25. september 2009

Õunakompott kergelt kaneelise mõttega

/Prindi retsept/

Õunu, pirne, ploome leidub aias nii palju, et üks hea võimalus on neid kulutada kompoti tegemisele. Vähele aega ja tibake vaeva ning kompotid purki. Ülimõnus on neid külmemal ajal purgist niisama süüa ning kui natuke pingutada, siis võib ju toorjuustukreemi või vahukoore mütsikese ka õuntele söömisel katteks peale meisterdada.... Kogustelt olen järginud Anni Arro retsepti, valmistusviisilt aga jätkan juba ammu sissekäidud rada. Selle sama retsepti järgides ootavad keldris söömisjärge veel paar purki pirnikompotti ning isuäratavalt roosaka värvusega ploomikompotid.


3 kg õunu
1,5 l vett
600 g suhkrut
1-2 kaneelipulka


Siirupi valmistamiseks lase vesi pliidil keema, lisa suhkur, kaneelipul(k)gad ning sega seni, kuni suhkur lahustub. Tõsta tulelt ning lase veidi jahtuda. Lõika puhastatud (koorega) õunad sektoriteks, eemalda südamikud. Lisa õunasektorid siirupile ning kuumuta 80 kraadi juures ca 5-10 minutit ehk seni kuni õunad on kergelt pehmed.

Seejärel aseta õunasektorid ettevalmistatud purkidesse. Tõsta kaneelipul(k)gad kõrvale ning vala kuum siirup õuntele. Sulge kaaned koheselt ning tõsta purgid tagurpidi rätikule jahtuma.

12 kommentaari :

  1. Igaks juhuks kontrollin, kas on tõesti 1,5dl vett või peaks olema 1,5l vett?

    VastaKustuta
  2. oi jummel, mis näpukas, Suured tänud tähelepanu juhtimise eest. Ikka 1,5 liitrit vett peab olema. Muidu on lihtsalt üks suur juhi suhkrut ja tilgake vett:) Parandan kohe reteptis ka vea ära.

    VastaKustuta
  3. Nii ma arvasingi :) Tegin täna seda kompotti - lisasin veidi kardemoni ka ja väga maitsev sai. Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  4. Tõin just praegu postkastist värske Postimehe ja loen artiklit Sinu tegemistest. Suurimad kiitused Sulle !!! Sinu blogis on hoidiste all retsept "Õunakompott kergelt kaneelise mõttega". Palun kas see on seesama retsept, mida on mainitud artiklis - "Vanaema õpetuse järgi siirupisse hoidistatud õunaviilud". Õunad mul külmkapis ootavad, teeksin nendest hoidist. Kas sellisel moel tehtud õunad talvel koogi sisse ka sobivad ? Aitäh vastuse eest.
    Mare Pärnumaalt

    VastaKustuta
  5. Mare - just täpselt sellest samast kompotist artiklis juttu oligi:)

    VastaKustuta
  6. Miks peab siirupil laskma jahtuda, enne kui õunad sisse panna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siinkohal on mõeldud paari minutit jahtumist, mitte rohkem:) Ikka kuumana lisada vedelik purki!

      Kustuta
  7. Kui kaneelipulki pole kas siis võib kasutada kaneeli pulbrina?

    VastaKustuta
  8. Pigem mitte. Kaneelipulber ei lahustu soovitult ning hägustab siirupit, seepärast oleks kaneelipulk siiski parem:)

    VastaKustuta
  9. Ma tegin ka seda kompotti, aga kuna kaaned ei saanud purkidel päris korralikult kinni(kuigi ise arvasin, et said), läksid kõik käärima. Nii et kindlasti tuleb kaaned korralikult sulgeda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Absoluutselt, see on ülioluline, et liigne õhk ligi ei pääseks! :)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails