31. jaanuar 2011

Kaneelijäätis kardemonitäpsudega

/Prindi retsept/

Asi on nii, et mulle meeldib jäätis, eriti enda valmistatud. Millegipärast avastan ma jäätise võlu aga alati siis, kui seda tegema ja sööma asun. Kui sügavkülmas laiutab jäätisest tühjus, siis ei tule jäätis vahepeal mõtessegi. Ükspäev otsustad aga poest topsi kondenspiima hankida või selle suhkruse maiuse ise valmistada, et just sedasama külma hõrgutist tegema hakata ja siis tekibki jäätise ise, et tahaks veel ja veel ja veel. Pähe tulevad mõtted uutest, kohati veidi sobimatutest lisanditest. Ühesõnaga on hetkel jäätisetegemise tahe suur, kuni täpselt hetkeni, mil unustad uue karbi külma pista. Minu suur lemmik on jäätis vahtrasiirupi ja kergelt röstitud kreekapähklitega, praegusel ajal, kui minu peaaegu igat kooki, magustoitu või mõnd muud maiust troonib kardemon, siis ei saa ka jäätis ilma selleta. Seltsiks veel õigeveidi jahvatatud kaneeli ning ongi olemas kaneelisõprade lemmikjäätis. Ja oi, kui oleks veel puu otsast võtta kodumaiseid õunu, mis on enne taldrikule sattumist veidi kuumas ahjus lösutanud, vat siis oleks kooslus perfektne.

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk (400 g) kondenspiima (suhkruga)

2 tl jahvatatud kardemoni
1-1,5 tl jahatatud kaneeli


Vahusta rõõsk koor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Lisa kardemon ja kaneel ning sega kõik korralikult lusikaga läbi. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning külmuta 5-6 tundi.

14 kommentaari :

  1. Mmmm, see jäätis on peaaegu nagu kummardus möödunud jõuludele. Talviste vürtside soojus ja jäätise kargus.

    VastaKustuta
  2. Ma tegin täna jälle jäätist, kodus sügavkülmas peab ka ikka see hõrk maius olema! ;)
    Täidiseks kasutan hetkel seda mida magusakapist leiab, siiani alles veel laste jõulupakkide kommid ja küpsised. :D
    Aga minu lemmikuks on siiski jäänud kakao kondenspiimast ja domino küpsistest ülimaitsev šokolaadijäätis! Keele viib alla! :)
    Aitähh Ragne, et sa meil siin interneti avarustes kohe kodus võtta oled oma imelihtsate ja ülimaitsvate retseptidega! :)

    VastaKustuta
  3. Minu lemmik endiselt Marianne kommipuruga jäätis :) praegugi külmikus olemas

    VastaKustuta
  4. Vaid kakaokondenspiimast valmistatud jäätis ilma ühegi lisandita on minu härra abikaasa üks lemmikuid. Muidugi aga domino küpsistega on üks minu lemmikuid:)

    Piparmündijäätise armastajana kasutan mina vaheldumisi - kord marianne komme ning kord after eight šokolaadi:)

    VastaKustuta
  5. sain lõpuks linna poodi ja tegin ka jäätise valmis, u 6 tundi tagasi lükkasin külmkappi ja poole sellest on nüüd siis ostas...oeh, härra abikaasa arvas, et seda geniaalset avastust poleks nüüd vastu suve küll teha olnud, et niimoodi peab veel terve uue garderoobi soetama!NII lihtne ja kordades maitsvam, kui mistahes poe jäätis.Shokolaaditükkidega siis esimeseks katsetuseks.Suuur, suur tänu inspiratsiooni ja retseptide eest. Aga, kas oled proovinud ka nö talukoorest teha (mitte poes saada olevast vahukoorest), see oleks mul regulaarselt omast käest, aga pole kindel, kas piisavalt vahtu läheks, või pole seee vahulisus nii oluline?kondentspiima vist saaks ka ise keeta?!ja äkki oled katsetanud ka miskit sidrunimaitselist või muud hapukamat sorti?Tänud igatahes veelkord!

    VastaKustuta
  6. Kui palju antud kogustega jäätist valmib?

    VastaKustuta
  7. Triin - talukoorest pole proovinud teha. Minu loogika ütleb aga, et sellest vist jäätist teha ei saa. Talukoor väga äati vahtu ei lähe:)

    Selle jäätise retseptiga saab lisandiks kasutada aineid, mis liigset vett ei sisalda (Šokolaad, pähklid, halvaa vms) Sidrunimahla kasutades jääb see jäätis kristallidega. Küll aga soovitan kasutada näiteks sidruni riivitud koort.

    VastaKustuta
  8. Mul on seesugune küsimus, kas ainult vahukoorest ja kondenspiimast saab ka teha, ilma lisanditeta? Kuna olen esma-katsetaja, sooviks kindla peale välja minna. Lemmikuks on küll vaniljejäätis, kuid vaniljekauna kahjuks kodus pole. Kas vaniljesuhkrut võib sisse panna?

    VastaKustuta
  9. Loomulikult võib ilma lisanditeta valmistada. Vaniljesuhkur polegi nii vajalik, suurepärane maitse tuleb ka lihtsalt kondenspiimast ja vahukoorest. Ise olen valmistanud ka šokolaadijäätist vaod šokolaadikondenspiimast ja vahukoorest

    VastaKustuta
  10. Kas šokolaadikondenspiima teed ka ise? Endal ammu plaan šokolaadijäätist teha ja kuna muidu jäätist teen isetehtud kondenspiimaga siis hea meelega teeks sellega ka šokolaadijäätise.
    Kondenspiima tehes kakaod lisaks suhkrutele pannes tulebki šokolaadikondenspiim? Või midagi sarnast äkki :D?

    VastaKustuta
  11. Pean veidi häbiga tunnistama, et šokolaadijäätise tegemisel olen kasutanud poest ostetud kondenspiima - lihtsam vastupanutee:) Kuigi jah, minu mõte töötab sarvaselt, veidike naturaalset kakaopulbrit ja šokolaadikondenspiim peakski valmima:)

    VastaKustuta
  12. tervist! mina proovisin ka seda imelist jäätise retsepti ka omal käel järgi. lisasin ma jäätisele mandleid, mis tegid jäätise kohe eriti heaks! inspi ammutasin la muu’lt, kelle sortimenti on samuti tekkinud ka kardemoni-mandli jäätis! igaljuhul suured tänud retsepti eest! nii mina kui ka mu sõbrad saime tunda ääretut rõõmu ja joovastust sellest suuurest jäätise topsist! :))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on väga tore kuulda! Aitäh tagasiside eest. Ma kujutan täiesti ette, et need mandlid sobisid sellesse jäätisesse väga hästi:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails