10. august 2009

Beseekook sõstratega

/Prindi retsept/

Lehitsedes kokaraamatuid, tundub, et selline marjadega beseekook kuulub nii Maru, kui ka Anni Arro lemmikute hulka. Lisaks sellele, et see kook on tõeline enda premeerimine (muidugi nendele, kelllele beseekoogid meeldivad) on hõrgutis heaks võimaluseks kasutada ära külmkappi seisma jäänud munavalged. Ma ei tea, kuidas teistega on, aga minul kipuvad päris tihedasti need üle jääma, nii et üks õige hea ja magus lahendus on olemas. Täidiseks hooajale kohaselt punased- ja mustad sõstrad, aga vabalt võib täidisesse peita ka teisi marju.


Põhi:
3 dl jahu
125 g võid
3 sl suhkrut
2-3 sl vett

Täidis:
4 munavalget
200 g suhkrut
250 g puna- ja mustsõstraid


Põhja valmistamiseks sega kokku kõik põhja koostisained ning suru valmis tainas lahtikäiva koogivormi põhja (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi) ja õige pisut ka äärtele. Eelküpseta 10 minutit 180 kraadi juures.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahustamise käigus lisa tasapisi peene joana suhkur. Peale vahustamist lisa ettevaatlikult vahule juurde marjad. Aseta munavaht ettevaatlikult eelküpsetatud põhjale ja küpseta 150 kraadi juures 30-35 minutit ehk seni kuni pealt kuldne. Pärast seda lülita ahi välja, kuid jäta kook tunnikeseks ahju seisma, jättes ahjuukse praokile, et besee kokku ei vajuks.


16 kommentaari :

  1. Seda kooki olen juba 3 korda teinud. Väga maitsev ja seda jätkub ainult korraks;)

    VastaKustuta
  2. Vähekeseks jätkub jah seda head kooki;)

    VastaKustuta
  3. väga-väga mõnus kook suhkruta tee kõrvale :)

    VastaKustuta
  4. mul on hoopis selline küsimus, et kas sügavkülmast võetud munavalged ka vahtu lähevad? Ja kas võib kokku panna sügavkülma munavalged ja külmkapi munavalged. Ja kaua munavalged sügavkülmas säilivad üldse? (mul on jaanuari algusest). Ma ei tea, kas sa oskad neile küsimustele vastata, aga proovin ikka :)

    VastaKustuta
  5. Ikka lähevad vahtu. Munaalgeid tuleb aga aeglaselt sulatada, st et kui võtad sügavkülmast, siis pane esmalt sulama tavalisse külma. Üldiselt öeldakse, et säilivad sügavkülmas kuni 3 kuud. Minul on pärast paarikuist seismist ilusti munavalged kasutusel olnud. Nii, et jaanuari munavalged peaksid täiesti sobima:)

    VastaKustuta
  6. nii kui koogi lahti lõikasin, voolas marjamahl välja. Ikka päris palju vedelikku tuli :P Ei tea, kas asi võib olla selles, et kasutasin külmutatud marju? Muidu päris hea kook.

    VastaKustuta
  7. Kas Sa koogil pärast valmimist jahuda lasid? Jahtunud koogist ei tohiks marjamahl välja voolata. Mina olen ka seda kooki teinud külmutatud marjadest, selles ei tohiks asi olla:)

    VastaKustuta
  8. Tere! Mul on küsimus muretaigna kohta. Lugesin 4/2008 Kööginurk Magus kiusatust väljaandest lk.2, et eriti hea on muretaigen siis, kui kasutada mitte tooreid, vaid keedetud munakollaseid. Kas oled kunagi kasutanud? Sel juhul siis munavalge üldse muretaignasse ei läheks?

    VastaKustuta
  9. Kusjuures, võin öelda, et minu vanaema tegi tihtipeale muretainast munakollasega. Lisas ta siis tainasse klaasikalise 24cm läbimõõduga koogi kohta 1 munakollase.

    Ise olen munakollaseid tainas vaid paar korda kasutanud ning üldiselt teen ikka klassikalise muretaina jahust-võist-veest-suhkrutst (vahel kasutan võiga pooleks toorjuustu ning jahuga pooleks kartulitärklist). Keedetud munakollasega tehes tuleb tainas pehmem, täitsa hea, kuid minu arvates, kui spetsiaalselt munakollaseid üle ei ole, ei tasu selle jaoks eraldi neid keeta. Aga muidugi maitse asi, minule meeldib näiteks kui taina koostises on veidi ka toorjuustu:)

    Unustasin ennist mainida, et tainasse läheb vaid keedetud munakollane, mitte valge. Viimase tuleb kuskil mujal retseptis ära kasutada.

    VastaKustuta
  10. Kook tundub väga ahvatlev ja tahaks seda teha, kuid kuna rahvast rohkem, siis kas seda ka nö plaadikoogina on võimalik teha? Plaadi mõõte ei oska öelda, aga no suur on see ja palju aineid siis võib minna? Tänud juba ette :)

    VastaKustuta
  11. Plaadikoogina saab ikka teha. Tavalise plaadi suuruse (32x38cm) jaoks korruta koguseid 3ga, täpsemalt tuleks korrutada 3,2ga, aga see võib veidi raskeks osutuda:)

    VastaKustuta
  12. Väga hea!!! Suured tänud info eest!! :)

    VastaKustuta
  13. Minu meelest on kook liiga magus. Teinekord proovin teha vähema suhkruga. Samas äkki beseekook peabki hästi magus olema nagu besee ikka. Igatahes Ragne, sul on suuuuurepärane blogi ja väga head retseptid.

    VastaKustuta
  14. Tänud:)

    Besee on jah besse - magusa annus on kindlustatud:)

    VastaKustuta
  15. Tegin ainult punasesõstardega ja võiks öelda - väga, väga hea kook tuli! Vormi läbimõõt oli mul 28 cm ja antud kogus oli väga piisav.
    Tänan minagi Ragnet, sest olen siit blogist leidnud teisigi maitsvaid retsepte ja alati on ka valmistamine õnnestunud

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails