25. juuni 2009

Sõir ehk lihtsalt uskumatult hea kohupiimajuust

Eelmisel nädalal sai jälle suvilat külastatud ja mulle on lausa kohustuseks saanud, et ma lihtsalt PEAN sealset suurepäraselt toimivat puuküttega pliiti ära kasutama. Mitmete muude toitude hulgas sai proovitud ka sõira, sedakorda siis kõige tavalisemat köömnetega. Ja jällgi tekib küsimus – miks ma pole varem seda teinud.... nii maitsev ja ka ajakulu selle tegemiseks on minimaalne. Kindlasti soovitan. Ka minu karmist toidukriitikust abikaasal jätkus vaid kiidusõnu. Omatehtud just ahjust tulnud krõbeda koorikuga soe leib ning värske sõir — pole paremat maitsenaudingut!



1 l piima
600 g kohupiima
60 g võid
2 muna
1,5 tl soola
2 tl köömneid

Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt lahti segatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma umbes 15 minutiks.

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja eelnevalt kuival pannil röstitud köömned (röstitult on köömned aromaatsemad). Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, kuid ära keeda! Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem. Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.


32 kommentaari :

  1. Ma tegin ka jaanitulele sõira kaasa, sel korral köömnete ja tilliga. Meeldis kõigile :)

    VastaKustuta
  2. Ma olen söira ainult üks kord teinud ja oli maitsev. Just köömned teevadki söira maitsvaks! Kui ma nägin, et sa tegid söira, siis tuli ka isu jälle teha, aga ma ei tea, kas ikka teen? Varsti olen Eesti poole teel, siis saab ema tehtud söira!!!
    Issand, ma ei tea, kuhu poole ma Eestis poes kohe torman? Neelud on paljude asjade järele, aga köige enam Selveri Meekoogi järele!

    VastaKustuta
  3. MARDIKAS- mina soovitaksin ikka ise ka üks sõirategu ette võtta - see ju tegelikult ei nõua üldse aega. Mitu laari olen teinud juba köömnetega, järgmine kord proovin nagu Pillegi aiarohelisega - plaanis teha sõira rohelise sibula ja tilliga.

    Loodetavasti, kui eestisse tuled on siin ilusad ilmad:) ja kusjuures see selveri meekook on ikka klassika küll;) Kunagi tegi selver veel üht imehead porgandi-ananassi valge šokolaadi kooki, aga see juba mitu aastat müügist maas:(

    VastaKustuta
  4. Porgandi-ananassi valge schokolaadikook?! Vau! Mina pole sellist seal eales varem näinudki ega kuulnud! Huvitav, miks ei müüda enam???
    Loodan ka ilusat suveilma!!!
    Päikest

    VastaKustuta
  5. Selver uuendab oma tootevalikut mingi aja tagant ning jätab vähe müüdavad tooted välja. Ju siis kuulus üks minu lemmikutest ka nende mitte populaarsete toodete hulka:(

    VastaKustuta
  6. Tere Ragne, sul on suurepärane blogi.
    Oeh, alati, kui näen või kuulen sõirast, tahaks proovida lõpuks selle tegemist, mis on tõepoolest lihtsamast lihtsam. Minu sõirategu jääbki vist tegemata marlipuudusel:):):) Marliga tuleb ju vooderdada sõel, pärast vorm. Tuleb kiirelt üks marliotsimisekspeditsioon linna peal ette võtta:)

    VastaKustuta
  7. aitäh Mari-liis kiidusõnade eest:) Edu otsimisekspeditsioonil:D

    VastaKustuta
  8. Ega viimases etapis ei pea sõira enam nõrutama nagu pashat? Vorm võib olla ka tavaline kauss?
    Carmen

    VastaKustuta
  9. Carmen - ei pea nõrutama. Tavaliselt panen sõira marliga vooderdatud tavalisse plekk-kaussi:)

    VastaKustuta
  10. No nii,olen nüüd sõira proovimiseni jõudnud:) Kui kaua ja kuidas sõira säilitada? Küsin kuna ma veel ei tea kas pean selle üksi ära sööma või võtavad teised pereliikmed ka sellest ampsu:) Mulle endale sõir väga maitseb kuigi viimasel ajal keegi ei paku mulle ja poes ei ole ostnud.Vanasti tegi minu vanaema sõira aga tema ammu juba puhkab oma tegemistest ja vaatab inglina meie tegemisi pealt ja rõõmustab kui tublid me ikka oleme:)
    Tervitades,Geena.

    VastaKustuta
  11. Veel,et millist kohupiima selleks kasutada ja kas piim 2,5% ?

    VastaKustuta
  12. Sõir on tõsiselt hea maius... ja veel omaküpsetatud leivaga....oehhh. Mina olen sõira mässinud toidukilesse ja hoidnud teda külmkapis. Kahjuks ei oska ma öelda, kui kaua ta säilib, sest üle nelja päeva pole sõir meie kodus suutnud püsida:) Kasutan alati sõita tegemiseks Tere kohupiima (rasvata) Hoiatan ette, et ricotta kohupiim (täpne tootja nimi ei tule hetkel meelde), mis näiteks Selverites müügil sõira tegemiseks ei sobi. Piim on ikka tavaline 2,5%

    Edu!

    VastaKustuta
  13. Tere, Ragne,
    olen korra juba Sinu retsepti järgi sõira teinud. Aitäh! Väga maitsev sai.
    Täna teen jälle ja juba topeltkoguse, et külakostiks ka viia.
    Vaadates seda suurt hulka vedelikku, mis järele jäi, tekkis küsimus, kas seda saaks ka kuidagi kasutada? Kas sul on mingi kogemus?
    Ma igatahes proovin lasta tal hapuks minna - äkki on söödav-joodav?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellesse vadakusse saab teha külmsupi- okroška. Parim suvine toit. Riivi osa kurkidest, osa tükelda. Hõõru till ja roheline sibul soolaga. Munad ka riivi. Hea keeduvorst tükelda. See kõik läheb mõneks ajaks külma maitsestuma. Kuumade keedukartulitega parim.

      Kustuta
  14. täpselt nädal aega tagasi tegin sõira ning järgmisel päeval kasutasin eraldunud vadakut pannkookide tegemiseks, nii nagu alati seda teen:) Soovitan!

    VastaKustuta
  15. Tea kas 2 muna nt 4 munakollasega ei võiks asendada? Mäletan, et vanaema sõir oli alati niiiiii kollane - eks need kodukanade munad olid ikka ju paremad, kui 'munatehase' omad...

    VastaKustuta
  16. Sõira kollasus oleneb ikka kodukana munade headusest, mitte munakollaste rohkusest. Suviti, kui kasutan kodukanade mune ning teen sealhulgas ka sõira nendega on see ikka ebanormaalselt kollane:)

    Ise pole ainult munakollaseid sõirategemisel kasutanud, sest mulle on sobivm variant kui saan ikka tervenisti muna ära kasutada.:)

    VastaKustuta
  17. Tere!
    Tuli minulgi hirmussuur sõiraisu aga mis välja ei tulnud, oli sõir :( Tahtsin uurida, et mis tegin valesti. Juba alguses piima sees sai kohupiimast üks suur klimp ja selliseks ta jäigi, munade sissesegamine oli võimatu. Segasin kohupiima lahti, kuid kas see tuleb äkki lahti segada piimaga vms? Kuidas see esimene etapp täpselt käib ja kaua kohupiim piima sees peaks kuumenema? Tänud juba ette!

    VastaKustuta
  18. Vastan siin Ragne eest kah korra...
    Millist kohupiima kasutasid? Nt ricotta ei sobi sõira tegemiseks. Ja kas piima ikka keema lasid kõigepealt? Sest tunnistan ausalt, mina segasin kohupiima lahti alles kolmandal sõirategemisekorral, esimesel kahel korral lajatasin selle niisama piima sisse. Kohupiima tuleb piima sees kuumutada nii kaua, kuni eraldub vadak, see on suht minutite küsimus. Olen kuulnud ka teooriat, et kui kohupiim on liiga lahja, siis ei tule ka sõir välja.
    Oma munakollasteteooriat pean lähiajal ilmselt veel katsetama. Nimelt tundus mulle, et munakollastega tehtud sõir oli isegi parem, kui tervete munadega tehtud. Kuna mu mees armastab kangesti beseeküpsiseid, siis on mul pidev munakollasteülejääk kodus, nii et...

    VastaKustuta
  19. Irena. aitäh vastamast:) Just nii oleks minagi pakkunud, 1) piima ei lastud enne korralikult keema 2) viga kohupiimas (ricotta ega lahjem kohupiim ei sobi).

    Kuumutamine on suht tunnetamise küsimus, kui ikka näed et tubli kogus helekollakat vadakut on erldunud, siis ongi aeg nõrutamiseks.

    VastaKustuta
  20. Tere
    Ka mina sooviks proovida ise sõri valmis teha, aga ma nüüd ei saa aru, millist kohupiima siis kasutada: ühes postituses on väide et Tere kohupiim (rasvata) ja siis on üheks vea tekitajaks see, et on liiga lahjat kohipiima kasutatud??
    Et algajal kõik õnnestuks, oleks poest vaja osta ...

    Ja tänud Ragne sulle selle laheda blog eest :D

    VastaKustuta
  21. Tere-tere:)

    Selleks, et asi lollikindlalt õnnestuks soovitan ma osta kõige tavalisema rasvasisaldusega neljakandilises pakis kohupiima (mina kutsun seda teraliseks kohupiimaks, kuna kunagi olid sel kohupiima tõesti suured terad sees). Tundub aga, et seegi kohupiima on masu-aega näinud, kuna terad on peaaegu, et kadunud sedasorti kohupiimast:) Piima kasutada 2,5%. Nii peaks kõik õnnestuma:)

    VastaKustuta
  22. ei ole ma küll oma köögiseinale kriipse vedanud,et mitu korda ma olen üritanud sõira teha,aga umbes 10 korda kindlasti.maitse on väga hea,aga ei teki mul sellist ühtlast massi vaid jääb selline teraline.kuumutan või ja segan-ei teki ühlast massi,lisan lahtiklopitud munad ja segan-no ei teki ilusat ühtlast kompaktset massi.teen tüpselt nii nagu õpetatud,aga tulemust ei tule.ära olen ma nad kõik söönud,aga jääb selline siiru-viiruline,sest ei sula mul see mass kokku.mida ma valesti teen? olen kasutanud erinevate piimatööstuste kohupiima ja pigem rasvasemaid kui kuivemaid.

    VastaKustuta
  23. Kui suurel kuumusel Sa alguses piima kuumutad koos kohupiimaga, et eralduks vadak? Äkki on liiga suur kuumus?

    VastaKustuta
  24. no nii,jälle untsus!!!kuumutan piima keemiseni ja siis vähendan kuumust.õrnal-hellal tulel kuumutan piimas lahtisegatud kohupiima,vadak eraldub kenasti ja.............järgi jääb nagu kumm,nagu pehme näts.ei haaku sellega ei või, ei muna.tahaks vanduda kohe,aga pole sünnis.aga niiiiiiii väga armastan sõira.

    VastaKustuta
  25. unustasin ütlemata,et tooraine värske-2.5% piim ja tere 5% kohupiim

    VastaKustuta
  26. See hakkab mind ennast ka juba rohkem huvitama, et miks see sõir niimoodi käitub?!?! Kaua sa sõira nõrutad? ja kui kaua sa pärast vadaku tekkimist tulel veel podiseda lased?

    VastaKustuta
  27. nõrutan ma kuskil umbes 15 min.,aga see ollus on kohe sõelale kallates nagu kumm,õigemini nagu kummitükid,sest ta läheb juba kuumutades selliseks.kuumutan vaiksel tulel ja mitte kaua,mõned minutid ja vadak on eraldunud.jummal küll,kõigega saan elus hakkama ja nüüd siis niimoodi.......

    VastaKustuta
  28. Pean natuke uurima, et miks nii ja kuidas, sest endal ei ole nii juhtunud.

    VastaKustuta
  29. Mina sooviksin teavet,kas täitsa tavalise kodujuustuga(teraline kodujuust karbis) saab teha juustu,kui peenestan ta ennem keeva piima sisse panekut.

    VastaKustuta
  30. Ei ole poes saadaval Eesti paki kohupiima.Ei ela Eestis

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails