3. august 2009

Sega-kokku-marjakook

/Prindi retsept/

Hooajalised marjad iga hommikuste pudrude peal, värskelt valmistatud toormoos röstitud saiaviiludel, värskendavad smuutid, lugematud marjakoogid ja –magustoidud - ikka ei saa veel suvistest saadustest isu täis (jumal tänatud)! Eile hommikul, kui kõik kodutööd olid tehtud ning mees ja laps alles magasid, hakkas mul igavus vaikselt võimust võtma. Olin kunagi ühest a’la koogid/küpsetisd raamatust retsepte pildistanud (kes neid ikka viitsib üles kirjutada, kui iga teist hõrgutist tahaks järgi proovida) ning olin pikemat aega juba silma peal hoidnud ühel lihtsamast- lihtsamal koogil- lihtsalt sega kõik ained kokku ja viska ahju. Mehe õde varustas mind ükspäev aiast korjatud mustsõstardega ning sõbranna tõi külakostiks vaarikaid. Mõeldud-tehtud ning hommikuseks maiustamiseks valmistasin mõnusat kodust vaarika-mustsõstrakooki (just nagu vanaema tehtud). Kook ammu valmis ning parajalt jahtunud ja ootamas juba söömist, kuid mees ja laps ikka veel põõnavad:) Tunnike siis veel ootamist...


100 g võid, sulatada
2 dl suhkrut

2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
2 muna

Peale:

rohkelt hooajalisi marju (näiteks vaarikad, (must)sõstrad, mustikad, kirsid, põlmarjad, pohlad vms)
1 tl suhkrut


Sega jahtunud sulatatud või ülejäänud ainetega (küpsetuspulbri ja jahu võid eelnevalt omavahel segada) ning sega kõik ühtlaseks massiks.

Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (kandilisse 25x17cm või ümmargusse Ø 22cm). Kata taigen marjadega ning raputa peale 1 tl suhkrut. Küpseta 175 kraadi juures ca 40-45 minutit.


11 kommentaari :

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. On ikka mehed sul, magavad kõik olulised asjad maha :P
    Ma juba täitsa ootan punaseid sõstraid, saab midagi hapukamat ka sekka. Ja siis veel ploomid... mmmm. Ikka on, mille nimel elada.

    VastaKustuta
  3. no kui kõht tühjaks läheb, siis on kõik krips-kraps püsti:) Suvi on jah mõnus aia- ja metsasaaduste aeg. Maris, mis sa neist sõstardest ootad? Need ju ammu valmis, ootavad vaid korjajat;)

    VastaKustuta
  4. Ragne tahan sind tänada nende suurepäraste kookide retseptide eest. Nii mina kui minu mehed (üks kõvasti ikka suurem kui teine) ja tutvusringkond on sinu retseptide fännid. Ei möödu nädalatki kui ma poleks siit sinu blogist mõne koogi algideed saanud. Muidugi, katsun alati koogi teistkordsel küpsetamisel teha midagi teisiti. Nt meeldib mulle lisada õunakookidele väikeseid nüansse, tilgake rummi aprikoosimoosiga juurde või kohupiimakookidele meeste nõudmisel rohkelt rosinaid ja sidrunit, karamelli siirupit rabarberile, pudingut ja madlilaaste siia-sinna...Sellele koogile lisasin ma 100 g maitsestamata toorjuustu ja natukene sulatatud valget shokolaadi, mille kapist leidsin. Väga maitsev "sügavkülm tühjaks" kook nagu ma seda kooki nimetan.
    Päikest! :)

    VastaKustuta
  5. Oi, aitäh sellise toreda kommentaari eest. Mulle meeldib ka alati retsepti järgi tehes miskit muuta ja omanäolisemaks muuta. Isegi enda retseptid saavad veidi kohendatud teistkordsel tegemisel. Alati jääb ju miskit kapinurka seisma - olgu see siis tükike šokolaadi, pähkleid vms sellist. Sellised nö ülejäägid teevad koogi ainult rikkamaks:)

    Ilusat jaani ja kuuma ahju kokkamiseks:)

    VastaKustuta
  6. Toob päikest ka varakevadesse! Tõesti nii lihtne ja lööv kook, sõime kolmekesi tunniga terve koogi ära. :)
    Aga kas retseptis olev suhkrukogus on õige? Mul olid ka mustsõstrad ja vaarikad sügavkülmas, suhkrut panin kusagil 1,5 dl ja minu meelest sai ikka natukene liiga palju. Või ehk panin ma marju vähem, mis haput annavad...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle retsepti järgi (ja suhkrukogusega) on kook valmistatud värsketest marjadest - mustsõstrad enamjaolt. Ma eeldan, et külmas seisnud marjad suhkruga? Ehk tuleb see magusus sealt?

      Kustuta
    2. Terved marjad ilma suhkruta on mul sügavkülmas, vaarikad olid ka üsna hapud. Kas on võimalik, et kaotavad osa haput lihtsalt külmutamise-seismise käigus? Või siis lihtsalt maitse asi. :)

      Kustuta
    3. Ma arvan, et asi on siis maitses ikka äkki:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails