28. veebruar 2010

Kodutehtud kondenspiim


Mul on enda üle täiesti hea meel. Internetis kolades, avastasin, et üht minu lemmikmaiust on ülilihtne valmistada ning vaja läheb nii vähe koostisained. Nüüd on kondenspiim valmis ning selle maitsva maiusega pisikesed purgikesed täidetud. Tegelikult on needsamad purgid juba mitu korda tühjaks saanud. Nüüd on tavaline nähtus see, kus Ragne lusikaga jälle külmkapi poole suundub ja kondenspiima purki rüüstama asub... nii hea!
1 l piima
300 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Lase piim koos suhkrutega keema. Seejärel kuumuta segu keskmisel kuumusel ca 1 tund, kuni kondenspiima paksenemiseni. Ongi valmis! (Kui tahad karamellisemat nö ülekeedetud kondenspiima, siis lase kauem keeda)
 
Valmistamiseks on vaja vaid suhkrut ja piima.

163 kommentaari :

  1. Meil kaob ka kuidagi see isetehtud kondenspiim purgist kogu aeg ära!? Mina keedan ikka paar liitrit piima korraga, siis jätkub veidi kauemaks.

    VastaKustuta
  2. Sama siin - olen paar korda teinud ja praktiliselt ise ära söönud. Väga piinlik (eriti seetõttu, et kõiki meid pole õnnistatud Ragne-suguse saledusega :)). Väga maitsev värk!

    VastaKustuta
  3. Ma ise keedan korraga vaid liitri, muidu varsti otsa ette kirjutatud, et kondenspiima-sõltlane. Mees tegi just hommikul pliidi alla tule. Mõtlesin, et viskan poti piima ja suhkruga ka peale, aga hoian end hetkel tagasi, väike purgike veel alles, sellest peaks täna jätkuma. Kusjuures olen viimasel ajal kodutehtud kondenspiimaga ka kohvi hakanud rikastama, natuke veel kuivatatud apelsinikoorepuru peale..... nagu magustoit:)

    VastaKustuta
  4. Kas maitse tuleb tõesti sama nagu poekondenspiimal? Igal juhul kõlab see palju tervislikumalt! Ma proovin kindlalt ära!

    VastaKustuta
  5. Kas tuleks kasutada 3,5% piima või kõlbab tavaline 2,5% piim?

    VastaKustuta
  6. Ma parem ei hakka proovimagi, poe purkidest suudan niigi vaevu mööda minna. Kui koju juba toodud ja lahti tehtud, siis on kindel, et mina nendele otsa peale teen. Kust küll saaks sellise "magusast ei hooli" soolika!? :)

    VastaKustuta
  7. appike kui lihtne see isetegemine on! ma ka kondenspiimasõltlane :P

    VastaKustuta
  8. Maitse tuleb minu meelest palju parem kui poe kondenspiimal, see viimane on kuidagi pulbrise maistega minu meelest. Olen täheldanud, et mida rammusam piim seda kiiremini läheb paksuks. Ise kasutan talupiima.

    VastaKustuta
  9. poe kondenspiima tehakse kindlasti mingi lõssipulbriga ja lisatakse taimerasvu ja mida kõike veel. ses mõttes on ise keedetud kondenspiimal küll pisut teine maitse. eriti hea tuleb, kui saab seda keeta täispiimast.

    VastaKustuta
  10. kodutehtud kondenspiimal on kohe kindlasti puhtam maitse. Mina olen siiamaani kasutanud vaid 2,5% piima. Soovituste kohaselt peaks aga rammusama piimaga ka ära proovima:)

    VastaKustuta
  11. Oi, kui lihtne teha, uskumatu. Kohe proovin järele.

    VastaKustuta
  12. aga kas seda tuleb seal pliidil siis pidevalt segada ka, või kuidas?

    VastaKustuta
  13. Koguaeg segama ei pea, aga vahepeal mõned korrad võiks küll seda teha.

    Ma panen piima ja suhkru tulele, siis segan, ja siis kui vahepeal kondenspiima keemise ajal kööki satun, siis ikka korra segan läbi.

    VastaKustuta
  14. võta suurem pott (1 liitri piima keetmiseks 3-liitrine pott) Üle kipub tulema siis, kui hakkab valmis saama.

    VastaKustuta
  15. Üle keeb siis ka kui pott on liiga suurel kuumusel. Mul on paar korda nii olnud, puupliit on kõik piima-suhkru segutäis:) selles mõttes tuleb jälgida.

    VastaKustuta
  16. Väga hea, et selle retsepti siia kirja panid. Eelmisel nädalal just kuskil internetis vaatasin seda retsepti, kuid ei märkinud üles ja ei leidnud enam. Mul ei ole küll ükski kondenspiimapurk kappi seisma jäänud, kuid kas Sa tead, kaua see isetehtud kraam säilib külmikus?

    VastaKustuta
  17. Mina olen teinud paksu potiga panni peal, sellisega, mis põhja ei kõrveta. Ja kasutanud 3,5%-list piima.

    VastaKustuta
  18. minul on seisnud külmikus kaks nädalat (siis sai otsa) ja ei läinud pahaks. Arvan et säilib kauemgi kui on külmikus ja suletud purgis.

    VastaKustuta
  19. Aitäh, Liilia! Sinu blogis ma seda retsepti nägingi.

    VastaKustuta
  20. Milline kokkuhoid - saab paki piima hinnaga hea koguse :) Ise selle maitsest suurt ei hooli, aga igasugu retseptidesse sobib kondenspiim küll hästi!

    VastaKustuta
  21. Mul just kapis Nestle Carnation Light Condensed Milk ja koostisained on 1%line piim ja suhkur.
    100 g kond.piima sisaldab 59,5 g suhkrut ja 0,2 g rasva ja 9,3 g valku.

    VastaKustuta
  22. Aga kuidas te seda sööte? Paljalt? Või saiaga või kuidas?

    VastaKustuta
  23. Meie sööme tavaliselt paljalt, on proovitud ka saia ja pannkookidega, aga tavaliselt asi niikaugele ei jõuagi. Minul tekkis küsimus, et kas suhkru kogust vähendada ka tohib, natukene liiga magus tuli, ma muidu ei nuriseks aga ma juba tunnen kuidas puusad suurenevad :)) Ja kindlasti soovitan teha kohe mitu liitrit korraga. Mina sain ühest liitrist kaks väikest 150 g purki. Ja karude meekoogile saab nüüd ise kondenspiima vahele teha, see ju palju soodsam :)) Katrin

    VastaKustuta
  24. Ma olen nüüd peaaegu, et terve päev arvutist eemal olnud, aga tore, et siin küsimine-vastamine käib_:)

    Kondenspiima tegemisel piima kogus väheneb silmnähtavalt, küll aha on siiski soodsam teha seda suurepärast maiust ise! Mina söön seda paljalt lusikaga, Samuti koos hästi pehme saiaga (selles mõttes on Pärnu lahtiselt müüdav sai üks õige-hea toode, kusjuures hommikul ostes on sai veel soe:)) ...ja veel on imehea süüa tavaliste ekstra küpsistega, kastan küpsise kondenspiima sisse ja maiustan:)

    Kondenspiima tegemisel võib suhkru kogust proovida vähendada küll, kuid siis läheb ka segu potis raskemini paksemaks. Muidugi kui väga oluliselt ei vähenda ning kasutad 3,5% piima, siis vast ei ole hullu midagi, ise proovinud ei ole, sest minu arvates ong kodenspiim magus-magus-magus:)

    Oskab keegi selles osas sõna võtta?

    VastaKustuta
  25. Mina olen keetnud ka 200 g suhkrut/ 1 liiter piima. Läks ilusti paksuks, kuigi võttis rohkem aega ja kogus oli lõpuks väiksem. Maitse oli täitsa hea, aga midagi oli nagu puudu. Õige kondenspiim on ikkagi hästi magus. Näiteks jäätiste jaoks olen piima keetmisel pannud isegi tsipake rohkem suhkrut, muidu jääb väga vahukoorese maitsega jäätis. P.S mina kasutan kondenspiima keetmiseks rammusat täispiima.
    Muide, ühe purgi(ca 450ml) kondnspiima hind tuleb maksimaalselt 15 krooni(piim, suhkur, elekter). Poest head kondenspiima naljalt alla 25 krooni ei saa!!

    VastaKustuta
  26. Mina keetsin ca. 2,5tundi nõrgal kuumusel, sain maitsvad lehmakommi sarnased kommid.Ainult kuju jäi veidi inetu,kuna ma eelnevalt ei mõelnud läbi kuhu neid kommikesi teha. Kui mass oli valmis ja vaja kiiresti kuskile panna, ei tulnud muud mõtet kui teelusika abil taldrikule tõstmine. Selle käigus aga hakkas see mass juba niipalju kõvenema et viimased tulid suht naljakad.

    VastaKustuta
  27. Kas oled seda ka jäätise tegemisel juba proovida jõudnud? Siin Norras ju ei ole suhkruga kondenspiima (on mingi ollus, mida nimetatakse "vikingmelk"), aga nii tahaks seda maailma parimat jäätist teha ;)
    Nii et tänud retsepti eest!

    VastaKustuta
  28. Lehmakommi-kommid on suurepärasne idee!

    Maris - proovinud ei ole veel, aga arvan, et sellest valmib samamoodi suurepärane jäätis nagu poe omastki, kindlasti julgen soovitada:)

    VastaKustuta
  29. mina keedangi selleks seda kondenspiima et teha jäätist, minu meelest on isekeedetud kondenspiimaga jäätisel hoopis mõnusam maiste.
    Lehmakomme olen ka mitemeid kordi teinud. Mina voolin jahtunud massist niiskete kätega kuulikesed ja jätan õhu kätte kuivama, siis on nagu tõelised lehmakommid- pealt kõvad ja seest pehmed.

    VastaKustuta
  30. Liilia, sa tegid praegu kõva reklaami, arvan et lähiajal võtan jäätise ja lehmakommide tegemise ette:)

    VastaKustuta
  31. Tere !:) proovisin ka mina seda kondenspiima teha,Tegin kõik nagu vaja panin liiter piima potti ,lisasin 300g suhkrut ja 1tl vanillisuh.Keetsin tund aega ja ta ei jäänud selline paks nagu poes on .
    magus oli küll :).
    selline lugu siis:(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sama siin...Jäi naljakas nagu tükilisem ka kui poe oma, et paksem jääks ka, siis läheb juba karamelliks, olen igatepidi proovinud, nii suurema tulega, kui väiksemaga ja ka suurema suhkrukogusega ja väiksemaga..ikka pole see õige... Kusjuures veel 4%piimaga ja 2,5ga ka. No ma ei tea mis ma valesti teen :S

      Kustuta
    2. Olen aru saanud, et kondenspiima tegemine on täielikult tunnetamise küsimus - kui oled lõpuks mingi nipi ära tabanud, siis enam väga ebaõnnestuda ei saa.

      Ise valmistan kondenspiima ca 1 tund kuni poolteist tundi. Segan korralikult. Pliidi kuumus on keskmine, kuigi vahel tüstan kuumust, kui tunnetan, et oleks veidi jõudu juurde vaja ning täpselt vastupidi ka - kui liigselt podiseb keeran kuumust vähemaks:)

      Kustuta
  32. Jah, mina tegin ka kooliajal nii et voolisin sellest massist kätega kuulikesed ja siis veel keerasin hiljem fooliumi sisse, nagu päris kommid.Kooolis kõigile nii maitsesid ja muudkui tahtsid et veel teeksin. Aga tol ajal tegin ma nii et võtsin suhkurt ja piima 1:1. Parematel aegadel kasutasin piima asemel rõõska koort,tulevad muredamad ja kooresemad.Aga kui piima ka ei olnud,siis tegin lihtsalt suhkrust massi, selle valasin taldrikule ja hiljem murdsin tükkideks.
    Praegu tundus isegi see 300gr suhkruga natuke liiga magus, mõtlein et järgmine kord proovin 200ga. Aga samas ega lehmakomme ka palju järjest süüa saa nende magususe tõttu, ikka peab vahepeal vett peale jooma.
    Aga see jäätise mõte käis ka mul peast läbi, kui tuhin peale tuleb siis proovin ära.

    VastaKustuta
  33. Ragne - proovi teha jah neid maiustusi isetehtud kondenspiimaga. Asi on seda väärt!
    Mina olen lihtsalt parandamatu maiasmokk, kes kõik magusad asjad ära peab proovima!

    Neti- keeda kauem, seni kuni läheb paksuks. mina keetsin ükskord 1h30 min ja alles siis hakkas asi ilmet võtma. Ilmselt on piimas liiga palju vett.

    VastaKustuta
  34. See lehmakommi idee hakkab mulle järjest rohkem meeldima:)

    Neti - aga jah, kondenspiima tuleb tiba tunde järgi keeta, oleneb kõik kuumusest ka. Aga keeda niikaua kui paksenema hakkab, ja siis arvesta lihtsalt, et jahtudes muutub segu veel mõnevõrra paksemaks.

    VastaKustuta
  35. Meie peres on igatahes juba ammu isetehtud kondentspiima sõltlased.Teen iga nädal 2L piimast suurema portsu pool purki ja pool jäätise tegemiseks. Meil keeb u poolteist tundi. Jäätis tuleb palju puhtama maitsega kui poe oma kasutades. Helen :-)

    VastaKustuta
  36. Mismoodi te kondenspiimast jäätist teete? Jagage retsepti mulle ka :) Kas saab ilma jäätisemasinata teha?

    VastaKustuta
  37. Mel vaata siia: http://kokkama.blogspot.com/search/label/J%C3%A4%C3%A4tis

    Sealt leiad päris mitu ilma masinata tehtavat super-maitsvat jäätiseretsepti:)

    Homme teen kondenspiima - 1 osa läheb lehmakommideks, 1 osa jäätiseks ja 1 osa niisama söömiseks:)

    VastaKustuta
  38. Kodutehtud kondenspiimast on saanud tõeline hitt, aitähh sulle Ragne. Olen seda teinud juba päris mitu head korda. Minul tuleb ta selline natuke putru meenutav mass ei ole nii kreemjas nagu poe oma. Kas ma teen midagi valesti või ta peab selline tulema. Kuumutan tasasel tulel, viga ei saa selles olla ja piim on 2.5 %. Tegelikult mind see ei häirigi ja ega sellest ta söömata ka jää, aga mõtlesin et uurin lihtsalt natuke, kuidas ta teil välja tuleb.
    Ette tänades.

    VastaKustuta
  39. Katsetasin ka järgi eile ja superhea on :) Aga sama küsimus, mis eelmisel kommenteerijal - kas peabki veidi pudrune olema?

    VastaKustuta
  40. Tuttav mure, endalgi oli paar esimest korda natuke tükiline see mass. Aga see on ülekeetmise süü. Kui vahepeal korralikult segada ning keeta selle piirini, et juba hakkab kergelt paksenema, siis võtta tulelt. Jahenedes segu ju muutub paksemaks niigi.
    Kui aga lasta kauem keeda, siis kondenspiima muutubki tasapisi selleks nö ülekeedetud kondenspiimaks.

    VastaKustuta
  41. Just ülekeetmine põhjustab nn tükilisust. Mina tegin ükskord sellise vea, et kuna ka peale jahtumist tundus kondenspiim vedel panin uuesti keema, aga see sai lõpuks selline tükiline ja siis lasin veel edasi keeda lehmakommiks :)

    VastaKustuta
  42. Ajate siin mulle ka tegemise isu peale.

    VastaKustuta
  43. ega siis miskit, kui pliidi juurde kondenspiima tegema:)

    VastaKustuta
  44. Ja kuidas sa nii sale veel püsid kõikide nende maitsevate, keele alla viivate toitudega?:))

    VastaKustuta
  45. :) ma tänan komplimendi eest. Söön-liigun-kokkan-kokkan kõik on tasakaalus:)

    VastaKustuta
  46. Ei olnud hea. Vabandust, kuid nii see on. Tegin 2x, et veenduda mitte "nässukeeramises". Midagi peab seal retseptis teisiti olema, et "õige" tuleks.

    VastaKustuta
  47. Mul tuli küll välja. Keetsin natuke üle, nii et kerge lehmakommimaitse tuli juurde, aga täiesti kondenspiim oli tulemuseks :)

    VastaKustuta
  48. Anonüümne - kurb kuulda, tunnen täitsa huvi, milline see nääsu läinud kondenspiim välja nägi. Mina teen selle retsepti järgi ja kurdan ainult selle üle, et kole ruttu saab otsa:)

    Keiu - seda on hea kuulda, et välja tuli!

    VastaKustuta
  49. Ilmselt olen maitse suhtes liiga pretensioonikas (või "pojamaga" liiga harjunud lihtsalt. Vaatasin netis ringi- algsed retseptid on piimapulbri ja võiga. Oluliselt kiiremini valmivad. Peaksin võrdluseks järgi proovima, kuidas jääb. Täna lugeisn ise ka- kommentaar puha nagu negatiivne. Tegelikult tahtsin õhutada veel lahendusi leidma- ise laisk nagu sipelgasiil, tehtud ei saa uusi asju, siit palju huvitavam lugeda ;)

    VastaKustuta
  50. No tegin siis minagi. Kunagi aastaid tagasi ma proovisin ja siis jäi vedel mul see kraam. Mõtlesin, et ehk on see teine retsept ja sel korral õnnestub paremini, aga.... no jälle vedel. Täitsa selline pruuni tooni ja nagu päris, aga.... VEDEL!! Keetsin, kuumutasin küll kõvasti. Eitea...

    VastaKustuta
  51. Minul oli eile jälle kondenspiima tegemise päev - täna lusikaga maiustasin ja no täiesti kondenspiim, mis kondenspiim.

    Mingi teema on selle kuumutamisega äkki, et ei paksene. Mina kuumutan sellise temperatuuri juures, et vaatan et pidevalt kergelt mullitaks..
    Millise rasvasisaldusega piima kasutasid? Äkki proovi 3,5%ga, läeb paremini paksemaks, nagu teadjad ja katsetanud räägivad:)

    VastaKustuta
  52. olen ka juba kahel korral teinud kondenspiima, esimesel poepiimast, teisel otse tootjalt endalt, ilma "veega" lahendamata.
    Parajalt paksuks läksid mõlemad, tükke ei tekkinud.
    Huvitav, et keegi siin mainis kogust, mis ta 1l piimast välja tuli. Mina sain nt 600g.
    Naturaalpiimaga tehes lisasin 1l 225 g suhkrut ja kõik toimis ja parajalt magus, nagu üks kondenspiim olema peab.
    Jäätis isetehtud kondsenspiimaga tuli väga super välja. Tõeline maitseelamus ja wau-faktor- kas tõesti annab ise midagi sellist valmistada. Üks artikel, mida poest pole vaja enam osta.
    Tänud vahva blogi eest! Jõudu ja lennukaid ideid.

    VastaKustuta
  53. Tänud anonüümne sellise põhjaliku kommentaari eest. MIna ise kondenspiimakogustmõõtnud ei ole, küll aga täidan sellega kaks keskmise (või veidi väiksema) suurusega moosipurgikest:)

    Ma kujutan ette, et mitte-poepiimaga tuli veelgi parem kondenspiim...

    VastaKustuta
  54. Tänud Ragnele retsepti ja terve selle huvitava blogi eest. Olen juba tükk aega siin nillimas käinud, nüüd võtsin asja ka praktikas ette. Seega mõned küsimused.
    Alustaks samuti kondenspiima kogustest. Mul olid valmis pandud Salvesti 290gr ja 675gr purk. Keetsin 1.5 tundi (1l piima, 250gr suhkrut, 1tl vanillisuhkrut) (ilmselt oleks pidanud kuumust natuke rohkem hoidma, oleks rutem valmis saanud, sest mida vähem segu potti jäi, seda kiiremini see paksenes). Kuna segu tundus siiski üksjagu palju olevat, panin kaalule 675gr purgi, vajutasin kaalu nulli ja kallasin/kaapisin kogu keeduse purki. Sain 611 gr. Siis tekkis esimene küsimus. Kuna mul igasugu keediste tegemisega kogemus puudub, siis mõtlengi siin, millal ma selle purgi kaanetan. Potipõhja jäänud kaapejäljed pmst hakkasid kohe kivistuma, ent purgis on veel ikka vedelik. Panen talle umbes tunni pärast kaane peale ja tõstan jahedasse kohta, homme hommikul külmkappi. Takkajärgi kommentaarid teretulnud :)
    Ent kuna plaanin seda kondenspiima kasutada ühe siinse hõrgutava jäätiseretsepti realiseerimiseks, siis tekkiski järgmine küsimus, et mis on sinu "1 purk kondenspiima", osis igas jäätises? Kas terve minu 611 gr (mis on ju ka ühes purgis), või siiki mingi teine kogus? Ootan pikisilmi vastust, kuna jäätisetegu on plaanis juba ca 16 tunni pärast.
    Seniks suur suur aitäh.

    VastaKustuta
  55. Püüan kiiresti Su küsimustele vastata:)

    Kas kaanetamise all mõtled Sa pikema-ajalist säilitamist? Mina panen purkidesse jahtununa. Paar päeva pärast on purgid tühjad:)

    1 purk kondenspiima kaalub 400 g, nii et täpselt 211g jääb niisama söömiseks:)

    VastaKustuta
  56. Tuhat tänu kiire vastuse eest.
    Ei plaani pikemaajaliselt säilitada. Kaanetamise kohta küsisin sellepärast, et lihtsalt ei oma mittemingeid "purgistamise" kogemusi ja ei teadnud, millal ta ümber kallata, millal kaas peale keerata ja kas peab äkki ka tagurpidi hoidma :) Siis võtsin appi terve mõistuse, kallasin kuuma segu ümber, kaanetasin tunni pärast, hoidsin üle öö jahedas ja panin hommikul külmkappi. Keedus oli hommikul natuke vedelam kui poekondenspiim, ent siiski korralikult paksenenud ja loodetavasti igai sobilik jäätise jaoks.
    Küsiks siis kohe ka oma tänaõhtuse jäätiseteo valguses, et kuipalju ühest teost tuleb? Ostsin 0.5 liitriseid külmutuskarpe - kas kaks täit tuleb välja? Tahaks teha kahe eri lisandiga jäätist.

    VastaKustuta
  57. Lõpuks leidsin ühe asjaliku ja mõnusa kondendspiimaretsepti. Nüüd läheb väikse õe tungival soovil selle tegemiseks.

    VastaKustuta
  58. Vincetta- Ühest jäätise valmistamisest saad ca 1 kg jäätist. Oleneb muidugi kui palju sa neid 0,5 liitriseid karpe ostsid?

    VastaKustuta
  59. Diamond - ma hoiatan, see on sõltuvust tekitav (vähemalt minule:))

    VastaKustuta
  60. eile katsetasin ka selle järgi ja otse loomulikult tuli super hea.

    VastaKustuta
  61. Andra, juba mõtlesingi, et millal Sina selle retsepti ära katsetad:)

    VastaKustuta
  62. Väga hea idee. Tahtsin jäätist teha aga kohalikus poes puudus kondenspiim, seega mõtlesin proovida seda ise teha. Tekkis küsimus. Kas see segu läheb kohe paksuks kui tunnike keedetud või l'heb jahumisel veel paksemaks? Keetsin tunni ja natuke pealegi. Värvus ja maitse õiged aga vedel. On põhjust karta, et jääbki vedelaks?

    VastaKustuta
  63. Keetmisel ta peab ikka nähtavalt paksenema, Kui pärast tundi pole veel paksenenud, siis keeda veel, küll ta pakseneb (jälgi muidugi, et üle ei keeda) Jahtudes ta veidi veel pakseneb.

    VastaKustuta
  64. Mul aga sehuke küssa. Kui proovida teha kondenspiima hoopiski roosuhkrust? See maitselt niigi juba vähe lehmakommilik, äkki sobiks?
    Ma pole suurem asi valge suhkru sõber... :s

    VastaKustuta
  65. Roosuhkruga on mul kogemused imeväikesed. Ei oska kahjuks kommenteerida...

    VastaKustuta
  66. tegin ära ja tänan! minu maitse jaoks on tulemus jube-kole-magus, aga jäätise tegemiseks ongi see ilmselt hea. ja noh, magusasöömine on minu peres teiste amet niikuinii:)

    väike äparduseke juhtus ka. võtsin julgustust, et ega segama eriti ei peagi, ilmselt liiga tõe pähe. esimest korda hakkasin ollust segama nii umbes 15 minuti pealt ning kerge kirmeke oli põhja moodustunud. sestap sai saadus pisut pruunitäpiline, kuid õnneks maitset see ei mõjutanud.

    kuna keedus valmis 45 minutiga (mitte soovitusliku tunniga), siis oli ilmselt väikese põhjamineku süüdlaseks liig suur kuumus.

    aga tänan õpetuse eest ikkagi!

    VastaKustuta
  67. Jah, see oleneb vist suhetest magusaga ka. Täna sõbrannaga arutasime, et kui kondenspiima valmistamiseks läheb, siis vaid väga väike osa jääb järgmiseks päevaks. Suurem osa kulubkoheselt maitsmisele:)

    VastaKustuta
  68. Suur aitäh, Ragne! Nii kogu su väga muljetavaldava blogi kui eriti selle retsepti eest :) kuna elan hetkel Eestist eemal ja siinkandis paraku kondenspiima ei tunta, siis on see lausa hädavajalik nii rabarbikoogi kui ka eriti jäätise jaoks... mmm, esimene karp on külmas :)

    VastaKustuta
  69. Aitäh toredate sõnade eest:) Ma valmistangi viimasel ajal jäätis ainult omatehtud kondenspiimaga - isegi veel parem tuleb:)

    VastaKustuta
  70. Super hea asi. Muide suvi tulemas ja rabarberid juba kasutuskõlblikud, rääkimata hapudest marjadest mis tulemas. Mina kasutan ka kondenspiima koogi kattena. Kõik hapudest marjadest koogid saab edukalt selle oma keedetud magusa kattega üle valada ja ongi valmis. Tavaliselt on sellised koogid kõige paremad järgmisel päeval. Soovitan proovida. Tänud Ragnele vahva blogi eest! Piret

    VastaKustuta
  71. Tegin ka siis lõpuks ise kondenspiima. aga mul ei tahtnud see üldse paksemaks minna. lõpuks jäi selline siirupine. tegin kõik nii nagu pidi ja keetsin isegi kaks tundi aga paksemaks ikka ei läinud. Muidu maitseb täiesti kondenspiima moodi :D

    VastaKustuta
  72. Piret nõustun Sinuga, kondenspiim on hapukatele marjadele (ka rabarberikookidele) tohutu hea variant. Täna tegin järjekordselt rabarberikooki, ja pidasin plaani tea seda kondenspiimaga, siiski otsustasin hapukoorese koogi poolt. Kondenspiim jäi niisama söömiseks:)

    Kui kondenspiim vaid siirupine jäi, siis tuleb ikka veel keeta:) See, et segul oli kondenspiima maitse on hea märk, et oled üsna õigel teel.

    VastaKustuta
  73. No tee või tina aga see ei lähe paksuks. Olen proovinud 2,5% piimaga ja 3,5% piimaga. Nüüd panin suhkrut rohkem, et äkki see aitab. No ei midagi. Väga vedel. Kauem keetes läheb küll natukene paksemaks, kuid siis on ta juba pruunikas ja lehmakommi maitsega, mis on ka hea, kuid mitte see mida ma tahan. Ma tahaksin kaa saavutada seda, et ta oleks kreemikas valge ning mõnusa konsistentsiga.
    Olen katsetanud erinevaid kuumusi, ka see ei aita.
    Järgmisel korral lasen piimal ennem keeda ja siis lisan suhkru, äkki nii õnnestub.
    Iseenesest vahva retsept :)

    Karin

    VastaKustuta
  74. Kuidagimood ipeab ju õnnestuma. Üldiselt mida rasvasem piim, seda paremini pakseneb, nii et 3,5% piimaga on tunduvalt lihtsam paksenemine..kuidagi ei oska aidata kohe...

    VastaKustuta
  75. Minagi proovisin kondespiima ära. Hää on, kuigi suutsin natuke üle keeta. Koogi peal oli väga hea :) Käisin eile Nõmme turul rabarberijahil ja ostsin kondenspiima tegemiseks õiget piima. Tundub,et sellega tehes läheb vähem aega :)
    Kraapisin poti mõnuga puhtaks ja teen nüüd kisselli sinna. Ehk annab mõnusa maitse rabarberitele :)

    Aitäh mõnusate retseptide eest. Nüüd tuleb veel jäätis ära proovida. Leiba ma enam poest eriti ei osta. Varsti jääb kondenspiima ja jäätise ostmine ka ära ;)

    VastaKustuta
  76. toiduaine-tööstuste omanikud võivad niimoodi üsna kurvaks jääda :))

    VastaKustuta
  77. Ketrin - jäätist pead kindlasti proovima - nii mõnus-nii mõnus...
    :) Mina pole veidi rohkem kui poolteist aastat enam poeleiba ostnud. Jäätise ostmine on ka ära jäänud, kui välja arvata topsijäätised, mille poes korvi pistan, kui lapsega pikemal jalutuskäigul oleme. Poekooke ka ei vaata. Kodutehtud kondenspiim ja jogurt on üsna tihedad külalised meie toidulaual, nii et toiduainetööstuse omanikud võivad mind jälgides kindlasti veidi nukraks jääda. See-eest jahud, piimad jms on igapäevane kulutus:)

    VastaKustuta
  78. Mul kapis suur poe jäätis. Kui sellest jagu saan, siis teen ka ise. Peaks ka jogurtit proovima, kuigi pole suur jogurti sööja. Ma ka kooke jms ei osta, kui just kiire ei ole. Mulle meeldib kokkata. Vahel teen midagi valmis ja söödan teistele. Vahel tekib tegemiseisu mitte söögiisu :P

    Ühed tootjad jäävad sinu rahast ilma, kuid seevastu teised saavad rohkem kui tavaliselt saaksid :)

    VastaKustuta
  79. ...just ja need teised tootjad teenivad minu pealt ja teiste küpsetajate pealt ülihästi:)

    VastaKustuta
  80. Minul jäi kondenspiim väga vedel (kuigi keetsin 1,5h ja kuumus oli nii 2-3 peal). Lisaks veel tükiline või müre kuidagi. ://// Segasin küll iga 7 min tagant.

    VastaKustuta
  81. tundub et see kondenspiima tegemine on katsetamise ja tunnetamise värk. Minul (ptüi-ptüi-ptüi) vedas ja õnnestus esimesel korral.

    Kui kondenspiim juba tükki läheb, siis on liiga palju juba keedetud. Ehk oleks vaja olnud veidi suuremat kuumust?

    VastaKustuta
  82. Mina olen ka teinud seda paar korda. Tegin tavalisest poepiimast. Esimesel korral läks tükki, aga teisel korral kasutasin suuremat kuumust ja tuli hea. Aga ta ei tulnud üldse nii veniv kui poest ostetud kondenspiim. Mu pliidil on 6 kuumust. Kasutasin alguses viiendat kuumust ja kui üle hakkas keema keerasin neljanda peale. Kokku kulus vist umbes poolteist tundi. Järgmine kord proovin ainult viienda kuumusega teha. Äkki siis tuleb selline veniv nagu poest ostetud?

    Ja minu üllatuseks ei ähvardanud üldse põhja kõrbeda, kuigi ma olin vahepeal eemal...

    Ja minu arvates 300g suhkrut oli liiga palju. :) Panin seekord 150g ja tuli söödavam.

    1 liiter piima kahanes minul umbes 250ml kondenspiimaks.

    VastaKustuta
  83. Ma kõlan vist juba nagu leierkastina, kuid see kondenspiima tegemine on puhtalt tunnetamise ja pliidi kuumuse küsimus. Minul endal suvisel ajal kondenspiima valmistast ei toimu. Sügisel kui puupliiti hakkame kütma (ma juba ootan aega, millal saab maitsta puupliidil ja selle ahjus tehtud toite:)) hakkab jälle kondenspiima tegemine pihta.

    VastaKustuta
  84. Tegin siis ka, sest selle blogi külastajatele on see justkui kohustuslik. Minu kondenspiimale jäid väiksed tükid peale. Alguses tekkis väike piimanahk, mida ma ära korjanud sellest siis need tükid. Keegi teine siin nahatükikesi ei maini, seega veider. Samas loogiline, et piima nahk ei sula ega lagune. Aga muidu on täitsa õige asi

    Ja veel üks asi, kuskil jäätiste all ma kurtsin, et mulle kondenspiima maitse kohe üldse ei meeldi. Aga tegin siiski ja pean ütlema, et jäätises seda kondenspiima spetsiifilist maitset tunda ei jäänud üldse::)) nii tore:) Jäätis ise supermagus, kuigi panin kolmveerand purki ainult. Varsti olen sama sale nagu sina Ragne, sest nii magusat ja rasvast kraami ei tahagi palju süüa:D Aitäh tugeva promo eest, mis sundis kondensivihkajat seda jäätist ikkagi tegema:)
    amanda-riin

    VastaKustuta
  85. Õnnestunud jäätiseteost on hea meel lugeda:) Mina tegin ka täna jäätist, lisandik kit-kat šokolaad - uskumatult hästi sobis. Veidikes vahvlit, veidike šokolaadi - kooslus 5+

    VastaKustuta
  86. Tere

    Proovisin ka siis teie palju kiidetud kondenspiima ära.Ja tuligi välja- maitses väga hea:) Suured tänud retsepti eest :D
    Kuna mulle meeldib rohkem selline lehmakommi sarnane, siis tekkis küsimus kuidas saada seda segu selliseks?Kui kauem keeta, siis tulevad kummalised tükid sisse, kuigi maitse on peaaegu sarnane.Kas peaksin keetma kõrgemal kuumusel?
    Kas keegi on proovinud maisipulkadega (kass arturi kooki)sellest segust teha, kuidas välja tuli?

    VastaKustuta
  87. Mina isiklikult maisipulkadega kass arturit teinud ei ole. Ehk oskab keegi selle kohta kommenteerida:)

    Lehmakommimaitselise tekstuuri saamikeks tuleks segu keeta madalamal kuumusel.

    VastaKustuta
  88. ...ja unustada ei tohiks segamist keetmise ajal:)

    VastaKustuta
  89. Assa, kus mul sai ikka väääga magus see kondentspiim. Prrr... Lasin üle ka keeda ja lõpus ei seganud ka väga. Seega läks veidi tükilisemaks kreemiks ja jube magus. Huvitav, kas sellel võiks uuesti piima lisada ja siis keema lasta. Et saaks ka normaalsema magususega maiuse. Muidugi saab seda nii jäätisse kui ka nt. nüüdse meie lemmiku kondentspiima koogi sisse kasutada.

    VastaKustuta
  90. Kondenspiim tulebki ju magus:) Kardan, et kui nüüd hakkad uuesti piima lisama, siis enam see õige konsistensiga ei tule... samas pole proovinud ning ei julge kindlalt väita.

    VastaKustuta
  91. Alustuseks suur tänu, Ragne, väga mõnusa retsepti eest...ja kõigi ülejäänud retseptide eest ka :) Juba väikesest peale on mul tõsine sõltuvus kondenspiimast ja kui seda suurepärast asja saab ise valmistada, siis on ju super :) Minu esimene kondenspiim sai nüüd valmis, kuid tundub, et ka minul jäi see vedel. Maitse oli kõik täpselt nii nagu peab aga no seisa või pea peal aga paksuks ei tahtnud minna. Ehk jahtudes läheb pisut paksemaks :) Aga maitse oli igaljuhul suurepärane ja seisma see kondenspiim juba ei jää :) Kui on keegi, kelle retsepte julgen ilma eelnevalt läbi proovimata katsetada külalistele pakkumiseks, siis on need just nimelt siit blogist pärit retseptid :) Jõudu ja edu kõigis Sinu tegemistes!

    VastaKustuta
  92. Kõigepealt tänud Cathi heade sõmade eest. Kui jäi vedel, siis keetmisaega tuleb pikendada. Seistes muutub muidugi kondenspiim veidi paksemaks, kuid suure osa õigest konsistensist peab see saavutama ikka keetmisel.

    VastaKustuta
  93. Tere kondenspiima pere! :)

    Mul on nüüd kaks katsetust selja taga - esimene tuli täitsa paks ja hele nagu olema peab, aga tükiline, lugesin, et ülekeetmisest. Teine tuli vedelam ja pruunim, nüüd lugedes arvan, et kuumust oli vist siiski liiga vähe. Ei tulnud päris õige pakusega ja maitsega, tahaks ka seda õiget kondenspiima, sest esimene kord oli juba peaaegu ju.
    Siit küsimus, et kas te keedate kaanega või kaaneta. Selles mõttes et poolenisti kaanega või üldse ilma! :D
    Üks liiter piima veel kodus, pean vist proovima veel. Sõltuvus on tekkinud valmistamise ees, ei tea küll, kes kõik ebaõnnestumised ära sööb, aga hirmsasti tahaks homme purk magusat kingituseks teha! :)

    Ja ma fännan su blogi Ragne, mu toidublogide nr. 1! ;)

    VastaKustuta
  94. :) Tänud

    Kolm on ju kohtu seadus, nii et pane see kolmas piim ka ikka tulele keema:) Mina keedan peamise osa ajast kaaneta. vahelpeal viskan kaane poolenisti peale, siis kui vaatan et puupliidi tuli vahepeal liiga nõrgaks läheb. Kui jälle õrnaslt podisema hakkab siis võtan jälle kaane ära.

    VastaKustuta
  95. No mul kolmas kord nüüd seljataga! :D
    Sai selline vahepealne, selles mõttes et jube paksuks tõmbas. :D
    Vaatan, et mu esimene katsetus oli siiski see kõige õigem. Päris ühtlane mass ta ju ei jäägi, nagu vanal veneajal oli.
    Aga esimene oli selline ilus valge ja paks.
    Ma Keetsin nüüd kaaneta ja täitsa keetsingi, mitte ei kuumutanud. Podises ja mulises kogu tund, kuni mullid venivamaks muutusid, või no mitte enam nii vesised ja keetsin igaks juhuks veel. Aga nüüd jahtunult täitsa paks mass.
    Et nüüd siis on kolm tegemist selja taga olnud ja olen tegemises kindlam!
    Aga tänud retsepti ja vastuse eest.

    PS! Mul valmis täna sinu maapähklivõi-toorjuustukook. Kuna viin selle homme sünnipäevalapsele, siis olin dilemma ees, et kas glasuur teha täna või homme. Siiski otsistasin täna teha, et siis taheneb kenasti ära, kuigi väike hirm, et äkki homseks kuivab see kate liiga ära külmkapis. Ei teagi, eks näha ole.
    Ja jäätist tegin ka! :D Kõik kokku keedetud kondenspiim tuleb ju kuidagi ära kasutada. Õnneks viime selle ka kodust ära külasse! :D :D

    VastaKustuta
  96. Kondenspiima valmistamine on ikka täiesti tunnetamise küsimus.

    Minu arvates pole hullu kui kate varem valmis teed:)

    VastaKustuta
  97. ma siis peaks ka selle kondenspiima tegemise ette võtma, enne maalt tooma ikka seda õiget "lehmapiima" ja siis katsetama :) või hoopiski maal puupliidil tegema, sest isa on mul teadatuntud kondenspiima armastaja:)

    ja blogi kiidan ka! tihti saab siit ikka head nõu, mida süüa teha või mida uut jälle katsetada:)

    VastaKustuta
  98. Lehmapiima´kasutades, peaks kondenspiima valmistamine tunduvalt lihtsam olema ja kui veel puupliit on, siis on asi eriti mugavalt lihtne;)

    VastaKustuta
  99. Tund aega potis olnud,aga paksuks pole läinud,miks?

    VastaKustuta
  100. Pole hullu, keeda seni, kuni segu pakseneb. Kondenspiima paksenemie aeg oleneb uuresti pliidi peal keetmise temperatuurist.

    Edu ja head maiustamist:)

    VastaKustuta
  101. Tehtud! Roosuhkru ja maapiimaga. Tulemusega rahul, magus-magus-magus :) Suhkrust tingituna värv küll teine ja konsistents ei tulnud ka nii siidine, kui poe omal, aga see võib ka tegija viga olla. Eks peale jahtumist selgub lõplik tulemus :) Järgmine "kohustuslik" samm siis jäätis ;)
    Tänud, Ragne, selle "ohtliku" blogi pidamise eest! ;)

    VastaKustuta
  102. Ohtlik blogi:D - päris tore nimetus, ja jäätist peab tõesti proovima ning siis kui suvi läbi ja sellest juba sõltuvus tekkinud, võid astuda anonüümsete-jäätise-sõltlaste-tugigruppi:)

    VastaKustuta
  103. Nii olen tahtnud alati kondenspiima teha leitsin selle blogi:D
    Nii panin siis asja keema möllasin sellega aq tunni aja möödudes kondentspiim paksemaks ei l2inud oli nagu vesi milles v6i asi olla ?

    VastaKustuta
  104. Oleks pidanud edasi kuumutama. Olen aru saanud, et elektripliidil võtab kondenspiima tegemine olulisemalt rohkem aega kui puupliidil valmistades. Kui aga oli vedel, siis peab ikka edasi keetma, sest segu läheb varem või hiljem paksemaks:)

    VastaKustuta
  105. Tere,
    proovisin ka teha seda imelist maiust.
    Algus oli paljulubav, kuid lõpp jättis soovida.
    Minu katsetused lõppesid kõva tükkis ollusega. :S
    Mõtlesin üleküsida, kas probleemi põhjuseks võis olla vispli kasutamine?
    Ehk peaks massi alguses segama puulusikaga ning jätma ta siis rahule.
    /ps- kokkasin gaasipliidil/

    VastaKustuta
  106. Hei,

    Visplit olen ise ka kasutanud ning arvan, et sellest tükilisus tingitud ei ole. Pakuks, et põhjus võiks olla liiga äkilises/suures kuumuses.

    Soovitan ikka uuesti katsetada:)

    VastaKustuta
  107. Tegin täna kondenspiima, tähendab tahtsin teha. Olen ennem ka paar korda teinud ja kõik on ilusti välja tulnud. Tavaliselt olen teinud poepiimaga, seekord mitte. Sain 3l purgi piima ja mõtlesin, et liitri teeks kondenspiimaks. Panin siis piima suhkruga keema ja mingi hetk hakkas asi tükiliseks muutuma. Nagu hapupiima taoliseks.. Piim maitselt on normaalne, ei tohiks olla vana. Ma tean, et kunagi kui hakkasin kogemata tilgastanud piimast mannaputru tegema läks piim veel hullemaks, suuremad tükid ja kollane vedelik. Seekord on piim nagu piim ikka aga lihtsalt valged tükid sees. Kas tõesti siis piim vana kuigi maitsest pole avbsoluutselt aru saada ning peaks värske piim olema, või on mingi muu võimalus miks tükki läks?

    VastaKustuta
  108. PS! Pool tunnikest ennem tegin samast piimast pudingut, mis tuli täiesti ok!

    VastaKustuta
  109. Kui piim vana ei olnd, siis hhk oli see tingitud liigrammusast piimast?

    VastaKustuta
  110. mina teen alati rammusast maapiimast ja julgen väita, et selle rammusus pole süüdi :). mina olen täheldanud, et asi on suhkrus mida kasutad. näiteks Dansukkeri peenekristallilist suhkrut kasutades olen saanud iga kord sellise kergelt hapupiima meenutava massi. olen viimased pool asstat kasutanud Rimist ostetud jämedamateralist, kõige odavamat suhkrut ja sellega toimib. võibolla pole poepiim nii kapriisne ja kannatab kõik välja ning seetõttu saab kõikide suhkrutega sellest kondenspiima keeta... vot siin ma kaasa rääkida ei oska

    VastaKustuta
  111. Aitäh Liilia, mul tekkis täiesti mõe katsetadagi pksäev kondenspiima valmistamist erinevate suhkrutega. Põnev jälgida, kuidas miski toimib:)

    VastaKustuta
  112. Avastasin mõnda aega tagasi selle blogi ja olen nii rahul, peaaegu, et iga päev käin uurin retsepte, pole ise küll suurem asi kokkaja veel, aga vaikselt alustan katsetamist. Proovisin siis kondespiima teha ja olen niii rahul. Kordi parem kui poe oma ja olen juba täiesti kodutehtud kondenspiima sõltlane, saledat joont hoida on nüüd päris raske vist:D Tegin ka kohe kookosejäätist ja pole elus veel paremat jäätist saanud, järgmisena läheb katsetamisele peanut butteri jäätis. Esimest korda tuli kondenspiim natuke paks, ei osanud oodata, et seistes läheb ikka veel tunduvalt paksemaks see, kuid väga maitsev oli siiski:)
    Igatahes super-hea blogi ja põnev jälgida ikka uusi retsepte :)

    VastaKustuta
  113. Mul ainult heameel, kui oled leidnud siit midagi katsetamiseks. Minul oli terve talv suur kondenspiima tegemine - puupliidi omanikuna on talvel selle maiuse tegemine laua lust:)

    VastaKustuta
  114. Maris, Norras on kondentspiima. Täna ei viitsinud poodi minna ja just avastasin, et külmik on peaaegu tühi.. Mis teha- RUMMIKOOKI! Vaja teha võikreemi aga kodus pole kondentspiima. Ragne blogi lahti ja voilaa. Peaks kah blogitama hakkama :)

    VastaKustuta
  115. No aga miks mitte? Blogimine on väga münus hobi:)

    VastaKustuta
  116. Tere!
    Proovisin siis ka kõikide heade soovituste pärast ise kondenspiima teha, aga mul ei lähe see kuidagi paksemaks. Olen seda juba tund aega kuumutanud, kondenspiima värvi on küll, aga no paksemaks ei lähe(ikka sama vedel kui alguses- nagu piim, ainult magus) Äkki ma tegin midagi valesti? Kas keegi oskab mind selles aidata?

    VastaKustuta
  117. Kas said lõpuks kondenspiima paksuks? Kas keetsid liiga suurel kuumusel, et paksuks ei läinud?

    Kui madalal kuumusel keedad, siis peab ikka paksuks minema. Anna teada, kuidas Sul kondenspiima valmistamine lõppes;)

    VastaKustuta
  118. No lõpuks läks ta küll natuke paksemaks, aga mitte piisavalt(vähemalt mitte selliseks, nagu poes) Võib-olla oligi asi selles, et kuumus oli liiga suur. Ma tegin puupliidil ja segu hakkas isegi vahepeal uuesti keema, siis panin poti pliidi ääre poole ja nii tegin lõpuni....Aga ma ei tea, kas puupliidi peal ei saagi siis teha, sest mul oli kuumus koguaeg nii suur, et hakkas lausa keema.

    VastaKustuta
  119. Mina teen talvisel ajal pidevalt puupliidil. Aga just puupliidi äärmisel osal - seal, kus kuumus on madalam. Muidu hakkab segu kergesti keema. Äkki tõesti oli põhjus selles?

    VastaKustuta
  120. Tere!
    Mul küsimus, et kas kondenspiima ka suhkruasendajaga teha saab?
    Mees maias aga diabeedik....

    Tänud ette!
    Evelin

    VastaKustuta
  121. Siinkohal pean ütlema, et suhkruasendajaga paksu mõnusat kondenspiima ei saa. Samuti ei kujuta suhkruasendajaga tehes kondenspiima lõppmaitset ette.

    VastaKustuta
  122. Ma tahaks teada kus poes seda on, sets ma siin ei ole mitmes poes seda leidnud :D ...ei tea nad seda, ma isegi eletan milline ta peaks olema ja ikka ei midagi, pakuvad ka mulle seda vikingmelk ja mingi magustatud sojapiima..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See käis nüüd selle kohta, et Norras on seda :D, millegipärast ta ei lasknud reply panna..

      Kustuta
  123. Pean oma rõõmu jagama! Kuna lugesin enne valmistama hakkamist siit, et nii paljud minust vilunumad kokapreilid on ämbrisse astunud selle kondenspiimaga, siis ma suht kirjutasin juba ette ära, et minul läheb ka kindlasti mööda - eriti kuna kodutehtud jogurt on ainuke asi sinu retseptidest mis mul siiani välja ei ole tulnud, seega arvasin et sellistel asjadel ei ole mul soont siis antud, aga kae nalja! Kõik tuli nii ilusti ja hästi välja..keetsin küll veidi üle 2tunni keskmisel tulel, aga tulemus on super!!! Olen väga rõõmus, kuna ma olen ka ise ilge magusanägu..aga keedetud sai praegu kondenspiima-rabarberikoogi tarbeks, mis sul siin retseptides on, mida ma juba mõnda aega võtan hoogu teha :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, seda on rõõm kuulda. Minul on kondenspiima hooaeg saabumas - sügiseti kui külmad ilmad saabuvad, siis on lausa lust puupliidil potis podisedes kondenspiima valmistada:)

      Loodetavasti tuleb rabarberi-kondenspiimakook hää. Minule see maitseb:)

      Kustuta
  124. Keedan ka siis praegu seda kondenspiima ja läks mul korra keema, ajas üle. Ei tea kas nüüd enam lootust pole, et veel paksuks läheb? Ja kas lehmakommi tegemiseks võib juba poole keetmise ajal segu pooleks jagada vòi peab ootama kuni kondenspiima mass valmis ja siis ülejäänul laskma edasi keeda? Norras on kondentspiim ilmselt see vikingmelk, vähemalt seal selgelt kirjas kondentsmelk vms. Ise seda veel proovind pole

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ka minul on juhtunud, et keema läheb, aga kondenspiima olen ikka lõpptulemusena saanud. Lihtsalt lase vaikselt podiseda edasi.

      Pooleks võid jagada juba poole pealt, kui tahad lehmakommi teha:)

      Kustuta
  125. Ma keetsin siis lõpuks pea 2h, aga juba varakult võttis see kondentspiima segu pruunika tooni ja tükiliseks läks ka. See millest lehmakommi tegin seda lasin veel kauem keeda ja segasin lõpus, tuli selline paks mannapudru taoline, aga täitsa lehmakommi värvi. Maitse on ka suht ok mõlemal segul, sel vedelamal siis rohkem kondentspiima maitse, aga see välimuselt ikka nagu paks helepruun manna. Hetkel olen uuel katsel 3,9% piimaga, migi piimavaht tekkis, selle korjasin igaks juhuks ära. Igatahes tuleb,mis tuleb, õhtuks igal juhul tuleb sellest ollusest jäätis, loodetavasti siis kondentspiima jäätis :) Viimane variant lehmakommi laadse massi jäätis, pole ka paha ma arvan :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siis see keema tõusmine oli kondenspiimamassile liiast. Samuti, kui lõpptulemus oli liiga tükiline, siis järgmine kord võib julgelt madalamal temperatuuril keeta.

      Kuidas teine katsetus õnnestus?

      Kustuta
  126. Raamatus Maitsvad kingitused (M. Suitsu, L. Virkus) on koorekaramelli õpetus, seal leidub vastus siinsete kommentaaride põhiküsimusele: miks kondenspiim pudruks läheb? Tsiteerin: Valmistuspõhimõtte olulisim aspekt on aga sama mis teistelgi suhkrumaiustustel - segu ei tohi keema tõusta enne, kui on lahustunud viimnegi suhkrukristall.

    VastaKustuta
  127. Ära tegin! Mul oli külmkappi siginenud üks 2% (ei tea küll, kes sellise lahja õuduse sinna pani) piim ning otsisin talle rakendust. Ja leidsin selle retsepti. Ja ära tegin! Arvan, et tükid tulevad mõnel katsetajal liiga vähesest segamisest - minu meelest oli see tekkiv vaht, mis tahtis klimpi minna. Ise seisin terve tunni pliidi ääres üks käsi segamas puulusikaga postis, teine raamatut hoidmas. Mul el.pliit, kasutasin alguses kuumust 4, lõpupoole 3-ndat. Loodan, et kellelgi on sellest pikast jutust kasu! Ning loomulikult tänud Ragnele selle retsepti eest! Maia

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi Maia, tore, et õnnestus. Loodetavasti sai raamat ka loetud kondenspiima valmistamise ajal:)

      Kustuta
  128. kui pliidi kuumus on 1-6-ni siis millise kuumusega un 6ige teha ja kas lasen alguses suure kuumusega keema ja siis keeran maha voi lasen lihtsalt kohe algusest lopunu naiteks 3 peal ???

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitaksin alguses ikka keema lasta ning siis vaikselt podiseda kahe peal. Seda peab muidugi vaatama, et kui kahega kuumutades mullikesi ei teki, siis kuumust tõsta ning vastupidi.

      Kustuta
  129. Lugesin neid kommentaare -endal ila muidugi tilkumas ainuüksi mõttest kondenspiimale - ja siis tuli pähe, et kas leivamasinaga ei saaks seda äkki teha? Seal on ju moosikeetmisprogramm - st. et ei saa väga suure kuumusega tegu olla. Ja Programmi aeg on ka pikk - miski 2 tundi vist suisa - pealegi - usin masin segab ju ise kogu aja.
    Enne kui masinasse piima ja suhkrut kallata on siiski vist mõtekas oodata mõne kogenuma kommentaare?

    Tervitades,


    Ullike

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul kahjuks leivamasinaga kogemused puuduvad, seega ei oska kaasa rääkida. Küll aga jutu järgi tundub mulle juskui ideaalne moodus kondenspiima keetmiseks. Kindlasti soovitan proovida:)

      Kustuta
  130. Mul on selline küsimus, et kas keemise ajal peab kaas ka poti peal olema? Ja kui jah, siis kas täielikult või osaliselt?
    Samuti tahaks teada, kas elektripliidi 3 kuumuse juures on normaalne seda keeta? Või peaks kasutama 4.kuumuseastet?

    VastaKustuta
  131. Tegin just seda kondentspiima, aga keetsin vist liiga kaua..mul tuli selline iiris...jahtudes läks väga kõvaks. Ei taibanud ära, et õigel ajal tulelt ära võtta. Kui vedel see segu peaks olema, kui ma ta tulelt ära võtan??

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sinu eelmisele küsimusele, et kaas on osaliselt peal. Segu peab kergelt podisema. Kui sul on pliidil 4 kuumusastet, siis kasutaksin pigem number 2 kuumust.

      Kui juba iiris tuli, siis on liialt kaua asi pliidil olnud jah. Segu peab pigem ikka vedelam olema, kuid siiski juba paksem. Muidugi peab meeles pidama seda, et tahenedes see pakseneb veidi. Värvuse järgi saab ka vaadata - selline kreemjas:)

      Kustuta
  132. Tegin nüüd teist korda ka..lihtsalt hing ei andnud rahu, et esimesel korral ei õnnestunud. Kahjuks teisel korral ka mitte :S Ma ei tea miks, aga mul kaob valge värv ära ja siis on selline karamelliselt pruun... Ei tea kas keedan liiga madalal või liiga kõrgel temperatuuril? Tahaks ikka veel teha ja nii et õnnestuks, aga ei julge enam väga katsetada.. kurvaks teeb, et välja ei tule :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kardan, et kuumus on liiga kõrge. Kui kaua Sa teda pliidil kuumutad?

      Kustuta
  133. Kuumus oli mul 3 (kokku on 6 astet). Kuumutasin umbes 1,5 tundi.
    Aga ma proovin nüüd uuesti. Valin kuumuseastmeks 2 ja proovin värvi järgi aru saada, millal valmis.. Loodan, et kolmas kord õnnestub :)

    VastaKustuta
  134. Kas see põhja ei kõrbe kui hakkad tegema nt:90kraadi peal


    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kondenspiima tuleb valmistada võimalikult madalal kuumusel. Nii on kindel, et miskit põhja ei kõrbe:)

      Kustuta
    2. Mul on pliidi kraadid 10-90 kas umbes teha 40 kraadi peal

      Kustuta
    3. Proovi alguses 40ga jah, kuid kui tundub, et liialt kuum, siis madalda kindlasti kuumust;)

      Kustuta
  135. Kas suhkruasendajaga tuleks ka välha? Nimelt ma ei söö suhkurt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks suhkruasendajaga see kondenspiimaretsept ei õnnestu:)

      Kustuta
  136. Ei tea, kuidas antud segu kookospalmisuhkruga õnnestuks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õnnestub! Järgi proovitud ning pistetud see idee ka minu paleo raamatusse. Samuti leiab retsepti siit: https://toidutare.ohtuleht.ee/935478/paleokondenspiim

      Kustuta
  137. Vaatasin kommentaaridest, et osadel see lihtne retsept ikkagi ei taha õnnestuda, kuigi kõik juhised täpselt järgitud.
    Nüüd hiljuti ühest venekeelsest kokandusblogist leidsin aga sellise nõuande, mis justkui tagab 100% selle va сгущёнка õnnestumise:
    nimelt tuleks piimasuhkrut keeta võimalikult laia põhjaga nõus, et kogu piim võimalikult suurel pinnal korraga kuumeneks. Antud blogija keetis oma maguspiima lausa laias (pesu)kausis.

    Ise võtsin ette 2 liitrit tavalist poepiima + 225g suhkrut portsule (kokku 450g). Ehk siis ikkagi vähendasin suhkru kogust. Keedunõuks kõige pirakama 10l-se poti.
    Segada tuli kõige rohkem alguses ja lõpus ning tõesti podisemistemperatuuri lõpus ka vähendada. Et ei kõrbeks liiga pruuniks ega tekiks koorikut või tükke. 2l kees mul 2 tundi.
    No tuli ikka ülimõnus kreemja konsistentsiga kögla.

    Ühesõnaga ehk see keedunõu suuruse valik võiks kedagi seni kondenspiimaga ebaõnnestujat ergutada veel kord ikka katsetama.
    : )

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, väga äge ja kasulik soovitus! Tänud! See on kindlasti abiks neile, kel see õnnestuda ei taha:)

      Kustuta
  138. Tere. Kogu foorumit ei lugenud läbi, pool mahtu siiski. Andestage mu võimalikku võhiklust aga kui näen piltidelt, et kondenspiim on kollakas või karamelse värvusega, ei suuda mina küll seda õigeks kondenspiimaks kujutleda. Ei vaidle samas ka, sest foorumkond on tubli ja töökas ja hea näha, et paljudel on teda rahuldav tulemus. Kuid kas mäletab keegi selle toote etaloni, Lätis Rezekne piimakombinaadi toodangut? Vaat see oli naturaalne ja õilis toode! Asi oli isegi nii, et samal ajal toodeti kondenspiima ka mõneski muus SSSR-i linnas aga need ei küündinud Rezekne maitseni. Ise järgi proovitud. Praegusel ajal iga mats kleebib vastava sinivalge etiketi peale ja turustab oma toodangut nagu õige mees kuid lugege koostisainete kohta, võtab võdisema. Täpselt samasugune protsess käib kaasajal Vana Tallinnaga, millest on järele jäänud hale vari. Miks ei võiks kaasajal toota nn eliittootena kunagise õige ja naturaalse retseptuuri põhjal täpselt valmistatud gurmeetoodangut, olgu siis väheses koguses ja kosmilise hinnaga küll, aga tarbijale oleks vähemalt võimalus antud. Võib väita, et oh ja ah, retseptid on kadunud ja mis veel, aga nii või teisiti on ka see probleem kuskil raha taga kinni, nagu kõik võimalused me elus.
    Jõudu teile, tublid vaaritajad! Tegelikult olen läbini optimist, aga näe, sain ikkagi ära torgata :))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Uskuge mind, selle retsepti tulemusena tuleb igati puhas ja ilma säilitusaineteta lõpptulemus. Selles ju kodutehtud toiduainete mõte ongi! Kondenspiima toon tuleneb sellest, kui kaua seda kuumutada ning selle vastu ei saa... ehk siis mida pikemalt kuumutada, seda karamellisem värv! Nii see lihtsalt on:)

      Kustuta
  139. Tõsi ta on jah, Ragne! No missa teed, nostalgia on kui pahtlilabidas mis silub ja muudab me kunagist olevikku ja see labidakene on meil kõigil tagataskus olemas. Kutsun end korrale, see siin on ikkagi toidu-, mitte psühholoogiafoorum :) Toetan siinset kogukonda ja soovin jõudu ning ilusat saabuvat naistepäeva pealekauba!

    VastaKustuta
  140. Mina teen stevia/erytrytol seguga suhkru asemel. Piima asemel vahukoor ja või, jääb veelgi karamellisem ☺️

    VastaKustuta
  141. Tegin täna katsetusi laktoosivaba piimaga. Paljudes kuumutatud toitudes käitub see teistmoodi, kui tavaline ja ei olnud ka tänane mingi erand. Kokku keetsin keskmisel kuumusel u 3 tundi, et üldse soovitud konsistentsini jõuda. Selle käigus muutus toode muidugi üli karamelliseks, aga... Nüüd muudkui käin ja maitsen... Ei tea, kas koogi vahele üldse jagub :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails