24. veebruar 2009

Leivakreemikoogikesed Iseseisvuspäevaks

/Prindi retsept/

Ilusat Eesti Iseseisvuspäeva ja lõbusat vastlaliugu!


Midagi õhtuseks maiustamiseks, kui telekast presidendi vastuvõttu vaadata:) Mind ajendas vastavalt tähtsale päevale selle teemalist kooki tegema nami-nami kooskokkamise teema: Isamaaline tort. Kook siis tehtud vastavalt eesti lipu värvidele. Tuleb tunnistada, et päris raske oli ilma toiduvärvideta sinist värvi saada, seetõttu otsustasin kodumaise punemeürdi õite kasuks, mis kohati sinised ning kohati lillaka varjundiga. Lähtudes teemast sai ka koogi koostisained rohkem eestipärased – kaeraküpsised ja leib. Kook tuli imehea ning selle retsept läheb kindlasti minu retseptivaramusse. No tõesti tuli maitsev, mees palus seda kooki lähiajal korrata. Maitset kirjeldades võib öelda, et maitses nagu Kalevi linnupiimakommid!'

8 koogikest suurusega 6x6cm

Põhi:
250 g kaeraküpsiseid
80 g võid, sulatatuna
1 tl kaneeli

Täidis:
300g Tallinna peenleiba

6 dl vett
100 fariinsuhkrut
200 g vahukoort
1 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
200 g kohupiimapastat
6 želatiinilehte
8 sl kuuma vett

Kaunistuseks:
200 g valget šokolaadi
100 g tumedat šokolaadi
2 tl õli
200 g vahukoort
1 sl suhkrut (vahukoore vahustamiseks)
punemeürdiõisi


Purusta küpsised ning sega sulatatud või ja kaneeliga. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja (antud koogikeste jaoks kasutasin 18cmx27cm suurust kandilist koogivormi).

Täidise jaoks tükelda leib ja keeda vees pehmeks. Seejärel püreesta saumikseriga. Lisa fariinsuhkur ja sega seni kuni suhkur on sulanud leivamassi sisse. Vahusta vahukoor suhkrutega. Sega vahustatud koor ja kohupiim leivapüree sisse.

Pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette ligunema. Seejärel pigista käte vahel lehtedest liigne vesi ja sega kiirelt 8 sl kuuma veega. Kalla želatiinilahus leivakreemi hulka ja tõsta kogu täidis küpsisepõhjale. Lase tarduda külmas üleöö. Kaunista meelepäraselt ja serveeri.

Antud koogikeste tegemiseks lõikasin koogist kaheksa 6x6cm tükki ja kaheks 3,5x3,5cm tükki. Sulatasin mõlemad šokolaadid eraldi vesivannil. Mõlemale sulanud šokolaadile lisasin 1tl õli. Seejärel katsin suuremad koogitükid valge šokolaadiga ja väiksemad tumeda šokolaadiga. Seejärel asetasin väiksema tüki suurema peale. Kaunistasin ääred vahustatud vahukoorega (mille vahustasin 1 sl suhkruga) ning puistasin üle punemeürdiõitega.


10 kommentaari :

  1. Küll sa oled ikka andekas! Väga kenad koogikesed, see väike sinine on väga armas sinna juurde.
    Vaatasin just nami-nami teemat ka, imeasju ikka tehakse.

    VastaKustuta
  2. Ma ka Maris imestean, et mis ideid ikka inimestel leidub. Koogist aga niipalju, et see täidis tuli niii hea. Äkki teen järgmine kord, kui Hansuga külla tulete;)

    VastaKustuta
  3. Väga huvitav tordi katte koostisosa - leib- pole varem nagu kuulnudki!

    VastaKustuta
  4. Väga maitsev tuli!
    Leiba koostisosana keegi sööjatest ära ei arvanud :)
    Põhi jäi millegipärast veidi pude aga maitselt super - ma polnud varem kaneeli lisanud

    VastaKustuta
  5. Leiba selles koogis tõesti peamise koostisosana ära aimata ei oska. Kui põhi jäi pude, tuleb veidi rohkem võid lisada:)

    VastaKustuta
  6. Olen ammu juba mõelnud, et need on küll ühed niivõrd huvitavad koogikesed, mis peab ükskord ära proovima....ja nüüd vist ongi see ükskord käes :)
    Aga tekkis selline küsimus, et kas Tallinna Peenleiba on ilma köömneteta ka või käivadki köömned selle koogikese juurde?

    VastaKustuta
  7. Siin retseptis olen kasutanud tavalist Tallinna Peenleiba - ikka seda köömnetega varianti, lõppmaitses nad tunda ei anna, nii et võib julgelt kasutada:)

    VastaKustuta
  8. mina ei tea, mul jäi see šokolaad seal peal nii kõva, et noaga on võimatu lõigata. Huvitav, miks...

    Ja kahjuks oli köömnemaitse ka liiga tuntav. Nii ootasin seda linnupiimamaitset, aga mul tuli kahjuks köömnetega leivasupi maitse :P

    VastaKustuta
  9. Šokolaadi tuleb panna koogile hästi õhukese kihina. Liiga paksult jääb veidi kõva.

    Mis leiba kasutasid? Olen perekonna survel seda kooki päris tihti teinud. Viimasel ajal olen läinud oma leiva peale üle, mida koogis kasutan. Varem aga kasutasin Tallinna peenleiba. Liigtugevat köömnemaitset ei tuvastanud:) ....ahjaa Pärnu leiba olen ka kasutanud .

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails