20. jaanuar 2010

Ahvatlev õunastruudel, täidiseks mandlid, halvaa ja martsipan

/Prindi retsept/

See retsept valmis tänu minu vennale eelmise aasta novembrikuus, kes ühel hommikul ootmatult helistas ning rõõmustas mind küllatulemisuudisega. Arvestades Tallinn-Pärnu vahemaad, venna väikest vahepeatust Märjamaa Statoilis väikeseks kohvitamiseks, oli mul umbkaudu selge, et miskit head ja toitvat peab umbes kahe tunni pärast juba laual olema. Niisiis, soolaseks puupliidiga ahjus küpsetatud pizzad värske salati ja küüslaugukastmega ning magusaks seesama struudliahvatlus. Struudel sai ilusti õigeks ajaks valmis ja oli hea-hea-heeaaaa. Tegin seda ükspäev veel korra ja siis veel korra ja kindlasti teen veelgi. Tegemist on ühe ilmatuma maitsva küpsetisega, mida valmistasin esimest korda nö kapis olevatest ainetest. Nagu näha seisis mul kapinurgas puutumatuna rosinaid, halvaad, mandlilaaste ja martsipani....


Tainas:
4 dl jahu

1 dl toasooja vett

0,5 tl 30% äädikat
3 sl õli
näpuotsatäis soola


Täidis:
1 dl rosinaid
3 sl Amarettot
1 kg õunu

50 g halvaad
50 g mandlilaaste
75 g martsipani
1 tl kaneeli
75 g suhkrut

50 g võid, sulatatuna
1 dl riivsaia

Sega omavahel toasoe vesi, äädikas ja õli. Mõõda kaussi jahu ja näpuotsatäis soola. Lisa vedelik ning sõtku elastseks tainaks. Pane tainapall pooleks tunniks kuiva ning kuuma poti alla seisma (nii muutub tainas elastsemaks).

Täidise valmistamiseks pane esmalt rosinad Amarettosse ligunema. Koori ja tükelda õunad, lisa murendatud halvaa, madlilaastud väikeste tükikestena martsipan, kaneel, suhkur ja ligunenud rosinad koos amarettoga. Sega kõik korralikult omavahel segamini.

Kui tainas pool tundi seisnud, rulli see jahusel laual paberõhukeseks ristküliku kujuliseks tainalapiks. Pintselda pealt sulatatud võiga ning puista üle riivsaiaga. Seejärel kata tainas õunatäidisega, jättes ääred pikisuunas ca 3cm ulatuses vabaks. Vabaks jäetud ääred tõsta täidise peale ning rulli struudel lühemast servast kokku. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit, pintseldades küpsemise vahepeal struudlit kolm-neli korda sulavõiga.

17 kommentaari :

  1. Mmm.. tõeliselt isuäratav. Oleks õunu, teeks ka kohe, kuna ülejäänud kraam on kapis isegi olemas :D

    VastaKustuta
  2. Struudel näeb välja tõeliselt isuäratav.Võibolla on mu küsimus rumal, aga miks peab panema taignasse äädikat, kas ilma ei saaks, tundub kuidagi hirmus. Ja kuidas on võimalik, et kapinurgas seisavad puutumata halvaa ja martsipan :)) Nämmma

    VastaKustuta
  3. Väga hea on see struudel kindlasti.
    Kui ainult leiaks ennast taas küpsetamise soone peale ....

    VastaKustuta
  4. Anonüümne1 - aga siis tuleb õunad kuskilt muretseda:)

    Anonüümne2 - see aitab taina elastsusele kaasa ning aitab rullida tainast hästi õhukeseks. Äädika maitset tainale ei jää, seda pole vaja karta. Ma ostan päris tihti selliseid koogitäidiseid endale kappi valmis, siis hea jälle need unustatud ostud taasavastada:)

    Mardikas- mis siis juhtunud on et küpsetamissoon kadunud?

    VastaKustuta
  5. mul jällegi selline vb tobe küsimus, et mismõttes kuuma poti alla ma panen taina? Teen poti nt ahjus kuumaks, keeran poti tagurpidi ja sinna alla tainas?

    VastaKustuta
  6. Tegelikult soojenda potti kergelt pliidil ning aseta see siis lihtsalt taignapalli peale. Potti ümber ära keera:)

    VastaKustuta
  7. Proovisin täna järgi - super hea oli ja tuli väga ilusti välja :)
    Nii suur isu oli, et ei suutnud oodata, aga jahtunult tuleb maitse veelgi paremini esile.
    PS. Äädikat suureks hämminguks ei leidunud kapis, aga asendasin pärast mõningat dilemmat selle õunaäädikaga (panin seda 1tl), aga maitset ega taigna konsistentsi õnneks see ei mõjutanud :)

    VastaKustuta
  8. Täitsa nõus, et jahtunult on maitsed paremini segunenud ja tugevamad, minu arvates paljude kookidega on nii. Tore, et maitses;)

    VastaKustuta
  9. Isegi ilma kõikide koostisosadeta jäi imehea ja tuleb kindlasti veel kordamisele :) Lisaks hea koht suurema koguse õunte ärakasutamiseks.

    VastaKustuta
  10. õige, õunu saab siin kohe kuhjaga ära kasutada:)

    VastaKustuta
  11. Kui kodus ei leidu, mida võiks Amaretto asemel kasutada?

    VastaKustuta
  12. Mul jäi veidike arusaamatuks kokkurullimise teema. Kui rullin lühemast servast kokku, siis jääb ju suht suur rull??

    VastaKustuta
  13. Mina olen teinud ka rummiga - soovitan! või siis võib ka brandyga teha.

    Minule meeldib paksem struudlirull. Kui aga väga suurt rulli ei soovi, siis võid rullida taina ruudu kujuliselt lahti või siis teha see lühem serv vaid natuke lühema kui pikema serva:)

    VastaKustuta
  14. Mina proovisin ka teha. See õunasegu tuli jube hea, sõin seda niisamagi. Aga selle tainaga tegin vist midagi valesti, ta tuli selline veidi liiga kõva ja maitsetu. Selli pildi pealt paistab, et struudel on ilus pruun ja pehme, aga minu oma tuli üsna valge ja kõvema koorikuga. Äkki oleksin pidanud rohkem võiga määrima või mis veel sai valesti minna?

    VastaKustuta
  15. Kui lõpptulemusena jääb tainas kõva, siis sai järelikult võiga liiga vähe määritud küpsetamise ajal. :)

    VastaKustuta
  16. 40ne minutiga ei küpsenud minu oma kaugeltki mitte nii ilusaks pruuniks nagu pildil olev on. Üle 50ne min juba ahjus ja ikka hele veel :/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Struudli puhul piisab minu ahju ilusti 40st minutist. Loomulikult oleneb kõik ahjust, kui veidi äkilisem, siis vaja vähem küpsetada ja vastupidi. Peaasi, et kõik ilusti valmis küpseb:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails