13. jaanuar 2009

Õunastritsel

/Prindi retsept/

Võin teatada, et vaniljestritsli ja martsipanise moonipärja kõrvale lisandus uus lemmik – õunastritsel. Tegemist on mõnusa õunase küpsetisega, mis millegipärast meenutab mulle kunagi Tallinna vanalinna kohvikutes pakutavaid stritsleid. Soovitan!


Antud kogusest saab ühe suure kringli või kaks väiksemat pärjakest

25g pärmi
3dl piima-vee segu
1/2 muna
1dl suhkrut + 3 tl suhkrut (pärmi vedeldamiseks)
1tl soola
8-9 dl jahu
4 sl õli

Täidis:
8 õuna
50 g võid
2 dl fariinsuhkrut (kergelt kokku surutuna)
2 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni

Puru:
2,5 dl jahu
1 dl fariinsuhkrut (kergelt kokku surutuna)
1 tl kaneeli
0,5 tl soola
100 g võid (toa temperatuuril)

Määrimiseks:
1/2 muna

Vedelda pärm, selleks pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt umbes 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale piima-vee segule. Löö muna klaasi, sega õrnalt läbi ja vala pool piima-pärmisegusse. Lisa 1 dl suhkrut ja sool. Sõtku vähehaaval juurde jahu. Viimasena lisa õli, sõtku. Sõtkutud taignale puista peale kergelt jahu, seejärel lase rätiku all umbes pool tundi kerkida.

Täidise jaoks koori õunad, eemalda südamik ja lõika seejärel väikesteks tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja jahvatatud kardemon. Lisa ka õunatükid ning hauta neid ca 5 minutit või-segus. Seejärel tõsta tulelt ja jahuta.

Puru saamiseks sega omavahel kõik ained ja näpi need kiiresti purutaoliseks massiks. Aseta kuni kasutamiseni külmkappi.

Sõtku kerkima pandud tainas alla ja rulli see jahusel pinnal laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (võid põimida ka kohe ahjuplaadil). Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kringel on kenasti kuldpruun.

8 kommentaari :

  1. Son recetas?
    ¿podrias ponerlas traducidas al español? ¿en que idioma esta el blog?
    Muchas praguntas...
    Buena suerte.

    VastaKustuta
  2. Si estas son las recetas. Este blog está en estonio. Lo sentimos, pero no soy de hablar español muy bien, que me puede traducir estas recetas:(

    VastaKustuta
  3. Vaatame kuidas maitseb. Koos selle täidisega põimimine küll ei õnnestunud, taigen selleks pisut pehme ja täidis tahtis ka välja vajuda.

    VastaKustuta
  4. Mind huvitab, kuidas välja kukkus. Pärmitaina valmistamise kasutatavad jahud imavad vedelikku erinevalt, st peab ka veidi tainast nö tunnetama. Kui on tunne, et tainas veidi vedel, tuleb ikka natuke juurde jahu lisada:)

    VastaKustuta
  5. Jah , lisasingi jahu juurde:) Kusjuures tuli välja väga hea ja välimus ka väga ei kannatanud, kuna sai munaga pintseldatud ja purutaigen peale, nii et varjas mõned soperdatud kohad ilusti ära. Igal juhul läheb kordamisele. Äkki sain sellest pikki lõikamisest valesti aru ja oleksin pidanud lihtsalt toru keskelt kaheks lõikama? Just see põimimine osutus võimatuks kuna täidis piki lõigatuna kipub välja tulema.....

    VastaKustuta
  6. Selles mõttes jah, et on vaja lihtsalt kringel pooleks lõikama ja siis omavahel lihtsalt põimuma. Teine variant on nii, et jätta kokkurullitud toru pooleks lõikamata. Selle asemel teha kääridega kringlile pealt sisselõiked. Nii küpseb ilusti ära ja silmale on ka ilus vaadatat:)

    VastaKustuta
  7. Mis mõttes "kergelt kokku surutuna" ? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Fariinsuhkru kaal on tihedalt kokku surutuna ning niisama täiesti erinev. Seetõttu on siin 2 dl fariinsuhkrut mõõdetud nii, et sellele on vaid kergelt peale surutud, mitte tugevasti tihkeks massiks.

      Issand, ma loodan, et sellest jutust oli nüüd aru saada:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails