7. juuni 2012

Rabarberikook - vanaemade stiili

Siis, kui kõikidel tundub rabarberikookide vaimustust justkui ülesaamast, tundub minul nende küpsetiste maraton justkui algavat. Olen vist oma toidutegemistega nii ametis olnud, et peenramaal kasvava rabarberipuhmaka olen sootuks unarusse jätnud. Tõsi küll, olen vahest harvendanud ning mõningaid rabarberivarsi tuppa toonud, kus need siis lihtsalt otsaga suhkrukaussi lendavad - nii on ju aastaid maakodus kommi asemel maiustatud:)

Miskipärast meenutavad mulle sellised lihtsad rohkete rabarberitükkidega kaetud koogid, kus põhjaks traditsiooniline koogipõhi, vanaema küpsetatud kooke. Või on siis minul juhtunud nii, et ükskõik kelle vanaemale külla sattuda, siis pakutakse külakostiks just umbes-täpselt sellist kooki - olgu katteks siis varasuvised rabarberid või sügisesed õunad. Ikka ja alati maitsevad need koogid kuidagi mõnusalt - mitte uhkelt ja ennastunustavalt, nagu juustukoogid, aga lihtsalt, koduselt ja üle-ütlemata maitsvalt. Selliseid lihtsaid kooke küpsetan tihti, sest õhtuse tee kõrvale peab ju miskit näksima.

Minu plaanidest niipalju, et siin blogis jääb mõnda-aega veidi vaiksemaks. Lähen otsin veidi toidumõtteid ja ideid natuke kaugemalt ja saabun tagasi siis, kui punapõsksed maasikad vohavad uhkelt peenardel.... siis saab maasikakooki, värsket kartulit ja enda-tehtud hapukurki:)




2 muna
2,5 dl suhkrut
3 dl jahu
0,5 tl soodat

200 g hapukoort
 
Rabarberikate:
400 g rabarbereir, puhastatuna ja tükeldatuna
1 dl suhkrut
0,5 tl kaneeli
100 g martsipani
(kasutasin odense küpsetusmartsipani)

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa segades juurde jahu (soodaga segatud) ning seejärel hapukoor. Vala küpsetusvormi. (ca 23cm x 27cm). 

Sega rabarberitükid suhkru ja kaneeliga, lisa juurde martsipanitükid. Jaota rabarberisegu koogile ning küpseta 175 kraadi 45  min, seejärel lase suletud ahjuuksega ahjus koogil pool tunnikest järelküpseda. Serveeri.

3 kommentaari :

  1. Kas vormi mõõtmed 23x15 on ikka õiged? Tegin isegi napilt suurema vormiga, aga tainas jäi väga paksult ja ei küpsenud korralikult läbi, isegi pärast pooletunnist järelküpsemist oli natuke taignane. Õnneks maitsekombinatsioon on nii hea, et see väga ei häiri, aga ilusaid tükke küll ei õnnestu lõigata...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Issake, ma pean nüüd pea ja silmad kuskile ära peitma - ei tea, kuidas see 15 kirja sai õpetusse. Vormi mõõtmeteks oli mul 23*27. Ma vabandan väga. Minul kook küpses ilusti ära, aga muidugi vormi mõõtmed olid ju ka veidi suuremas. Just eile sõina viimase tüki kooki:)

      Suured tänud tagasiside eest ning kommenteerimast, vastasel juhul olekski valed mõõtmed õpetusse jäänud!

      Kustuta
    2. 23*27 kõlab jah usutavamalt. :) Pole hullu, õnneks maitses see kook endiselt hästi ja järgmiseks hommikuks on ka kenasti ära tahenenud.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails