1. juuni 2010

Kaeraküpsised – otse Norrast

/Prindi retsept/

Mul oli märkmiku vahel üks küpsiseretsept, mille saamisest räägin paar lauset edasi. Kuna lähenemas olid Andri 2aasta pidustused, siis need küpsisd olid kindlasti päevakorras, eriti veel kui head need esimest korda maitstes olid. Nimelt, paar nädalat tagasi käisin sõbranna lapse sünnipäeval, kus sellises imearmsas punutud korvikeses vaatasid vastu isuäratavad šokolaaditükkidega küpsised (ja mitte ainult šokolaaditükkidega, suured metspähklitükid olid ka sees). Pärast esimest ampsu, tahtsin seda retsepti. Algne retsept on maha kirjutatud ühe Norras müüdava küpsisepaki pealt. Nii head..nii head, ja jällegi üks selline küpsetis, mille lõpptulemus läheb seistes aina paremaks. Pühapäevakülaliste jaoks meisterdaksin ma need küpsised valmis neljapäeval või reedel....


175 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit

140 võid, toasooja

100 g suhkrut

0,5 tl soola

200 g kaerahalebeid

2 sl heledat suhkrusiirupit
0,5 dl vett

200 g šokolaadi
70 g metspähkleid


Sega retsepti kuus esimest koostisainet omavahel, et tekiks purutaoline mass,Seejärel lisa siirup ja vesi ja sega kõik taignaks Kõige viimasena lisa hakitud šokolaad ja pähklid.Tee taignast kaks rulli ning pane need 30 minutiks külmkappi.

Lõika tainast ca 1 cm paksused viilud ja pane need küpsetispaberiga kaetud ahjuplaadile. Soojenda ahi 200 kraadini. Pane küpsised ahju ning langeta ahjukuumust 175 kraadini, Küpseta küpsiseid 15-20 minutit. Jahuta küpsiseid korralikult restil.

41 kommentaari :

  1. Neid ma tahaks, ma näen juba pildi järgi ja tunnen maitset!
    Küpsistes on ikka maapählid sees nagu sul algses tekstis? Retseptis on vist kirjaviga :)

    VastaKustuta
  2. Oi, need olid head. Kui südametunnistus poleks üles ärganud oleksin vist neid oluliselt rohkem nahka pistnud. Igatahes peab neid ise ka tegema.

    VastaKustuta
  3. tean ka neid küpsiseid, pakki hoian alles, et retsept kaotsi ei läheks. algselt olid sees ikka metspähklid ja rosinad ka, hakituna.

    VastaKustuta
  4. Minu unisuse tõttu on siin väikene kirjaviga:),,,,mis on kohe ka parandatd. Metspähklid on need õiged pähklid siia retsepti:)

    VastaKustuta
  5. Tuleb olla ettevaatlikum igatahes kui mina, sest mul jäi vähe puudu, et välja oleks tulnud üks suur ahjuplaadiküpsis. :P Ma ei arvanud, et nad veel vajuvad laiemaks ka... ;)
    Aitasin noaga veidi kaasa eraldumisprotsessile ja nüüd jahtuvad ikka eraldi küpsised restil. :) 1 prooviks söödud soe küpsis oli igatahes superluks. Aitäh järjekordse mõnusa retsepti eest! :)

    VastaKustuta
  6. Kui heledat suhkrusiirupit ei kasuta, siis midagi hullu ei juhtu?

    VastaKustuta
  7. Liis - ma kipun arvama, et sul tuli äkki liiga vedel tainas, sest laiali nad ahjus ei tohi vajuda. Vähemalt minul ei vajunud, vaid säilitasid ilusti oma kuju. Külmkapis hoides tahenevad ilusti ära, nii et neid saab kenasti ketasteks lõigata nin g nii need ka ahjust peaksid pärast küpsemist väljuma.

    Liisu - ma arvan et midagi väga hullu lahti ei ole. Lisa siis tiba rohkem lihtsalt suhkrut.

    VastaKustuta
  8. Mulle endale tundus just, et liiga vähe sai vedelikku, sest külmkapis nad poole tunniga oluliselt ära küll ei tahenenud (või oli mul nuga nüri?), sest kettaid lõigates kippus pudenema natuke. Ma kasutasin veski-mati jämedaid röstitud kaerahelbeid, äkki need liiga vähe sidusid vedelikku ja samas jätsid pudedaks ka?
    Igatahes täna kolleegid sõid ja kiitsid kõik, nii et lõpp hea - kõik hea:P

    VastaKustuta
  9. Minul olid külmkapis kauem, vbl isegi 2tundi. Kippusid ka lõigates pudenema ja plaadil vajusid laiali. Ja siirupit mul ka ei olnud, äkki siis sellepärast?Ja maapähklid jõudsin enne juba ära osta, kui sa retsepti redigeerisid, nii et sisse läksid need.Lisaks panin veel hakitud rosinaid ja shokolaadi 200asemel 100gr. Igatahes maitse tuli superhea, kõik kiitsid. Sõbranna käis ja küsis kuskohast ma need küpsised ostsin et nii head:)

    VastaKustuta
  10. Tegin ja tulid super head. Lõigates natuke murenes, aga see oli ilmselt sellest tingitud, et pähekl või šokolaad jäi noa alla, kuid selle vea sai ilusasti ära parandada. ja laiali minul küll ei vajunud, hoidsid oma esialgset kuju ilusti.

    VastaKustuta
  11. Kui ma nüüd ausalt ütlen, siis ka mul pudenesid, teine kord olin targem ja hakkisin pähklid ning šokolaadi peenemaks veidi.

    Anonüümne - kusjuures originaalretseptis on tegelikult ka rosinad sees:) Mina jätsin aga välja, põhjusel et rosinad kipuvad vahel ära kõrbema.

    Millest osadel see laialivalgumine on tingutud, ei tea kajuks öelda, minul on siiamaani õnnestunud ahjus nende kuju säilitada:)

    VastaKustuta
  12. Väga head said ja ilusti säilitasid kuju! Pähklid asendasin ainult tükkidega maapähklivõiga :) Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  13. Ma keetsin suhkrusiirupi ise, siin toimis väga hästi. Metspähkleid polnud, panin nende asemel hakitud maapähkleid ja rosinaid. Mul kippus lõigates ka natuke pudisema, aga surusin sõrmedega ühtlasemaks ning polnud häda midagi :)
    Ülinämmad küpsised, mis said palju kiidusõnu :)

    VastaKustuta
  14. Tore, et on veel peale minu ja nii umbes 20 sõbra, kellele need küpsised maitsevad:)

    VastaKustuta
  15. Kui palju neid küpsiseid sellest kogusest tuleb?:)

    VastaKustuta
  16. Väga maitsvad küpsised olid. Siiski järgmisel korral ma neid torusid ei tee ja külmkappi ei pane, sest neid polnud mugav lõigata ja maitse poolest olidki just need küpsised paremad, mis käega laiaks vajutasin ja sakiliste äärtega olid (need läksid mõnusalt krõbedaks). Järgmisel korral võtan lihtsalt käega tükikesed ja vajutan panni peale laiaks :) Laiali midagi ei valgunud, küpsised olid täpselt sama kuju ja suurusega, nagu enne ahju panemist. Äkki keegi pani 0,5 dl vee asemel 0,5 liitrit? Ise oleksin peaaegu pannud...
    Minul tuli täpselt 32 suurt küpsist, mis mahtusid täpselt kahe plaadi peale :D
    Kiidan retsepti ja läheb kindlasti kordamisele!

    VastaKustuta
  17. Enely - minul tuleb umbes sama kogus, mis Liinalgi ehk siis ca 30 küpsist,mille püüan paigutada suurele ahjuplaadile.

    Liina - jah, hea mõte, sest täiesti lihtne on segi ajada, nii et 0,5dl asemel rändab küpsisetaignasse 0,5l.:)

    VastaKustuta
  18. minul tuli 54küpsist, tegin vist need rullid suht peeneks:)

    VastaKustuta
  19. See on küll tore ju kui niipalju küpsiseid ühekorraga saab:)

    VastaKustuta
  20. Ei imesta miks kõik neid kiidavad, need küpsised on tõesti head;) nii et järjekordsed tänusõnad imehea retsepti eest:)!

    VastaKustuta
  21. Palun:) Ma teen neid sel nädalavahetusel - šokolaad ja pähklid juba ostetud:)

    VastaKustuta
  22. Ja otsas need ongi:(, aga vähemalt said need kiidusõnade saatel otsa:), aga tahtsin veel küsida, et kas sa vajutad neid kettaid natuke lamedamaks ka või jäävadki 1 cm paksused kettad?

    VastaKustuta
  23. Lamedamaks ma neid ei lõika. Ahjuplaadile lähevad sellisena nagu olen lõiganud...

    VastaKustuta
  24. Proovisin täna järgi ja tulemus on super;) Suhkru siirupit mul küll polnud, kuid Grand Mariner liköör oli hea alternatiiv ja üks muna läks ikka ka mängu...

    David P...

    VastaKustuta
  25. no näed siis:).... aga oota ülehomseni, seistes lähevad minu arvates need veel paremaks.

    VastaKustuta
  26. Mina proovisin just eile neid küpsiseid teha. Siirupi asemel kasutasin mett ja tulid imemaitsvad! Alguses tundusid ehk pisut magusad, aga seistes lähevad nad tõepoolest järjest paremaks. Aitäh hea retsepti eest! :)

    VastaKustuta
  27. Mul heameel:) ...kusjuures olen saanud ka neid poes müüdavaid küpsiseid, mille pakilt selle retsepti sain. ...ja ma pean ütlema, et ikka kodutehtud on kõige parem:)

    VastaKustuta
  28. Proovisin ka teha ning tõesti on väga maitsvad (minu meelest meenutab maitse natuke maapähklivõid, selline magus-soolakas), aga sellist kuju nagu sul, küll saavutada ei õnnestunud ehkki ajasin väga täpselt retseptis ja kommentaarides antud nõuannetes järge. Ahjus vajusid kohe täiesti laiali, üle 10 min ei kannatanud üldse hoida.

    VastaKustuta
  29. Jahu oli siis liiga vähe - need peavad ikka ilusti kuju säilitama. Kas külmkapis hoidsid?

    VastaKustuta
  30. Jahu panin täpselt sama palju kui retseptis, pigem heldemalt. Külmkapis hoidsin ka. Aga mul polnud pöördõhuga, äkki jäi selle pärast temp. liiga madalaks?

    VastaKustuta
  31. ... ma kahtlustan siiski jahu. Proovi järgmine kord panna veel rohkem, äkki oli vedelikega kogused valed? Tegin paar päeva skoone täpselt nii nagu alati, ainult mõõdunõu oli teine ning vedeliku kogus läks valesti seetõttu - ei sõtkunud ka korralikult. Valgusid ahjus laiali nagu ufolaevad:)

    VastaKustuta
  32. Jajah, ega ma enne rahu ei saa, pean uuesti tegema :)

    VastaKustuta
  33. Väga head küpsised, kogu see kooslus enne ahju minemist maitseb sama hea kui see ahjust välja tuleb:)
    Meil ei seisa need küpsised kaua, juba soojalt saavad ruttu otsa.
    Minu ja minu õe ühed suured lemmikud, aitäh:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis peab suurema koguse tegema, sest seistes muutuvad nad veelgi maitsvamaks;)

      Kustuta
  34. Tulid imehead küpsised. Ja see tõsi, et seistes läheb paremaks. Nende küpsiste söömisel tekib täielik USA nostalgia, kuna need meenutavad ameerika traditional chocolate cookies-sid. Aitäh järjekordse hea retsepti eest, Ragne!!!

    VastaKustuta
  35. Hullult head küpsised. Ma lasin lapsel ise toimetada ja oh õnnetust, ta pani 0,5 dl vee asemel 2 dl. Kui ma seda avastasin, oli tainas juba kokku segatud ning mulle tundu see lihtsalt kahtlaselt vedel... Tõstsin kausiga külmkappi ja lasin seal seista. Hiljem tõstsin lusikaga pannile (oli mõnusalt tahenenud ja väga hea konsistentsiga mass) ja tasandasin pealt ühtlaseks. Laiali ei hakanud vajuma ja tulid super head.

    Muidugi ma ei tea, võib-olla ta pani veel mõne muu mõõduga ka puusse :P

    VastaKustuta
  36. Jeeee! Ragne, suur suur aitäh, et taastasid mu usu endasse :D. Olen üritanud kaeraküpsiseid teha, kuid mitte kunagi varem pole need välja tulnud :(. Liiga kuivad :(. See retsept on imehea, kuigi tegin väiksed kohandused. Suhkrusiirupit ei kasutanud. Šokolaadi asemel panin rosinaid ja kaerahelbed jahvatasin blenderiga õige pisut väiksemaks. Võimalik, et panin sörtsukese rohekm vett ja võid ka, silma järgi mõõtsin. Taigen seisis kapis tunnikese, kuid oli ilusti tahehenud. Pätsikesed vormisin käega. Imemaitsev!

    VastaKustuta
  37. mina hakkisin lisaks veel datleid sisse :) ootan veel tulemust…. kohe ahju…


    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails