11. detsember 2009

Jõulukeeks rohkete puuviljadega

Viimane aeg on selle puuviljarohke küpsetise tegemine ette võtta. Nii, et veel pole liialt hilja eelmisel nädalal küpsetatud keeksist kirjutada. Jõulukeeksi puhul on tegemist üli puuviljarohke küpsetamisega, mis peab enne sööma asumist paar nädalakest fooliumisse mähituna jahedas kohas seisma. Mina käin seda 1-2 korda nädalas ka kergelt rummiga niisutamas, et ikka keeks sobivalt mahlane ja rummine oleks jõulupäeval. Algretsept on pärit raamatust Jõulutoidud, kuid olen seda oma käe järgi mugandanud.



600 g kuivatatud puuvilju (panen võrdses koguses kirsse, rosinaid, aprikoose, ploome, datleid)
12 cl rummi

100 g võid

125 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli
0,5 tl piparkoogimaitseainet

2 muna
50 g mandlilaaste

100 g hakitud kreeka pähkleid
225 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

Haki suuremad kuivatatud puuviljatükid väiksemaks ning pane kõik puuviljad ööpäevaks rummi sisse likku.

Järgmisel päeval vahusta toasoe või, suhkur, kaneel ja piparkoogimaitseaine kohevaks vahuks. Klopi juurde munad ning sega sisse mandlilaastud, kreeka pähklid ja rummis leotatud puuviljad (koos rummivedelikuga, kui järgi on). Kõige viimasena lisa jahuga segatud küpsetuspulbriga ning sega kõik ühtlaseks massiks.

Vooderda 1,5 liitrine piklik keeksivorm küpsetuspaberiga ning pane tainas vormi. Küpseta 175 kraadi juures 1,5 tundi. Pärast seda jäta keeks pooleks tunniks vormi jahtuma. Seejärel võta keeks vormist ning pintselda üle rummiga. Mässi keeks fooliumisse ning jäta jahedasse kohta 2-3 nädalaks maitsestuma. PS! Kindlasti käi vahe peal paar korda keeksi rummiga pintseldamas, nii naudid jõulude ajal rummisemat keeksi.

70 kommentaari :

  1. aga kui sellist vormi ei ole? ümar, keskelt auguga vorm ajaks ka asja ära või jääb siis liiga õhuke?

    VastaKustuta
  2. Oleneb, kui suur vorm on. Algretseptis oligi tegelikult kasutatud 1,5 l ümamargust auguga vormi, nii et sel juhul sobib ideaalselt:)

    VastaKustuta
  3. Oii, see on nii isuäratav, et selle peaks ruttu ahju pistma :)

    VastaKustuta
  4. Kõlab väga isuäratavalt! Aga kuidas ta selle pika seismisajaga pahaks ei lähe?

    VastaKustuta
  5. Heh, mul on ka selline väike jalgadel soola ja pipra toos, tillukesed lusikad kummagi poti jaoks:)!

    VastaKustuta
  6. Anonüümne1 - Pikemal seismisel ta muutub vaid mahlasemaks ja maitsestub. Mispärast see nii on, jään vastuse hetkel võlgu. Sama lugu on ka ju näiteks Stolleniga, mis peab enne sööma hakkamist paar nädalat jahedas seisma.

    Anonüümne2- oi, vat lusikad minul puuduvad. Leidsin need toosikesed täiesti juhuslikult koristamise käigus:)

    VastaKustuta
  7. aga kuidas on võimalik nii pikka aega tal seista lasta, kiusatus proovida võib ju ära tappa :D
    maria

    VastaKustuta
  8. mul on keeks ahjus. tainas nägi küll kurjakuulutavalt paks välja - kuivatatud puuviljad, mille ümber natuke jahu-muna-võisegu :)ja alles 2 nädala pärast saab teada, kas kõlbab ka :))
    olen põnevil!

    VastaKustuta
  9. Maria - ma igapäev tiirlen oma küpsetatud keeksi ümber ja nii väga tahaks üht viilukest juba süüa....

    Marre - Tõsi ta on - keeks on tulvil puuviljadest:) loodame, et Sa ei pettu.

    VastaKustuta
  10. minul juba puuviljad rummis ligunemas.:)

    VastaKustuta
  11. kas nädal on liiga lühike aeg maitsestumiseks, mõtlen et kas nüüd on juba hilja jõuluks seda keeksi teha?

    VastaKustuta
  12. Andra- tore:)

    Kaie- ei ole liiga hilja. ma usun, et kui täna homme seda valmistama hakkad, tuleb sul täiesti korralik ja maitsestunud keeks välja.

    VastaKustuta
  13. keeks valmis, oi kuidas lõhnab! mmmmm
    kas külmikus võib hoida või on seal liiga külm?

    VastaKustuta
  14. ma kardan, et natuke jahe on külmikus. Aga ise pole külmikus hoidnud, nii et väga kindlalt ei oska rääkida. Mul endal selline tore koht nagu sahver kus hoian, seal ca 10-12 kraadi.

    VastaKustuta
  15. nüüd on mul ka puuviljad leos, ainult et kasutasin konjakit mitte rummi, sest kapis oli poolik pudel ootamas.. loodame, et tuleb hea :)

    VastaKustuta
  16. See keeks tuli lihtsalt SUPER hea!
    Järgmisel aastal teen seda kindlasti uuesti.

    VastaKustuta
  17. Mina hoidsin külmkapis, mul ei tulnud pähegi, et see mingi teine jahe koht võiks olla. Keeks tuli väga maitsev! Kõik sõid ja kiitsid. kuigi võibolla oli ta tibake kuiv, aga ma vist küpsetasin seda liiga kaua - tegin suurema vormi sees, mistõttu ta oli õhem. Igatahes katsetan järgmine aasta kindlasti veel!

    VastaKustuta
  18. Salamisi juba ootasingi tagasisidet:) Mina käisin keeksil juba enne jõule salamisi kallal...

    VastaKustuta
  19. no ma näppasin ka pisikese jupikese ikka enne jõule, närv ei pidanud vastu :P

    VastaKustuta
  20. Kas võib asendada rummi nt. kirsi või apelsini likööriga?Meil keegi rummiseid kooke ei armasta aga retsept on väga ahvatlev!

    VastaKustuta
  21. Ikka võib! Apelsiniliköör võib küll lõpptulemusele anda liiga tugeva apelsini-maitse, kuid kui meeldib, siis loomulikult kasuta seda.

    VastaKustuta
  22. Keeks tehtud!
    Ainult ei tea, kas ikka suudan jõuludeni oodata või lähen juba varsti seda näppima.
    See keeks on lihtsalt nii mega hea.

    Ilusat jõulukuud Sulle Ragne!

    VastaKustuta
  23. Kauneid valgeid jõule Sullegi. Minulgi on see keeks valmisküpstatud ning ootab jõule:)

    VastaKustuta
  24. Tere!

    Kas ilma alkoholita saab ka maitsev?
    Plaan on pakkuda keeksi ka lastele ja rasedatele :)


    Anni

    VastaKustuta
  25. Loomulikult, alkoholiga niisutamine ei ole kohustusik, see annab juurde lihtsalt kerge alkoholise varjundi. Paar korda aga võiks immutada näiteks kohviga.

    VastaKustuta
  26. Mina tegin ka selle keeksi rohkem kui nädal tagasi valmis, kõrbes kahjuks natukene pealt ära..loodan, et ple hullu midagi. Nüüd üleeile pintseldasin seda rummiga, aga keeks oli suhteliselt kõva..kas ta peabki selline olema..või pigem pehme siiski?

    VastaKustuta
  27. keeks nüüd väga väga kõva olla ei tohi, aga siiski kõvem kui harilikud keeksid. sest kooriku all on pehme sisemus:) Samas kui pealt kõrbes ära, võib olla oht selles, et siiski küpses ahjus liiga kaua?

    VastaKustuta
  28. arvan ka, et sellepärast, et liiga kaua oli ahjus:p Aga maitset ei tohiks see siiski ju rikkuda, eks varsti saab teada:)

    VastaKustuta
  29. See tuli imehea!!!! Õhtul saan kodus veel maiustuda, loodan, et mees mulle ka ikka jätab:)

    VastaKustuta
  30. Tere
    Kas 100g võid vähe ei ole? Enamasti on 200g võid.

    VastaKustuta
  31. niinii, ahi soojeneb. puuviljad on kaks ööpäeva rummis ligunenud (no ei saanud eile õhtul enam aega küpsetada)... oi kuidas küll tahaks kohe maiustda. peab vist teise laari kohe igaks juhuks otsa tegema :)

    VastaKustuta
  32. muuseas, mis sa arvad, kui jahedat sahvrit pole, kumb on parem variant, kas toatemperatuur või külmkapp?

    VastaKustuta
  33. Olgugi, et väljas meenutab ilm rohkem vihmarohket septembrit, siis sellised jõuluhüngulised küpsetised suudavad tekitada natukenegi hubast jõulutunnet, eks ole?

    Keeksi hoidmise kohta niipalju, et kõik oleneb sellest, kui soe Sul toas on. Kui on ikka väga-väga palav, siis soovitaksin siiski külmkappi pista:)

    Ilusat jõuluaega!

    VastaKustuta
  34. Jaa, see küpsetis tekitas küll mõnsuat jõuluhõngu hinge ja tuppa. Sellised ettevalmistused on toredad. Piparkoogitainas tuleb ka peagi hakkama panna :)

    Aga tänud! Eks ma siis hoian natuke toas (aknalaual akna lähedal, ehk on jahedam) ja natuke külmkapis :)

    Ilusat jõuluaega Sullegi!

    VastaKustuta
  35. Tere. Tuli mõte teha just nüüd seda keeksi, kuid mul on kodus vaid Vana Tallinna tavaline liköör. Mis sa arvad, kas samad maiseained sobivad ka sellega või võiks midagi muuta?

    VastaKustuta
  36. Oi, Vana Tallinna liköör sobib imehästi. Ega muud polegi, kui ahi sooja ja keeks ahju:)

    VastaKustuta
  37. Tere. Olen too sama viimane Anonüümne.

    Täna, ligi aasta hiljem, tuli millegi pärast meelde, et sult retepti võtsin ja tahtsin tänada. Ma ise küll seda maitsta ei saanud. Keeks läks minu Afganistanis teenivale sõdurist mehele, kes väga kiitis ja poleks eales uskunud, et paki seest söödava koogi leiab, mis umbes kuu aega temani sõitis. Arvestades nende kasinat menüüd, siis oli tegemist pidupäevaga.

    Algul küll kartsin, et äkki läheb hallitama vms, aga leidsin Tallinna Kaubamaja lihaletist ühe toreda tädi, kes oli nõus mu keeksi vaakumpakendisse panema. Natuke krimpsu ja pisemaks läks, aga see ei seganud kedagi.

    Võib-olla on sul veel mõni selline koogiretsept varuks, mis enne söömist soovitavalt mõni nädal seista tahaks ja talub vähe soojemat temperatuuri? Hakkan juba varakult enne uut missi mõtlema, mida mehele saata võiks. Oma naise küpsetised tekitavad ikka paraja koduigatsuse.

    Igal juhul aitäh hea retsepti eest!!!

    Lõpetuseks tsiteerin tema 30.01.12 kirjutatud kirja:
    "Nii, aega läks aga asja sai. 27 jaanuar on see päev, kus saime lõpuks pakid kätte. Nagu jõulud oleksid olnud uuesti, tulin uhkelt kahe pakiga. Pikk teekond oli suitsuvorstidele loomulikult mõjunud, et esimese asjana pesin nendelt hallituse maha. Nüüd ma siis mõistsin, et miks sa ükskord minult mooside kohta uurisid. Aitäh sulle, väike vaheldus jälle pudru kõrvale. Ühesõnaga nagu väiksed lapsed, kellele oleks mänguasi kätte antud. Peale seda hakkasin sinu kooki lahti lõikama. Olin lubanud kõigile jaos tüki anda, õnneks on 2 meest puhkusel. Nii pool kooki või pisut rohkem vb sõime kambapeale ära, kade nagu ma olen, jätsin ülejäänud endale. Oldi väga rahul ja anti mõista, et puhkuselt tulles ei tasu ilma sinu küpsetisteta tulla. Sul ei ole kindlasti midagi selle vastu, et meestele heameelt teha eksole ja võid aegsasti juba mõtlema hakata."

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, kui lahe on seda lugeda. Mul on siiralt hea meel, et sain natukenegi abiks olla:) Suured tänud jagamast!

      Hakkasin siin kohe mõtlema, et mis veel kannataks selliseid tingimusi ning hetkel kargas pähe vaid kirju koera sarnane koogike, mis tehtud šokolaadi baasil, kuhu lisaks veel sorts likööri või rummi lisatud (lisaks heale maitsele, aitab ka säilitada).

      Kustuta
  38. kumb oleks parem, kas valge või pruun rumm??

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kõik oleneb maitsest. Mina eelistan kasutada tumedat rummi:)

      Kustuta
  39. No on ikka piin! Poolteist tundi suurepärast lõhna ja siis nädal otsa ootamist :) aga hakkab juba traditsiooniks saama

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul ka keeks maitsestub:) Tean seda ootusärevust omast käest:)

      Kustuta
  40. Kas peaks midagi teisiti tegema, et keeks nädalaga ka hea saaks?

    VastaKustuta
  41. See juba on kord selline retsept, et kook läheb seistes aina paremaks. Mitte, et see koheselt süüa ei kõlbaks, aga seistes läheb aina paremaks.

    Samas nädalakese seismist annab keeksile juba täiesti arvestatava maitseväärtuse juurde:)

    VastaKustuta
  42. Tere Ragne
    Üks rummiga keeks mul juba maitsestub:) Eelmisest aastast jagub vaid kiidusõnu!
    Soovin teise veel küpsetada, mida pakkuda lastele ja rasedatele. Millega soovitad sellisel juhul rummi asendada, kus leotada puuvilju ja millega hiljem pintseldada?

    VastaKustuta
  43. Ma ei oskagi väga asjalikku soovitust anda, sest alkohol töötab ka nö keeksi säilitajana. Ei julge lubada, et näiteks mahlaga pintseldades lõpptulemus nii värske on:)

    VastaKustuta
  44. Tere! Jõulud peagi saabumas ja mõtlesin ka keeksitegu alustada. :) Kuidas see pintseldamine vahepeal käib? Sellesmõttes, et võingi võtta külmikust välja, keerata fooliumi pealt lahti, pintseldada alkoholiga üle ja siis külmikusse tagasi? Kas ei ole probleem, et vahepeal siis nö õhku keeksile peale lasen ja tagasi külma panen?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabandan vastusega viivitamise pärast. Olin mõnda aega arvutist eemal ning nii jäi blogi külastamata:)

      Jah, just nii see käibki. Küll aga soovitaksin keeksi kuskile jahedasse kohta maitsestuma panna, kui sellist kohta kodus leidub (kui ei, siis ajab asja ära ka külmkapp). Temperatuur võiks olla ca 10-13 kraadi.

      Kustuta
  45. Aitäh! :) Esimene keeks sai kohe söödud :P aga kolm on külmikus jõule ootamas. :) Muud sobivamat külma kohta paraku ei ole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selge:) võin öelda, et külmkapp on parem variant, kui toatemperatuur:)

      Kustuta
  46. Tere Ragne, mis sa arvad kui seda nisujahu kogust asendada mandlijahuga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervenisti ma mandlijahhu ei soovita panna. Pigem pooleks nisujahu mandlijahuga. Kui aga soov ilma nisujahuga küpsetist valmistada, siis soovitan proovida kasutada valmistamisel pool kogust mandlijahu ja pool kogust riisijahu:)

      Kustuta
  47. Keeks kenasti ahjus, aga kuna rummi pole, siis tegin konjakiga. Super retsept, aga tekkis ikkagi paar küsimust... Kas seda pintseldama peab ümbert ringi vôi piisab ainult pealt? Kui suure kogusega pintseldad? Kas sellist keeksi vôivad ainult täiskasvanud süüa vôi see pisike alkohol aurustub ära pintseldamisest? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul on ka see keeksike just praegu ahjus küpsemas:)mul oli rumm otsakorral, seega kasutasin samuti (poole kogusena) konjakit!

      Pintseldada ainult pealt. Keeksile võiks peale grilltikuga väikesed augud teha, nii saab keeks korralikumalt niisutust. Niisutamiseks palju ei ole vaja, umbes 1sl alkoholi korraga.

      Kahjuks on see keeks siiski vaid täiskasvanutele. Lastele mõeldes, võib niisutamiseks kasutada alkoholi asemel näiteks õunamahla.

      Kustuta
    2. Aitäh kiire vastuse eest! Ma esimese hooga lasin ikka terve keeksi konjakiga üle ja tunduski kuidagi imelik. :D Nüüd siis tean, et niisutan ainult pealt ja lapsed see aasta keeksi ei söö! :)

      Kustuta
    3. Ega keegi ei keela nii raske käega keeksi niisutada, aga sellisel juhul tuleb ikka väga vindine lõpptulemus:)

      Kustuta
  48. Teen siis 2017 postituse ka ära.
    Keeks läks ahju, tundub küll, et peaks maitsev tulema. Hea, et siin seda niisutust oli täpsemalt juhendatud, muidu poleks seda oluliseks pidanud. Tainas muuseas sai küll nii korralikult rummine, et kui oleks selle niisama ära söönud, siis oleks ilmselt purju jäänud :)

    Kristjan

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Küpsemisel see alkoholimaitse väheneb, aga kui tundub, et ikka on liialt palju seda, siis võib vahepeal alkoholi asemel näiteks apelsinimahlaga keeksi niisutada!

      Kustuta
  49. Tere Ragne.Olen Sinu retseptide agar kasutaja.Hakkangi kohe seda keeksi tegema,maapoes meil seda piparkoogimaitseainet polnud ja pole ka fariinsuhkrut ,avasatsin kapist roosuhkru ja panen lihtsalt seda ja kaneeli ja pipart ja purustatud nelki natuke.Loodan,et ajab asja ära

    VastaKustuta
  50. Mina olen pettunud. :( Väga mõnus taigen ja kõik koostisosad olid ahvatlevad. Aga 1,5 tundi ahjus oli ilmselge liig. Pealt kõrbes ära, seest on kuiv (lõikasin viilud). Jube kahju, hulk head kraami läks raisku. Püüan veel rummiga niisutada kuni jõuluni aga ei kujuta ette, kuidas see aitab. Üks keeks 1,5 l piklikus keeksivormis, teine 1,5 l ümmarguses keskelt auguga vormis ja 175° peal täpselt 1,5 h nagu retseptis ja kõrbenud koorikuga saepuru. Kas võib olla asi selles, et kasutasin palmisuhkrut ja täistera kaerajahu ning pisut mandlijahu?
    Kadi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Kadi, Kardan jah, et täistera kaerajahu ja mandlijahu võis olla põhjuseks, miks on tulemus selline nagu see on. Täisterast kaerajahu nõuab pisut rohkem vedelikku valmistamisel.

      Kustuta
  51. Tere! Teen esimest korda. 600g puuvilju ja 12cl rummi. Kujutasin ette et need puuviljad ligunevad seal, aga need said vaevu märjaks 😁 on see ikka ok? Praegu raputasin lihtsalt läbi ja läks külmikusse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tükeldatud puuviljadele võib käe järgi ka rohkem lisada alati :)

      Kustuta
  52. Plaan seekord ise seda keeksi teha, muidu olen ikka ostnud kodukokkade käest. Uurin, kuidas on mõistlik niisutada kui plaanis kasutada nt koorelikööri? See ju üsna tummine värk. Kas piisab pintseldamisest või võiks seda ka keeksi sisse süstida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei ole koorelikööri kasutanud ning ei julge kinnitada, et kas toimib hästi. Ma ise seda pigem ei kasutaks:)

      Kustuta
  53. Mis sa arvad kas gluteenivaba schär jahuga jääka tulemus kuiv ja kõva?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Ma ei ole kahjuks selle jahuga seda keeksi proovinud ja seetõttu ei oska öelda. Ma ise ei julgeks katsetada.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails