjuustust/18652

      Ilusat pühade aega Sullegi Maarja;)

      Kustuta
  4. Lihtne ja super maitsev! Ükskõik, mis retsepti ma ka ei otsiks, satun ikka siia sinu lehele Ragne :) Aitäh! Tegin seda kanamaksaga ja tüümiani pidin asendama oreganoga, sest siis kui vaja, pole seda poes...no nagu ikka. Ja tuli väga maitsev. Kavatsen seda jõululauale ka pakkuda, siis teen pardimaksaga.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails