24. august 2008

Õuna-toscakook

Ei ole vahet kas Tosca kate katab muffineid, küpsiseid või kooke, jääb selle maitse ikka võrratuks. Kuna õunahooaeg on kätte jõudnud, siis tegingi esmase katsetusena just seda kooki. Retsept on miksitud kokku kahest minu lemmik Tosca koogi retseptist ning võin öelda, et see kook tuli välja tippude-tipp.
 
Tegin selle koogi tavalisse ahjuvormi (28cmx21cm), nii jäi koogipõhi parajalt paks. Kui aga soovid õhemat põhja võid teha koogi suuremale ahjuplaadile või vähendada poole võrra retseptis koogipõhja koguseid.

 
Põhi:
3 muna
4 dl jahu
2 dl suhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit 
1 dl piima
150 g sulatatud võid 
 
Täidis:
5-7 õuna (koogipõhi peab olema õuntega ilusti kaetud)
 
 
Kate:
150 g mandlilaaste
1,25 dl suhkrut
1 sl fariinsuhkrut
150 g võid
1,5 dl vahukoort (vahustamata)
1 tl kaneeli
 
 
Vahusta munad suhkruga. Lisa ettevaatlikult segades kuivained, piim ja sulavõi. Vala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi. Küpseta 180-kraadises ahjus ca 20 minutit. 
 
Katte jaoks sega kastrulis kõik katte ained. Kuumuta keemiseni ning jätka keetmist keskmisel tulel pidevalt segades umbes 10 minutit, kuni segu on kuldse värvusega ja paksenenud. Koori ja viiluta õunad. Aseta õunaviilud eelküpsenud koogipõhjale. Õunte peale vala kate ning küpseta kooki 200 kraadises ahjus veel ca 10-15 minutit.
 


27 kommentaari :

  1. Panin selle blogisse eile õhtul hilja ülesse, nii et unustasin õunte osa kummalisel moel täielikult. Nüüd on aga viga parandatud ja õunad retseptis ilusti olemas.

    Aitäh tähelepanu juhtimise eest:)

    VastaKustuta
  2. Milline oleks tulemus siis kui tosca retseptis fariinisuhkur asendada tavalisega... kas ei tasuks vahetada ? :)

    VastaKustuta
  3. võib vabalt vahetada, fariinsuhkru kogus ei ole siin retseptis nii suur ka. Tavaliselt olengi teinud rosca-kooki tervenisti tavalise suhkruga, aga kuna kapis leidus juhuslikult fariinsukrut, siis otsustasin ka seda karamellisema maitse pärast lisada.

    VastaKustuta
  4. Kle see kook on ikka supper hea ;) Tõin ikka fariinisuhkru ka poest :P Igatahes aitöhh retsepti eest ;)

    VastaKustuta
  5. kook tuli hirmus rasvane, süda hakkas läikima.

    VastaKustuta
  6. Ju siis tegid ilmselgelt midagi valesti. Olen korduvalt seda kooki see aasta teinud. Võib öelda, et tasapisi on see saanud minu firmakaks:)

    VastaKustuta
  7. kas sama retsepti järgi võiks teha ka muffineid, või peaks koguseid vähendama, samas tahaks ikka 2 plaadi täit muffineid teha.

    VastaKustuta
  8. Loomulikult võib, kuid isiklikult soovitaksin koguseid siiski natukene vähendada (näiteks kolmandiku võrra)

    VastaKustuta
  9. Tegin ka seda kooki, maitse oli mõnusalt karamelline, aga kuna tegin õhema põhja, siis oleksin vist pidanud kattes oleva või kogust ka vähendama, jäi nagu tiba liigagi rasvane. Paksem põhi oleks selle või koguse ilmselt välja kannatanud. Aga muidu oli väga hea kook, teinekord lihtsalt olen targem:)

    Kaia Pärnust

    VastaKustuta
  10. tore, et maitses. Minu puhul on aga nii, et mida rohkem täidist, seda parem, aga jah ega see kate just kõige lahjem variant pole:)

    VastaKustuta
  11. Sattusin sinu blogi jälile täitsa juhuslikult ja nüüd kui miskit uut tahan proovida, siis tuhnin siin enne natuke ringi.
    Täna tegin külalistele Tosca õunakooki.. juba ahju pannes nägi ta liiga hea välja ja ahjust laule jõudes kraabiti peagi plaadipõhjast viimseid raase :D Teistmoodi kook ja väga hõrk maius! kavatsen seda headust muffinitena ka teha.
    Jõudu sulle sinu tegemistes ja tea, et sa oled paljudele inspiratsiooniks ;)

    VastaKustuta
  12. Nii tore:) Aitäh armsate sõnade eest!

    VastaKustuta
  13. Olen poes kohanud ja kohvikutes söönud õuna-pohla toscat. Kas see käib samal eeskujul nagu sinu retsept? Ainult lisan õunte sekka ka pohli??

    VastaKustuta
  14. Kahjuks ei ole seda müügil olevat pohlagt varianti proovinud, küll aga võin öelda, et selle koogi puhul on tegemisi äärmiselt mahlase ja hea koogiga;)

    VastaKustuta
  15. Aitäh! Ma proovin esialgu sinu õuna varianti ja siis teisel korral lisan ka pohli :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. see kook on maitsev - olen seda õunahooajal teinud mitmeid kordi. Kui pohlaga variandi ära proovid, siis anna teada, kuidas välja tuli;)

      Kustuta
  16. Tegin kooki paar muudatust - õunad asendasin tikritega ning taignasse panin 1dl vähem suhkrut. Tulemus oli väga maitsev, tikrite hapusus tasakaalustas ilusti liigse magususe. Aitäh retsepti eest! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on tore, kui retsept meelepärane oli.

      Plaanin täna just seda kooki teha, ainult et kasutan punast sõstart. Loodetavastu tuleb samahea., kui õuntega variant.

      Kustuta
  17. Tegin täpselt retsepti järgi. Lihtsalt nii, nii hea. Imelise tekstuuriga põhi, siidine ja suussulav. Õunad sobisid rammusa katte alla suurepäraselt. Serveerisin soojalt koos vanilje jäätisega. Soovitan kõigile!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tagasiside eest! Seda on ainult rõõm kuulda, kui retsept sobis:)

      Kustuta
  18. Kas üleöö seistes on ikka maitsev? Kas hoida toasoojas või kylmkapis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka on hea - ma tean, et paljudele meeldib see kook just siis, kui see on seisnud. Hoida tuleks seda toatemperatuuril!

      Kustuta
    2. Esimene päev hoidsin toasoojas aga siis panin külma ja mulle maitseb palju rohkem kui see on külmas olnud :) voibolla selleparast, et olen poe tosca koogi fänn, mida hoitakse külmas.

      Kustuta
    3. Selge pilt:) Minul täpselt vastupidi ja meeldib toasoojalt. Aga maitsed ongi erinevad ning hea, et ikka külma pistsid koogi:)

      Kustuta
  19. Imeline! Esimene tosca mul. Tegin hoopiski rabarberiga (õuna ja kaneeli jätsin panemata). Imeline, veelkord! Olen nüüdseks mitmeid Su retsepte proovinud. Head lihtsad ja arusaadavad retseptid ning alati väga hästi õnnestunud mul! Aitäh sulle!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh toreda tagasiside eest! Rabarber sobib toskakooki imehästi:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails