3. mai 2012

Karulaugumääre lõhesaiadega


Kui te metsa all või turutädide käes karulauku näete, siis teadke, et kui juba karulaugule sõrm ulatada, siis ta võtab juba terve käe. Ühesõnaga on see täiesti sõltuvust-tekitavalt väärt kraam. Karulauk on üldse tänuväärt tooraine salatitesse, suppidesse ja pirukatesse. Eriti on aga mulle sümpaatne karulaugumääre. Ostsin mina ükspäev lõhe, soolasin sisse ning juba õhtul sai tühi kõht võitu - haarasin varasemalt poest ostetud saiapätsi, mikserdasin kokku karulaugumäärde ning kuhjasin kõik saiale. Peab tunnistama, et paksu kihina seda leivale määrides on tunne, et head asja on leival ikka vähe. 


Karulaugumäärde jaoks on vajalik üles otsida metsaalune, kus see leheline vuhinal möllab. Teise variandina võtke ette üks jalutuskäik turule - seal on see kindlasti lettide peal müügil.



pikka saia
soolatud lõhefilee viile
lutserni idusid

Karulaugumääre:
100 g toorjuustu
väike kimbuke karulauku (hakituna umbes 3-4sl)
1 sl hapukoort
soola, pipart

Karulaugumäärde valmistamiseks rebi karulaugulehed veidi väiksemaks. Aseta kõik ained mikserisse ning vahusta kõik ühtlaseks massiks. Maitsesta soola ja pipraga.

Lõika sai viiludeks, määri peale kaurulauguvõie. Seejärel aseta peale lõhefileelõigud, raputa peale veidi pipart. Kõige peale pane lutserni idusid.


12 kommentaari :

  1. See karulaugu metsa all korjamise promomine ei ole väga vastutustundlik. See ikkagi on kaitse all ja neid kohti, kus ta kasvab ei ole väga palju. Kui kõik sinna hoolega korjama lähevad ei jäägi midagi järgi... Aga hea ta on jah. Turumutte tuleb teavitada, et selle müümine on keelatud, juhul kui nad ise oma aias ei kasvata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga kui karulauku ei ole, v6ib teha m2dar6ikaga. Ja natuke mett ka, see teeb maitse ymmargusemaks! Ise soolatud l6hega: super! Ja kui veel isetehtud rukkileiba on ... mmmmmm

      Kustuta
  2. jah, karulauk kuulub III kategooriasse, mistõttu, ei tohi teda juurtega üles kaevata, kuid mille lehti tohib noppida oma tarbeks (mitte müügiks). Tõsi, suurte karulaugukuhjadena turulettidel kauplevad tädid mõjuvad pigem eemaletõukavalt, kui siiralt. Siiski olen silma kinni pigistanud, kui mõni üksik müüdav kimbutäis ühel juba tuttaval turutädil pakkuda on.

    Loomulikult ei suuda ma oma rõõmu tagasi hoida ning kuulutada, et nädalake tagasi avastasin suvilas terve suure ala karulauku peenramaal vohamas. Kahjuks aga suvila liiga kaugel, et korraks sealt läbi hüpata:(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Karulauk on mu suur lemmik. Nii huvitav maitse! Ei teagi, mida see meenutab. Tean metsa all palju kohti, kust seda saab. Mitte ei usu, et see maailmast otsa saamas on ;)

      Kustuta
  3. No küll on isuäratavad fotod!!!
    Ilusad harmoneeruvad värvid ja detailid, kohe tahaks ühe saia haarata ja seda mõnusat kreemi ampsata!

    VastaKustuta
  4. Ise panid seemnest siis kasvama karulaugu? See on küll tore, kui kasvama ka läks!! :) Jah, kui see turutädi on juba üles korjanud need karulaugud, siis polegi suurt vahet, kas need ära osta või jätta letile närtsima. Aga kui pole nõudlust pole ka pakkumist ja vastupidi. Keeruline teema igatahes.
    Kust saab karulaugu seemet?
    Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, ise seemnest ei pannud. Mul oli mitu aastat maasikapeenras kasvamas paar pisikest karulaugutaime ja nüüd mõnikümmend meetrit eemal on need vohama väga jõudsalt hakanud.

      Küll aga olen karulauguseemneid näinud Pärnu Bauhofis. See oli küll juba eelmine aasta, aga ehk on ka nüüd:)

      Kustuta
  5. On asju, mille peale võib alati kindel olla. Näiteks selle peale, et karulauk iga aasta ikka tärkab ja kasvab. Ja selle peale, et iga karulaugupostituse peale keegi tark "looduskaitsealuse taime" teemal sõna võtab. Miskipärast on need manitsejad aga alati anonüümsed :-P
    Mina ei teeks karulaugu promomisest numbrit - jah, on III kategooria jne. Aga kes sööb, see sööb ja kes ei söö, ei lähe ka ühe blogipostituse peale metsaalust tühjaks korjama. See karulaugu kaitse hüsteeria vajaks tegelikult mõistlikku lähenemist. Kui seda ikka metsaalused täis on, jagub korjajaile ja niisama imetlejaile, jagub turulgi müümiseks, siis ootaks huviga asjassepuutuvate ametlikku kommentaari. Ennegi olnud, et mõni taim on oma populatsiooni, kui nii öelda võib, aja jooksul taastanud ning kaitse alt välja arvatud. Mis iseenesest oleks ju karulaugu puhul õige oodatud uudis :-)

    VastaKustuta
  6. no mina ei tea- aias paljuneb ta väga hästi, jäid eelmisel aastal mõned õied korjamata ja sel aastal on väikseid karulaugu taimekesi kõik ümbrus täis, järgmisel aastal võin poolele külale taimi jagada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui mu suvila aiamaal karulauk järgmisel aastal ka sama jõudsalt vohab, siis hakkab juba rivaalitsemine tekkima maasikataimedega, nii et saan ka külale jagada:)

      Kustuta
  7. Ragne, ma olen karulauku toorjuustuga seganud küll, aga no nii ilusasti neid lõhega saia peal serveerida on muidugi geniaalne idee. Aitäh!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Karulauk on hullutav:) Viimased nädalad on see olnud mul igapäevamenüüs ning kõrini pole ikka veel sellest,

      Kusjuures panin seda sama karulaugumääret ka omleti sisse, väga hea maitse andis.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails