18. juuli 2009

Kergelt kaneeline õunaleib

/Prindi retsept/

Iga nädala reedel küpseb mul ahjus kolm leiba – köömneleib mehe soovidele vastu tulles, seemne – või lihaleib enda isude tervituseks ning üllatusleib, mille sisse käivad igasugu lisandid, mida veel leivas proovinud ei ole. Mis seal salata – pool suve on möödas ning varsti on käes see aeg, kus iga õunapuuaed uputab õuntest. Mõeldes natuke aina lähenevale õunahooajale, panin seekord kolmanda leiva sisse õunu. See väärib ka kohe kindlasti kajastamist. Viisin selle leiva külakostiks emale, kes ütles, et see on üks parima maitsega leibasid, mis ma teinud olen. Maitselt mõnus mahlane, nagu keeks. Minule maitses ta eriti hää Taluvõi ja pikantse juustuga.

Mõningane soovitus minu poolt selle leiva tegemisel oleks see, et kindlasti tuleks õunaleiva tegemisel pikendada kümmekond minutit küpsetamisaega, kuna õunte mahlasuse tõttu ei pruugi leib tava-ajaga korralikult läbi küpseda! Kindlasti tuleks leivatainas panna tavapärase 1 liitrise vormi asemel 1,5 või isegi 2 liitrisesse vormi, kuna leivas sisalduvad õunatükid suurendavad taina kogust üsna tublisti. Maitsvat leivategu!


1/3 kogus leivatainast
3 õuna
(magusa poolsemaid)
4 sl suhkrut
1,5 tl kaneeli


Sega omavahel õunatükid, suhkur ja kaneel ning lisa seejärel leivatainale. Sõtku korralikult. Aseta leib 1,5 või 2 liitrisesse küpsetusvormi ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivatainast ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:

250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 15 min
200 kraadi juures 15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Õunaleiva puhul pikenda (võrreldes tavaleiva valmistamisega) küpsetusaega ca 10-15 minuti võrra. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

8 kommentaari :

  1. Aitäh põneva retsepti eest! Sain just naabrinaiselt esmakordselt juuretise ja kavatsen leivateo ette võtta. Proovin kindlasti ka õuna-kaneeli kooslust :)
    PS: Ilusad ja isuäratavad pildid Su blogis!

    VastaKustuta
  2. Aitäh:) ja soovin edu leiva küpsetamisel!

    VastaKustuta
  3. Tõeliselt hea on see õunte-kaneeli lisaga leib. Aitäh hea mõtte eest :)

    VastaKustuta
  4. Annika- tore, et meie maitsed ühtuvad:)

    VastaKustuta
  5. Superhea leivavariant. Kõik mugivad hetkel mõnuga. Miks aga võis küll see leib ahjust välja võttes ilusa kujuga olla, aga hiljem rätikut pealt võttes oli sissepoole kokku vajunud?

    VastaKustuta
  6. Äkki oleks tahtnud veel veidi ahjus küpseda. Võiks ju arvata, et seest jäi veidi tooreks, et kokku vajus?

    VastaKustuta
  7. Suur aitäh arvamuse eest. Üldse kipuvad need leivad mul kahjuks seest nätskeks ja pealt kõrbema minema.

    Tänu sinu blogile oli leib esimene asi, mida üldse elus tegin. siiani oli kõik söögid teinud mees. Ja kuigi oskustest vajaka jääb, siis nüüd selline kokanduse isu peal, et perele kogu aeg sinu blogist igasugu asju meisterdangi.

    VastaKustuta
  8. OI kui lahe kuulda. Kui leib kipub nätskeks jääda, siis küpseta alguses veidi madalama kuumusega (alusta näiteks 220 või 200 kraadiga) ja küpseta lõpus leiba veidi pikemalt.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails