27. veebruar 2009

Valge šokolaadi kook

/Prindi retsept/

Järgnevalt üks kook, mida olen viimasel ajal päris sagedasti teinud. Tegu on on mõnusalt kreemja täidise ja tõeliselt suus-sulava šokolaadikooga. Kook peab küll enne sööma asumist üleöö jahedas tahenema, kuid see-eest on selle maitsva hõrgutise valmistamise protsess ülikiire. Eks ma muidugi olen selle koogi ka ükskord ammu untsu keeranud, kui mul kogemata läks paar tilka vett veevannil sulava šokolaadi sisse. Ja oh seda õnnetust, hetkega oli šokolaad tükkis ja sellega ka kogu valge šokolaad koogi jaoks kasutu. Teistel kordadel on aga kook õnnestunud 100%-selt. Nii et kõik valge šokolaadikooki tegema!

Põhi:
250 g kakaoküpsiseid (kasutasin Selga omi)
75 g sulatatud võid

Kate:
400 g kohupiimapastat
300 g valget šokolaadi
200 ml vahukoort
külmutatud maasikaid


Sega purustatud küpsised ja sulatatud või ning suru segu lahtikäiva koogivormi põhja (kasutasin 22cm läbimõõduga koogivormi). Sulata valge šokolaad vesivannil. Vahusta vahukoor, sega juurde kohupiim ja vesivannil sulatatud šokolaad.

Pane külmutatud maasikad küpsisepõhjale. Sellee peale vala šokolaadi-kohupiimasegu. Pane külmkappi tahenema soovitavalt ööpäevaks.


94 kommentaari :

  1. See võib küll maitsev olla. Proovin ka kunagi. Äkki värskete maasikaet aegu! Ja alumine pilt on imearmas!

    VastaKustuta
  2. Selveri Laadapäevadel on muide valge šokolaad 10 krooni eest saadaval.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 10 aastat tagasi jah

      Kustuta
    2. Kusjuures 10 krooni on praegu 0,64€. Sellise hinnaga nägin hiljuti valget šokolaadi (100grammi) Kanpoli laopoes:)

      Kustuta
  3. Juc - värskete maasikate aeg võiks juba kiiremini tulla. Sel ajal olen tavaliselt suvilas, kus korralik ahi puudub, nii et see kook on seal koos värskete marjadega valmistamiseks ideaalne:)

    Maris - jätan meelde;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegin värskete maasikatega, mitte kõige parem. Maasikad olid järgmisel päeval veidi pahaks läinud maitsega. Aga ma lõikasin värskete maasikate tükke serveeritud koogi peale, ülimaitsev!

      Kustuta
    2. Kas need maasikad ei olnud siis kõige värskemad? Olen seda kooki teinud korduvalt ning maasikad pole niimoodi vanaks läinud.

      Kustuta
  4. Huvitav variant küpsistest ja kohupiimast!
    Meil juba müüakse maasikaid - pakis on 5 haput maasikat ja maksab 0,99 centi. Kuskil 15-16 krooni siis. Jään öiget maasikaaega ootama...

    VastaKustuta
  5. See on ikka täiesti hämmastav kui maitsva koogi saab nii ebamaitsvast asjast kui valge šhokolaad. Ja veel on täiesti hämmastav, et kui külalised tulevad, siis toovad nad alati kaasa mingeid imelike šhokolaade, huvitav ju :) Aga tänu nendele toodud valgetele šhokolaadidele ja Ragne blogile leidsin ma vähemalt ühe asja, kus valge šhokolaad on minu meelt mööda.

    VastaKustuta
  6. Mis sul koogi peale raputatud on-kakao või tume shokolaad?

    VastaKustuta
  7. koogi peale on kakao (see magustamata ehk siis Meie Mark)

    VastaKustuta
  8. väga hea kook tuli, tänan retsepti eest. Maasikate aswemel kasutasin küll vaarkaid ja mustikaid, mis olid sügavkülmas olemas

    VastaKustuta
  9. :) kiire ja imemaitsev! jõulude aegu kasutan küpsiste asemel piparkooke ja tavaliselt maasikate asemel kasutan kirsse (et tasakaalustada magusat). igal juhul soovian kõigil magusasõpradel selle koogi järele proovida:)

    VastaKustuta
  10. justnimelt - kiiresti valmiv. Ja veel üks positiivne külg - kuna kook ei vaja küpsetamist, siis teen seda suviti suvilas külalistele, kus korralik küpsetusahi puudub:)

    VastaKustuta
  11. Ma tegin selle koogi kihilise magustoiduna ja uskumatu, kui hea see tuli:) Sõbranna ei jõudnud ära kiita ja ise olin ka vaimustuses. Üks parimaid leide viimase aja jooksul:D

    VastaKustuta
  12. Selle kihilise magustoidu idee jätan meelde:) Kas Sa valmistasid ja serveerisid selle samal päeval või tegid magustoidu päev varem valmis?

    VastaKustuta
  13. Ma tegin hommikupoole valmis ja esimesed portsud sõime hilisõhtul ja teised järgmisel hommikul - hommikul oli rohkem läbi imbunud ja teistmoodi väga hea:D

    VastaKustuta
  14. Tegin ka seda kooki/torti ja oli nö peo nael:)
    Suured tänud,
    Geena

    VastaKustuta
  15. Kas tõesti ei pea koogi jaoks kasutama zelatiini?

    VastaKustuta
  16. Ei pea, valge šokolaad muudab massi kenasti tugevaks.

    VastaKustuta
  17. Tegin seda kooki suvel oma sünnipäevaks värskete maasikatega ja see tuli imehea! Nüüd tahan seda teha õe sünnipäevaks homseks. Plaanisin kasutada külmutatud kirsse, aga tekkis mure, et kui ma külmutatud kirsid panen koogipõhjale, kas nad sulades liiga palju vett välja ei aja?

    VastaKustuta
  18. Mina olen teinud seda kooku nii külmutatud maasikate kui ka mustikatega. Põhi marjade sulades liiga vesiseks ei muutu, pigem seob paremini küpsisepurupõhja.

    VastaKustuta
  19. Ma olen teinud seda 2x ja 1. korral panin 75g võid, nagu retseptis öeldud, kuid põhi jäi liiga rabe... lagunes ära. Nüüd panin suisa 200g võid ja põhi seisab ilusti koos.

    VastaKustuta
  20. nii, ta on, et mida rohkem võid seda paremini seob:)

    VastaKustuta
  21. Aitäh, tõesti väga maitsev, aga minul tõmbus valge shokolaad tükikesteks, kui kohupiima sisse segasin. Enne sulas korrektselt. Mida teha?

    VastaKustuta
  22. Šokolaad tõmbab üldiselt tükki siis, kui see puutub veega kokku (piisab vaid mõnest tilgast), teise variandina pakuksin, et sulatasid šokolaadi ehk liiga kaua.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui šokolaad mõne piisa veega rikneb siis võin avaldada nipi kuidas seda taastada ;) Sulatatud (tükkis) šokolaadile tuleb lisada veel vett(toatemp.). Tundub ebaloogiline aga tõesti töötab :)

      Kustuta
    2. Tänud info eest. Kui järgmine kord peaks tilgake vett sokolaadi sattuma, siis proovin järele:)

      Kustuta
  23. ahaa, tänan vastamast, küllap see teine variant. proovin uuesti.

    VastaKustuta
  24. Tundub hea kook, aga ma siin mõtlesin, et kas kaloraaži vähendamiseks võiks või asemel küpsisepuru hoopis näiteks kohviga läbi immutada? ;)

    VastaKustuta
  25. küpsisepõhja valmistamisel pole ainult kohvi kasutanud, küll aga või ja kohvi korraga (pooleks koguseid) on mul olnud küll valmistamisel. Nii toimib edukalt, vaid kohviga arvan, et väga hästi ei jää küpsisepuru siduma omavahel.

    VastaKustuta
  26. Tegin eile seda kooki ning täna proovisin esimest korda. Maitse on ülimalt hea, aga ei seisa absoluutselt koos. Kas asi võib olla lihtsalt näiteks vales kohupiimapasta valikus või milleski muus? Kasutasin Eestimaa Farmerite kohupiima pastat... Millist sa ise selle koogi tegemisel tavaliselt oled kasutanud?

    VastaKustuta
  27. Kusjuures mina tegin selle koogi töökaaslase sünnipäeva puhul esmaspäevaks. Kõik püsis ilusti tahenenud. Põhjus aga miks kook Sul koos ei seisa võib olla mitmeid, esmalt süüdistaksin:
    1. vahukoor jäi korralikult vahustamata - (tuleb vahustada ikka korralikuks vahuks)
    2. ebakvaliteetne šokolaad

    Ei taha uskuda, et kohupiima süü. Ise olen teinud tavaliselt Alma kohupiimapastaga(4%), toiminud alati.

    VastaKustuta
  28. See on tõesti ülimaitsev kook.Küpsisepõhja asemel olen kasutanud hoopis šokolaadikoogi retsepti järgi tehtud põhja ja pintseldanud selle veel kergelt mõne maitsekohviga.:)

    VastaKustuta
  29. šokolaad ruudus:)..oehh kindlasti hea..

    VastaKustuta
  30. Ütle palun,kulla Ragne,kas vormi peab enne määrima ka või ei pea?Mõtlen,et kui ma vormi ümbert ära võtan,kas ääred tulevad ilusasti lahti?

    VastaKustuta
  31. Vormi ära millegagi määri. Lihtsalt kui koos tahenenud, siis tee noa abil ümertringi kook servadest lahti:)

    VastaKustuta
  32. kui tahan teha 26cm vormis.kas siis on vaja topelt koguseid?

    VastaKustuta
  33. Kui soovid teha 26cm vormi, siis korruta retseptis olevaid koguseid 1,4ga. Hääd kokkamist:)

    VastaKustuta
  34. Paar tundi tagasi pistsin ka koogi külmikusse tahenema. Täitsa põnevusega ootan. See mass oli küll imemaitsev:) Põhja peale laotasin maasikaid ja põldmarju...Nii hea lihtne teha.

    VastaKustuta
  35. Kui lihtsad koogid meeldivad, siis soovitan proovida ka toorjuustukooki, mis ka küpsetamist ei vaja: http://kokkama.blogspot.com/2011/07/kupsetamata-toorjuustukook.html

    VastaKustuta
  36. Tegin seda kooki ja oi kui hea oli. Kook kadus laualt nii ruttu. Need külmutatud maasikad sobisid sinna vahele suurepäraselt. Teen seda kooki kindlasti veel. Kaks plussi on veel koogi juures ka see, et saab valmistada eelneval päeval ja elektrikulu küpsetamiseks ei lähe sentigi!

    VastaKustuta
  37. Jah, see jäi veel lisamata, et VÄGA LIHTNE ka veel teha. Kusjuures tegime õega koos ja nagu niuhti sai valmis.

    VastaKustuta
  38. Kook on supper hea :) olen teinud nii külmutatud, kui ka värskete maasikatega. Värskete maasikatega tehes lisasin juba tardunud koogile veel kuhjaga värskeid maasikaid :D
    ega küll küllale liiga tee.
    Ilus ja patuselt hea;-)
    Edu Ragne sulle su tegemistes1

    VastaKustuta
  39. Tänud:)

    Värsketest marjadest rääkides, siis mina olen seda teinud mustikatega, ainult et siis olen ühe valge šokolaaditahvli piimašokolaadi vastu vahetanud. Silmale ilus vaadata, mustikad sobituvad niikenast kreemjas-prrunika tordi värvusega:)

    VastaKustuta
  40. See võib kindlast hea olla.
    Tänud, proovin selle ka kindlasti järgi :)

    VastaKustuta
  41. Kook väga isutab ja näpud juba sügelevad kuid natukene suurem kogus oleks vaja kooki teha, selleks oleks natukene tarka nõu aga vaja :)..
    Millega peaks arvestama kui tahta kooki teha 33x37cm ahjuplaadile? Plaadi sügavus ca 3-4cm.
    Kas piisaks kui koguseid suurendada topelt ning kas koogi hangumisega ehk võib sellisel juhul probleeme tulla?

    Aitäh retsepti eest ning edu Ragnele oma tegemistes :)!

    VastaKustuta
  42. Ragne arvutas ja vastas, aga unustas paar päeva tagasi postitamise nuppu oma kommentaarile vajutada:)

    Tegelikult soovitaksin isegi valmistada 2,5 kordse kogusega. Hangumisega ma arvan, et probleeme ei tohiks tekkida;)

    VastaKustuta
  43. Super! Aitäh, Ragne :)!

    Annan kindlasti ka siia teada kuidas õnnestus juhuks kui keegi veel tulevikus peaks huvi tundma :).

    VastaKustuta
  44. Homme plaan kooki teha, aga ostsin maitsestamata kohupiimapasta. Kas shokolaadi magususest on küll, või peaks suhkrut ka lisama? Kohupiim ja vahukoor ju mõlemad ilma...

    VastaKustuta
  45. Uskumatu kokkusattumus, aga mina just praegu söön seda kooki:) Tegin selle eile tänaõhtuseks maiustamiseks:) Suhkrut ära kindlasti lisa, valge šokolaad annab magusust täiesti parajalt. Kui valmis segu juba maitsed (ettevaatust, et kõike kogemata enne koogile panemist ära ei söö:)), siis saad aru, et suhkrut pole vaja:)

    VastaKustuta
  46. kas kakao raputan siis peale,kui serveerin?

    VastaKustuta
  47. Just täpselt. Kakao asemel võib muidugi kaunistada endale meelepäraste komponentidega - riivitud valge või tumeda šokolaadiga, toormoosiga, küpsisepuruga, kirssidega vm marjadega:)

    VastaKustuta
  48. proovisin kohupiimapasta ja mustsõstardega ning kodujuustu ja vaarikatega. kodujuustuga maitses palju rohkem. väga lihtne kook ning palju varieerimisvõimalusi.

    VastaKustuta
  49. Vabandan juba ette oma küsimuste pärast :)
    Mina plaaniksin ka seda kooki teha aga tekkis paar küsimust...kas suhkrut ei pea üldse lisama? Kui vahtu see vahukoor tuleks vahustada? Milline oleks kõige parem kohupiimapasta(maitsestatud või maitsestamata)?

    Tervisi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suhkrut lisama ei pea - selle ülesande täidab koogis sisalduv valge šokolaad:)

      Vahukoor peaks olema ikka vahus. Kui liiga vedelaks jätta, siis kook ei tahene ilusti ära, samas ei tohi aga vahukoort üle vahustada. Ühesõnaga vahusta kuni tippude tekkimiseni - pigem tugevam vaht, kui pehme.

      Edu:)

      Kustuta
    2. Supper, homme hakkangi tegema, et kolmapäev külalistele pakkuda :)

      Aitäh

      Kustuta
    3. .. ja kui üle jääb kooki, siis pole vaja muretseda. Minu arvates läheb see kook seistes paremaks:)

      Kustuta
  50. Tere jälle

    Hoiatan kõik, kes kooki teevad, see segu mis tuleb shokolaadist on tõesti nii hea, et võib kogemata enne põhjale panekut otsa saada :D
    Panin just koogi külma, loodan et tahkub ka ja homme saab juba maiustada.
    Aitähh retsepti eest
    Tervisi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täidise ja söömise koha pealt nõustun täielikult:)

      Kustuta
  51. Aga sooviksin ka selle koogi juures teada, et umbes miteme see on ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna see kook on kõrgem, kui eelmine (valge-šokolaadikook), siis sobib see 10-12le maiustajale:)

      Kustuta
  52. Tegin seda kooki täna teist korda. Esimesel korral ei olnud piisavalt valget shokolaadi ja 100g sellest panin piimashokolaadi. Maitse oli loomulikult väga hea, aga tundsin, et ainult valgega ja rohkema vahukoorega oleks veel parem :P Täna siis kasutasin ära kodused varud: 400ml (suur pakk) vahukoort, 400g 0,1% kohupiimapasta ja 600g valget shokolaadi. Natukene pabistasin, et kui kogused teised kuidas siis hangub, aga see 600g shokolaadi tegi oma töö vägagi ilusti ära :D Põhja peale läksid külmutatud kirsid ja üles sulanud maasikad. Mees kiitis, et küll on hää emadepäevatort :)

    VastaKustuta
  53. Muide on olemas vana kokkade nipp et kui šokolaadi ajada kogemata vett sisse ja see läheb tükki siis aitab see et lisada sooja vett ja läheb jälle tagasi vedelaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, suured tänud nipi eest. Seda proovin küll järgmine kord, kui selline apsakas peaks juhtuma:)

      Kustuta
  54. Sooviksin samuti seda suurepärast kooki teha, aga 26 cm vormi sisse, mis tähendaks ka šokolaadikoguste suurendamist, mida teha ei tahaks, vaid pigem lisaks koogi sisse selle jagu želatiini. Kui mitu lehte või lusikat võiks lisada, et kook samasugune õhuline siiski jääks? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Želatiini ise väga tihti ei kasuta ning kaldun arvama, et lõpptulemus ei jää ikka selline, kui šokolaadiga tarretatult.

      Siiski, kui želatiini kasutada, siis soovitan uurida pakendilt infot, kuna erinevad želatiinid tarretuvad väga erinevalt. Santa Marial on näiteks üsna tugeva toimega želatiin (puruna). Ühes läbipaistvas pakendis aga väga nõrga toimega.

      Kahjuks ei julge soovitada, kui palju peaks želatiini kasutama.

      Kustuta
  55. http://koduhaldjas.blogspot.com/2013/08/valge-sokolaadi-kook.html kindlasti vaata !

    VastaKustuta
  56. Tegin seda kooki ja tuli väga hea. Aga selline küsimus, et kas keegi on proovinud valge šokolaadi asendada tumeda šokolaadiga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tumeda šokolaadiga saab reguleerida koogi magusust. Ise olen seda kooki teinud osaliselt tumeda šokolaadiga. Kui aga ainult tumedat šokolaadi kasutada, siis jääb see kook (minu arvates) liiga vähe magus:)

      Kustuta
  57. Tänan Ragne! Ma igatahes proovin - ma ei võta seda kõige tumedamat, vaid keskmise tumdusega šokolaadi.

    VastaKustuta
  58. Mul tuli ka hästi kreemjas, aga nii kui vormi ümbert ära võtsin, hakkasid ääred vajuma, muidu on nii nämma..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti oleneb lõpptulemus kasutatud šokolaadist ning sellest, kui vahule rõõsk koor vahustada. Kui on ka pisut vedel kook, siis soovitan veidi kauem külmas hoida:)

      Kustuta
  59. Ja oligi nii.. meil jäi kooki üsna palju veel järgi ja ülejärgmisel päeval oli kook maitselt palju parem ja oli kenasti tahenenud!!

    VastaKustuta
  60. Proovisin seda kooki suvel valmistada ja väga väga maitsev sai! Aitäh retsepti eest :)
    Nüüd sooviksin uuesti teha, aga selline küsimus: kui valmistan koogi Reede õhtul ja serveerin alles Pühapäeval, kas see on liiga pikk aeg tal seista? Kas peaks pigem Laupäeva õhtul valmistama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu arvates läheb see kook seistes aina paremaks. Nii, et ise soovitaksin pigem see kook valmis teha reedel:)

      Kustuta
  61. Keerasin nässu :( šokolaadi sisse läks tilk vett ja tõmbas tükki. Kas see mõjutab maitset ka?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõjutab kahjuks jah - tükiline šokolaad ei sula niimoodi enam ilusti kohupiimaseguga ühtlaseks. Vahest aitab hädast välja, kui tükki läinud šokolaadile lisada tilgake head oliiviõli;)

      Kustuta
  62. Tere, Kui soovin kooki teha 20 cm läbimõõduga vormis, siis kuidas pean kogustega arvestama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellisel juhul korruta retseptis antud kogused 0,83ga:)

      Kustuta
  63. Tere, millega peaks kogused korrutama, et saada kogused õigeks 28cm vormi jaoks, olen eelnevalt teinud 22cm vormi sisse, imelihtne ja maitseb suurepäraselt. Nüüd natuke suuremale seltskonnale suuremat vaja :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellisel juhul tuleb retseptis olevad komponendid korrutada 1,6ga:)

      Kustuta
  64. Väike küsimus (tegemine käsil ales paari päeva pärast):) - elan välismaal ja kohupiimapastat siin ei ole, aga teralist ja suhteliselt kuiva 9% rasvasusega kohupiima küll. Leedu toodang, mitte päris ricotta. Kuidas ma võiksin seda retsepti kohandada, et lõpptulemus söödav saaks? Kohupiim koos miskisuguse vedelikuga läbi blenderdada äkki? Aitäh juba ette ja häid jõule :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teralist kohupiima kasutades ei jää lõpptulemus ikkagi selline, nagu peab. Isegi mikserdamisel on tekstuur ikkagi teine. Soovitan kasutada aga kohupiimapasta asemel Kreeka jogurti ja hapukoore segu (vastavalt 250g ja 150g). Kui aga ka hapukoort ei ole, siis võib proovida ka ainult Kreeka jogurtiga:)

      Kustuta
    2. Saab tehtud, suur tänu vastuse eest! :)

      Kustuta
    3. :) Kui tekib küsimusi vahepeal, siis võib kindlasti märku anda:)

      Kustuta
  65. Tere! Tegin ka teie retsepti järgi koogi. Panin külmkappi tahenema. Ja küsiksin.. Kas peab vormile enne külmkappi panemist panema kile või midagi peale?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Tegelikult ei pea. Kui on külmkapis aga mingeid tugevalõhnalisi tooraineid, mis võiksid koogi maitset mõjutada, siis soovitan kindlasti katta koogi millegagi!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails