14. august 2011

Iirisejäätis ... ja sõltuvus ongi tekitatud....

Loomulikult jäätis on praeguse postituse aukülaliseks. Jäätis sunnib miskipärast sind tahtmatult pidevalt köögi ja elutoa vahel käima, et järjekordselt tühjenenud kausikest täita. Kusjuures igakord lubades, et see jääb viimaseks jäätise kühveldamiseks kausikesse....aga see tundub ununevat päris kiiresti. Üsna loogiliselt võib järeldada, et kakaomaitselisest kondenspiimast saab šokolaadijäätist, täiesti tavalisest kondenspiimast puhast koorejäätist ning keedetud kondenspiimast saab üllatus üllatus ....... iirisejäätist. Ja see on täiesti sõltuvust-tekitavalt hea. Lisasin juurde veel hooajalisi marju, mis kergelt püreestatud kahvli abil. Minul valmis see jäätis siis, kui korjasin mustsõstraid lookas põõsastelt ning seetõttu rändasid needsamad marjad ka jäätiselisandiks, sobis imehästi kusjuures. Hapuka ja magusa kooslus on parajalt tasakaalus.


6 dl rõõska koort (35%)
300 g kondenspiima (suhkruga)

mustsõstraid või muid marju

Pane kondenspiim paksupõhjalisse potti ning kuumuta hästi madalal kuumusel kuni segu muutub heleda karamelli värvi. Seejärel jahuta kondenspiim. Samal ajal vahusta rõõsk koor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa keedetud kondenspiim ja sega läbi (liiga korralikult segama ei pea, nii jäävad jäätisesse ka mõned karamellitriibud sisse). Seejärel pane segu sügavkülma ja külmuta 5-6 tundi. Serveerimisel püreesta kergelt marjad kahvliga ning serveeri koos jäätisega (segasin püree kergelt jäätisesse:).

PS! nami-namikad teevad ka jäätist.

14 kommentaari :

  1. Ragne, kas Sa keedetud kondenspiima jahutad enne vahukoorega segamist maha või pole see vajalik?

    VastaKustuta
  2. Tahtsin just sama küsida. Nii isuäratav, et lausa nõuab katsetamist!

    VastaKustuta
  3. Kaua umbes kondenspiima keetma peaks? Kindlasti läheb retsept katsetamisele!

    VastaKustuta
  4. Pille - pean tänama, et seda küsisid:) Keetsin kondenspiima valmis hommikul ning õhtul läks jäätise tegemiseks. Kondenspiim oli ilusti maha jahutatud. Kuuma kondenspiima mitte kasutada;)

    Kondenspiima keetsin madalal kuumusel ca 45minutit - 1 tund, täpselt ei müütnud aega.

    VastaKustuta
  5. Minu meelest Sinu retsepti järgi jäätist tehes ei tule välja hea kerge jäätis, vaid raske ja rammus külmutatud kreem. Proovisin korra üht retsepti jäätisemasinaga ja ei tulnud mõnus. Eelistan siiski munaga valmistatud jäätiseid.

    VastaKustuta
  6. Ragne, eks ma seepärast küsisingi, et Sa retseptis täpsustada saaksid, ise ma tegelikult teadsin vastust ;)

    Tegin seda muide eile õhtul, väga maitsev sai. Mul oli küll tehnoloogia veidi teine - keetsin kondenspiima kergelt beežiks, siis segasin hulka 2 dl rõõska koort ja kuumutasin läbi, kuni sain ühtlase vedela segu. Siis lisasin veel 2 dl rõõska koort, segasin läbi ja panin külmkappi jahtuma. Pärast vahustasin-külmutasin jäätisemasinas.

    Väga mõnus sai. (Pagulane, ausõna, väga maitsva jäätise saab ka munata :))

    VastaKustuta
  7. Palun lugeda "Siis lisasin veel 4 dl rõõska koort, segasin läbi..." jne :O

    VastaKustuta
  8. Ma olen proovinud ja ei maitse kellelegi, sest on liiga rammus, kuigi panin koort pool 35%, pool 18 %.

    VastaKustuta
  9. Pille, ma kahtlustasin seda kohe;) Aitäh tähelepaneku eest!

    Pagulane - minu tuttavad on ka sedasorti jäätise fännid, aga kellele ei maitse saab ju teistmoodi (munaga) teha:)

    VastaKustuta
  10. Olen nüüd jäätist mitu korda teinud ja tänagi pakkusin külalistele, naabrinaine tuli lausa oma retseptivihikuga kohale, et kuidas ma tegin, keele viis lihtsalt alla. Seekord tegin kismeti ja sokolaaditükkidega.
    Mul jälle üks küsimus, et olen märkanud, et jäätis pealt on külmana kena aga põhja on valgunud nagu teistsugune mass.. kas teen midagi valesti või?

    VastaKustuta
  11. Ma tean hästi millest jutt on valgunud massi puhul. Kusjuures, mina täiesti fännan seda mis põhjas on vajunud:) Olen täheldanud, et mida korralikumalt kondenspiim seguneb vahukoorega, seda vähem põhja valgunud massi:)

    VastaKustuta
  12. Väga isuäratav jäätis paistab olevat, aga mul tekkis küsimus- kas kondenspiim tuleb koos purgiga keeta , sest mina kui "algaja" valasin selle potti ja esimese 3 minuti jooksul kõrbes ta põhja ja lõpuks pärast 15 minutit pidevat segamist- on see niiiiiii paks et ei taha potist välja tulla ;-)

    VastaKustuta
  13. Selge, siis peab nagu natuke rohkem vahustama, et ei tekiks seda massi, mulle meeldib ikka selline kreemine :)
    Kusjuures, tegin esimese jäätise ju isetehtud kondenspiimast ja mõlemad kukkusid välja kõige paremini!

    VastaKustuta
  14. Ilma purgita peab keetma madalal kuumusel. Kui kõrbes ruttu põhja, siis oli liiga tugev kuumus.

    Keetes kondenspiima soovitan tihedalt segada:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails