27. juuni 2010

Kodune kiluleib

/Prindi retsept/

Üks ainukesi üritusi Pärnus, mis rohkelt siia rahvast kokku toob on vist täiesti kindlasti täna lõppevad Hansapäevad. Tegelikult olengi kohe-kohe sinna ennast sättimas. Üleeile käisin korra, eile käisin veidi kauem ja täna plaanin igat huvipakkuvat telgikest pikemalt uudistada. Kusjuures eile soetasin sealt 2 imearmast kohvi- ja alustassi - kere kuldse varjundiga maasikate ja liblikatega armsalr robustsed tassid. Hansapäevadele kohaselt aga üks õige kiluleiva postitus. Leib, mida saab nautida koos keedetud munaviiludega. See pilt on tehtud mõn nädal tagasi, kuid eelmisest nädalast varustatakse mind kõige kollasemate ja suuremate talumunadega.

1/3 kogus leivatainast
1 karp Tallinna kilusid

1-2 peotäit rukkijahu

Puhasta kilud ning haki need noaga väikesteks tükkideks. Lisa kilutükid leivataignale ning sõtku korralikult taignasse Lisa mõned peotäied rukkijahu, et tainas oleks leivataigna paksune (kilud teevad taigna vedelamaks) Seejärel pane taigen 1,5 liitrisesse küpsetusvormi. Lase rätiku all soojas kohas ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leiba ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 12-15 min

200 kraadi juures 12-15 min
180 kraadi juures 10 min

Pintselda leibasid ahjust välja võttes võiga (või veega) ning pane leib käterätiku alla jahtuma.

10 kommentaari :

  1. Tere Ragne! Imetlen Sinu tehtud leibasid ja otsustasin Sinu käest nõu küsida.
    Olen algaja leivategija ja asi ei ole veel käpas, aga päris untsu pole ka nagu läinud. Nimelt kui olen pannud taigna vormidesse kerkima, siis olen pannud vormidele peale küpsetuspaberi. Kerkinud on nad ilusti, kuid siis ühel hetkel hakkab taignale peale tekkima selline kooriku moodi asi. Ja sellega seoses ei jää leib enam pealt sile vaid mügarlik. Kui olen aga pannud käteräti peale, siis on taigen kerkinud ka räti sisse. Kas üldse on hea, et kerkimise ajal on vormidel midagi peal?
    Sa oled kirjutanud, et 6 tundi oleks ideaalne kerkimise aeg. Minul kerkivad nad ääreni juba kahe tunniga. Kas peaksin siiski veel laskma neil kerkida või on see piisav, kui juba ääreni on kerkinud? Samas taigen nagu mullitab koguaeg edasi ja ahjus olles tekivad sellised heledad mullid leivale peale.
    Terv. Annika

    VastaKustuta
  2. Annika - Rätikut peale ei soovita asetada. Mina panen rätiku nii peale (pikem kirjeldamine läheb vast liialt segaseks), et see tainaga kokku ei puutu.

    Kerkimisest niipalju, et hetkel on ilmad nii soojad et kerkivad paari tuuniga ilusti vormid täis. Ühesõnaga niipea kui vormid täis kerkinda võid julgelt ahju pista.

    VastaKustuta
  3. Tere Ragne!

    Mul on selline mure jälle leibadega, et kui vôtan ahjust välja ja pintseldan veega ûle on leivad soojast peast täiesti normaalse kôvadusega. Kuid kui on maha jahtunud on liiga kôvaks muutunud- eriti just kûlgedelt. Kas viga on selles, et taigen on liiga tihke vôi kerkimise aeg liiga lûhike ( 1h)? Varemalt olen teinud vedelama taigna ja siis on leivad normaalse pehmusega olnud, kuid seest kippusid olema nätsked. Äkki kûpsetan neid liiga kaua 1,5 h?
    Olen täitsa nôutu, äkki oskad mind aidata.

    Terv. Annika

    VastaKustuta
  4. 1 tund kerkimiseks on kindlasti veidi lühike aeg. Kas veeanuma paned küpsemiselt ikka ahju? ning küpsemise ajal pintseldad leibasid? Leivataina paksus võib ka kindlasti üks põhjustest olla. Küpsemisaeg sõltub täielikult ahjust, Minul on leivad ahjus täpselt 1 tund, kuid tean ka inimesi kes küpsetavad leibasid 2 tundi, nii et kellaaeg sõtlub ikka ahjust ning arvan et selles süü ei ole.

    VastaKustuta
  5. Aitäh Ragne kiire vastuse eest! Veeanumat ei ole ahju pannud, kuid pintseldanud olen leibasid küll. Järgmine kord proovin veeanuma ahju panemisega leibu küpsetada. Samuti kergitada üritan kauem, kuigi ma ei tea, mis nipiga leibu 5h kergitada. Mul kerkivad nad ääreni lihtsalt väga kiiresti. Kuidas Sul õnnestub kergitamine 5-6h? Mis Sa arvad, kas peaksin pisut ka vedelama taigna tegema?

    VastaKustuta
  6. Kas juba tunniga kerkivad vormid täis? Minul suvisel ajal 5 tundi kerkimiseks ei kulu - küll aga umbes 3 tundi kindlasti. Talvisel ajal aga kulub kerkimiseks 5-6tundi. Üldiselt on nii, et mida kõvem tainas, seda raskemini kekivad, ii et ei usu, et saa liiga paksu taine teed:)

    VastaKustuta
  7. olen ka proovinud teha kiluleiba ja see oli nii hea
    minul kerkib leib nii 3 ja 4 h siis saan alles ahjupanna
    oma leib on ikka nii hea

    VastaKustuta
  8. Kui palju grammides sellesse leiba kilusid oleks vaja ja kas need on vürtsikilud?

    VastaKustuta
  9. Vürtsikilud jah. Olen pannud sellesse leiba täpselt ühe karbi Tallinna kilusid, grammiliselt kahjuks öelda ei oska.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails