25. oktoober 2008

Tuunikala-peekonipirukas

Mulle meeldib teha igasugu lahtiseid pirukaid. Nii põnev on mõelda ja komponeerida erinevaid täidiseid ja maitseid. Pirukat ahjust välja võttes on alati suur maitsmis- ja uudisimu peal. Seda pirukat sai tehtud täna lõunaks – peaks ütlema, et üks viimase aja paremaid õnnestumisi. Pirukas on mahlane ja tuunikalane, kus annab kergelt märku ka pirukasse lisatud paar peekoniviilu.


Põhi:
3 dl jahu
150 g margariini
0,5 tl soola
pisut suhkrut
2 sl vett

Täidis:
1 sibul
3 õhukest peekoniviilu
0,5 kl riisi
2 karpi tuunikalakonservi vees
5 kirsstomatit - pooleks lõigatud (või 1 tavaline tomat - viilutatud)
2 dl (1 pakk) kohvikoort (10%)
0,5 dl piima
3 muna
50 g juustu
soola, pipart
tilli, peterselli


Põhja jaoks haki margariin jahuga. Lisa sool, suhkur ning seejärel vesi. Sõtku kiiresti tainaks ja aseta tunniks külma. Rulli tainas ümmarguseks kettaks ning aseta 20-22 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga taignapõhja mõned augud Selleks, et taigna ääred küpsemise käigus alla ei vaju võid asetada servadele fooliumi tugevduseks.. Küpseta ahjus 225°C juures 10 minutit.

Täidise jaoks pane riis veega keema, lisa vette ka natuke soola. Keeda seni kuni riis on pehme, nõruta. Prae sibul pannil klaasjaks, lisa praadimise keskel peeneks hakitud peekoniviilud. Aseta sibula-peekonisegu eelküpsetatud põhjale. Sega omavahel riis ja tuunikala, maitsesta soola, hakitud tilli ja peterselliga ning aseta segu vormi sibulate peale. Selle peale aseta pooleks lõigatud kirsstomatid, suru kergelt riisi-tuunikalasegusse. Klopi munad, koor ja piim segamini ning maitsesta soola ja pipraga. Sega hulka riivjuust ja kalla segu ettevaatlikult pirukale. Küpseta ahjus 175°C juures seni, kuni pirukas on pealt kuldne. (Küpsemise lõppjärgus asetasin pirukale fooliumi, selleks, et pealt liialt ära ei kõrbseks ning seest ilusti ilusasti läbi küpseks)

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails