10. juuni 2009

Juustu-pikksai

/Prindi retsept/

Kodusel saia tegemisel on lugematul hulgal plusse. Alustades sellest, et nagu leibki, on ahjusoe krõbeda koorikuga pehmemast-pehmem sai maailma parim. Suupistepulgakeste retsepti järgides, võib taignale lisada igasugu lisandeid. Kõik ju kindlasti teavad kauplustes saialettides müüdavaid soojasid pikki juustusaiu. Seekord siis lihtsalt tavaline juust, mis teeb saia maitse nii heaks. Mulle tuli just meelde, et vanasti asus Tallinnas Gonsiori tänaval ülihea pika saia pood, kus müüdi ahjust tulnud kuuma saia, mille sa asetasid puust kastikesse/korvi:)


2 pätsi

25 g pärmi
3-4 tl suhkrut
4 dl käesooja vett
2 tl soola
8-9dl jahu (niipalju, et taigen käte küljest lahti tuleb)
2 sl õli
100 g riivitud juustu


Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3-4 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa ka sool, sega. Siis vala hulka jahu ja sõtku taigent korralikult. Kõ ige lõpuks lisa taignale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis taignale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta taigen kerkima umbes pooleks tunniks.

Kerkinud taignale lisa juust, jättes natukene juustu hiljem peale raputamiseks. Sõtku riivitud juust kergelt taignasse. Jaga taigen pooleks ning vooli nendest kaks pikka pätsi. Aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning raputa peale ülejäänud riivitud juust. Küpseta saiakesi 175 kraadises ahjus ca 15 minutit või seni kuni muutuvad ilusti kuldpruuniks. Ahjust välja võttes piserda saiad kergelt üle vähese veega ning jäta rätiku alla jahtuma.

2 kommentaari :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails