14. juuli 2008

Magusad röstitud mandlid

/Prindi retsept/

Kindlasti on paljud jalutades Tallinna vanalinnas või Pärnus seisma jäänud Olde Hansa mandlimüüjate käru juures ning maitsnud nende maitsvaid mandleid. Rääkisin paar päeva tagasi Pärnus ühe Olde hansa pähklimüüjaga Rüütli tänaval, kui järjekordselt olin nende käru ette seisma jäänud mandlite maitsmiseks. Selgus, et need maitsvad mandlid on tehtud 4-st suhkrust ja 16-st vürtsist, millest aga täpsemalt, seda ei avaldatud, pidi olema firmasaladus. Proovisin neid maitsvaid mandleid ka ise teha ja pean ütlema, et tulid väga head välja – just nagu Olde Hansas.


1 dl suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl piparkoogimaitseainet
(soovi korral võid ka lisamata jätta)
0.5 tl jahvatatud nelki
0,5 tl muskaatpähklit
0,5 tl kardemoni
0.5 tl soola
1 munavalge
1.5 sl vett
300 g terveid mandleid
(võivad olla nii kooritud kui koorimata)

Kate (lisada mandlitele pärast ahjust välja võtmist):
1 tl kaneeli
2 tl kakaod
2 tl suhkrut
Sega kausis suhkur, maitseained ja sool. Lisa kergelt klopitud munavalge ja vesi. Lisa mandlid ja sega, nii et mandlid oleks ühtlaselt suhkruseguga kaetud. Tõsta mandlid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti mandleid 175kraadises ahjus umbes 30-45 minutit, kuni mandlid on krõbedad ja kergelt pruunistunud. Kohe küpsetamise alguses keera mandleid paar korda, nii et need küpsetuspaberi külge kinni ei hakkaks. Keera paar korda ka küpsetamise ajal.

Ahjust välja võttes raputa mandlitele katte ained (kaneel, kakao ja suhkur). Sega korralikult ning lase seejärel mandleid küpsetuspaberil toatemperatuuril jahtuda.

PS! Lisasin pähklitele ka piparkoogimaitseainet, mis annab juurde kerget piparkoogi maitset, kellele arvates aga suvel jõule meelde tuletada on liialt vara, võib selle maitseaine lisamata jätta.

26 kommentaari :

  1. Oooh...tuli kah isu peale :)
    Ma ostsin samasuguseid mandleid hirmkalli raha eest Tartu kaubamajast...peaks kah ise teha üritama :)

    VastaKustuta
  2. Ma sain neid eile Olde Hansa ees just terve peotäie. Küll tutvused on head, sai parajaks ajaks isu täis!:)

    VastaKustuta
  3. Hella - kindlasti proovi neid, meil sai suur pannitäis ruttu otsa:)

    VastaKustuta
  4. Kahju, et endal Olde Hansa mandlimüüjate hulgas tutvusi ei ole, muidu ainult seal vankri juures olekski ja sööks:D

    VastaKustuta
  5. Vääga head mandlid tulid selle retsepti järgi. Täitsa nagu päris ning lisasin ka natukene piparkoogi maitseainet ning super!
    Ainult tekkis küsimus, kuidas sa jahvatatud nelki said? Ma hakkasin usinalt uhmerdama :P.

    VastaKustuta
  6. Katikene- mina kasutasin jahvatatud nelgi saamiseks vana veneaegset kohviveskit:)

    VastaKustuta
  7. Mina töötan olde hansa konkurendi Maias Munk juures, teeme samuti neid mandleid, tsipakene teise maitsega, kuid asume ainult Tallinnas vanalinnas.

    VastaKustuta
  8. Ragne, suur aitäh sulle selle retsepti eest! Teen just praegu neid mandleid ja nad näevad täpselt välja nagu olde hansa omad, ja loomulikult ka maitsevad samamoodi. Head lõhna on kogu köök täis!
    Proovisin ka eelmine aasta ühe teise retsepti järgi teha selliseid mandleid ja pähkleid, aga ei tulnud nii hea tulemus. Arvan, et sinu soovitus mandleid aeg-ajalt segada möjutas lõpptulemust ka ;)

    VastaKustuta
  9. Tore, et sobiva retsepti leidsid siit:)

    VastaKustuta
  10. Ma hakkan tasapisi jôulusnäkkide jaoks retsepte kôrvale panema ja nii hea meel, et selle retsepti leidsin! Ma pole veel proovinud, aga huvitav kui tumedat suhkrut (muscovado vms) kasutada, kas siis tuleb veel paremgi mekk neil mandlitel. Kui järgi proovin eks annan teada. Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  11. Ma kujutan ette, et muscovadoga võib lõpptulemus päris hea tulla, selline parajalt karamelline:)

    Kusjuures teen nädalavahetusel krõbedaid biscottisid, mis sobivad ideaalselt kingitusteks. Loodetavasti jõuan ka blogisse selle siis ruttu kirja panna:)

    VastaKustuta
  12. Tulid super head :)Väga hea ja selge retsept :D. Lihtne teha!!Soovitan!
    Minul ei olnud kapis piparkoogi maitseainet aga panin juurde natuke 1/4 tl ingverit...

    VastaKustuta
  13. ingver sobib ideaalselt siia retsepti ja kardemoniga ei tohiks ka väga koonerdada:)

    VastaKustuta
  14. Munavalge ja vee segu peaks olema pigem siiski vesisem kui päris kõva vaht, eks? :)

    VastaKustuta
  15. Just täpselt:) Väga vahtu ei tohi lüüa.

    VastaKustuta
  16. Kas oskad öelda, kaua sellised mandlid säilivad?

    VastaKustuta
  17. Parim mandlite retsept, mida teinud olen! Lisasin veel ingveripulbrit ja terapipart, mille uhmerdasin koos rose soola, kardemoni, nelgi ja muskaatpähkliga. Tulid mõnusad vürtsised ja mulle meeldib see magus/soolane maitse. Tegin 4x portsu ja nüüd kingin väikeste paberkotikeste sees perele jõuludeks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti tundis pere rõõmu:) Söödavad kingitused kuluvad ju alati nö marjaks ära:)

      Kustuta
  18. Tere! Super head mandlid!Tegime kahekesi mu 3-aastase tüdrukuga. Suuremat osa tegi tema! Õhtu jooksul, üks haaval saidki otsa :0)
    Suured tänud, Ragne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on nii tore, kui lapsed söögivalmistamise vastu huvi tunnevad:) Lõpptulemus on ju ka ahvatlev - selle saab ära süüa:)

      Kustuta
  19. Soovin jõuludeks kingitusteks teha neid pähkleid. Retseptis on kirjas ka kardemon. Kahjuks kardemon minule ei maitse. Nüüd ei teagi kas jätta ära või siiski panna? Ehk see pool teelusikat kardemoni on just selline kogus, mis annab mõnusa maitse aga samas pole esiletungivalt tugev? Kui kunagi ammu Tallinnas vanalinnast neid pähkleid ostsin, siis maitsesid need väga. Retsept on küll kaua aega tagasi kirja pandud, aga ehk oskate siiski natuke nõu anda🙂

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, see on katsetamise küsimus. Teen neid pähkleid ise tegelikult igal aastal talvisel ajal. Ma vahest jätan kardemoni lisamata ning suurendan teiste maitseainete koguseid. Kui kardemon ei meeldi, siis võib selle igaks juhuks ikkagi lisamata jätta, sest see on tegelikult üsna intensiivse maitsega:)

      Kustuta
  20. Aitäh, proovin esialgu siis kardemonita teha 🙂

    VastaKustuta
  21. Väga head! Soovitan. Ka ilma piparkoogimaitseaineta.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails