5. aprill 2012

Kiiret, magusat ja lihtsat - Toorjuustukook apelsini, kardemoni ja martsipaniga


Ma tunnen hetkel päris mitu usinat küpsetajat sõbrannat, kellel miskil põhjusel puudub minu arvates üks olulisemaid asju köögis - ahi, millega erinevaid soolaseid ja magusaid küpsetisi meisterdada. Niisiis, see kook ongi mõeldud juhuks, kui puudub ahi, küpsetamine tundub keeruline või lihtsalt aega napib.

Mõeldes lähenevatele munadepühadele, siis see kook sobib lihavõttelauale, nagu kirss tordile. Sisaldab see ju pühadele omast apelsini-kardemonikooslust, lisaks kohupiima ning kreemjat toorjuustu - lihtsalt valmiv veel pealekauba. Martsipanitükkidel selles retseptis on samuti oma tähtis ülesanne täita - teatavasti hakkab see maiustus ju kohupiima-toorjuustuga kokku saades sulama. Seetõttu, kui tükike kooki võtta martsipani koha pealt, siis on see meeldivalt sulanud ning täidab justkui kastme rolli. 

Kook on parajalt magus ning seetõttu väike tükike tassikese hea kohvi kõrvale on igati sobiv. Hommikuses Terevisooni saates (05.04.2012) tegin sedasama kooki kookosmakroonidega. Kaunista aga nii kuidas meeldib ja kuidas aega on:)



Põhi:
180 g küpsiseid (klassikalisi, heledaid)
75 g võid, sulatatuna

Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
300 g kohupiimapastat
200 g valget šokolaadi
1 apelsini riivitud koor
1 tl jahvatatud kardemoni
75 g martsipani

Kate:
200 ml rõõska koort (35%)
1 tl vanillisuhkrut
1 tl suhkrut

Purusta küpsised peeneks ning sega kokku sulatatud võiga. Aseta küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (22-24cm) põhjale. 

Sega omavahel korralikult toorjuust, ja kohupiimapasta. Lisa segades juurde apelsini riivitud koor ja kardemon. Sulata veevannil šokolaad ning lisa kohupiimasegule. Kõige lõpuks sega sisse väikesed martsipanitükid. Kalla segu koogivormi küpsisepõhjale ning lase tahenda vähemalt 6 tundi. Seejärel vahusta koor suhkrutega ning kata sellega kook.

Kuidas retsept valmib, saab vaadata siit: Toorjuustukook apelsini ja kardemoniga.

16 kommentaari :

  1. Vaatasin just tänast Terevisiooni saate kordust ja see kook võttis suu vett jooksma - martsipan on mu suur lemmik! Juba telekast vaadates oli tunda selle koogi hõrku maitset. Ja see kaunistamiseidee kommidega - geniaalne! Proovin selle lähiajal kindlasti ära :)

    Häid pühi ka :)

    VastaKustuta
  2. See hea lihtne kook. Mul sai see täna Terevisioonis nii ruttu valmis, et lihtsalt enamus ajast konutasin:D

    Kui kook teha vormi 22-24 cm, siis ta jääb mõnusalt paraja kõrgusega. Täna teles tegin aga suurde vormi (terve meeskond soovis ju kooki) ning seetõttu oli ka madalam:)

    VastaKustuta
  3. ... ja loomulikult häid pühi, rohket munade koksimist ning magusaid kooke;)

    VastaKustuta
  4. Muide, kiita unustasin enne - väga hästi sobid televisiooni, sest oled nii rahulik, et lausa lust vaadata :) Jään ootama järgmisi ülesastumisi ;)

    VastaKustuta
  5. Ootasin seda retsepti siia kuna ei jõudnud hommikul üles kirjutada, siis läksin kohe poodi ,õhtul hakkan kooki tegema. ootan juba homset kooginautimist.kavatsen ka neid kookospallikesi teha:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi need kookospallikesed on tohutu mõnusad. Lihtne teha ning äärmiselt sobilik ka niisama maiustamiseks:)

      Kustuta
  6. Väga hea kook tuli! Kui kook oli umbes 7 tundi külmikus olnud, muutus mees juba kärsituks, nimelt kook lõhnas ilmeliselt, kui külmkapp lahti teha ja siis me mõtlesimegi, et maitseme kooki natuke enne katte tegemist. Järgmiseks avastasime end pooliku koogi ees :) Niiet katet polnudki enam mõtet teha...kuid ka ilma kookospallide ja katteta tuli kook super mõnus ja magus!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, kui retsept sobis. Selle koogi lõhn on jah juba omaette teema - mõnusalt apelsinine ja kuidagi värskust õhkav (paremini ei oska kahjuks kirjeldada:))

      Kustuta
  7. SEe kook oli tõsiselt maitsev, teen kindlasti veel seda teinekordki.

    VastaKustuta
  8. Hea Ragne, see on võrratult hea kreemja koostisega toorjuustu kook. Kahjuks puudus mul omal kodus martsipan, kuid ka ilma selleta on tegu ühe imelise maitsekooslusega. Kardemon ja apelsin on tõelised tegijad! Aitäh hea retsepti eest!

    VastaKustuta
  9. Tere!

    Lasin koogil terve öö kapis olla. Vispeldasin käsitsi koore ja suhkrud, kuid see tuleb ju endiselt täiesti vedel? Kuidas peaksin seda kooki üldse lõikama ja taldrikule panema, kui koogi pealmine kiht nüüd täiesti vedel on?

    Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Pealmise kihi jaoks on vaja vahukoor vahustada suhkrutega korralikult tugevaks vahuks. Nii püsib see ilusti koogil. Eeldan, et vahustasite liialt vähe, et koor vedel on:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails