23. oktoober 2007

Sushi

Nii lõpuks sai ka sushi proovitud ning minu üllatuseks sain kõik sushi tegemiseks vaja mineva kõik ühest kauplusest. Alguses pelgasin veidi sushiriisi keetmist, aga lõpptulemus näitas, et kartus oli asjatu. Sushiriisi asendasin tavalise kaubandusvõrgus müüdava Veski-Mati pudruriisiga, seda kahel põhjusel - tunduvalt odavam ja ikkagist midagi eestimaist ka selles toidus. Täidise panemisel võib oma fantaasia tõeliselt lendu lasta. Ise tegin kolm erinevat täidist ning isiklikult soovitan proovida täidist 1 (soolalõhega) - supppper. Igaks juhuks hoiatan veel, et kui lisate täidisele ka wasabit, siis määrige vaid riis kergelt kokku, sest wasabi on ju jube kange.

Vaja läheb:
sushiriisi
norilehti
wasabit
ingverilaaste
sojakastet

Täidis:

Võib kasutada kõike mida soovite: makrat, krevette, lõhet (soolatud või suitsetatud), heeringat, muna, paprikat, kurki, erinevaid juuste.
Mina tegin kolm erineva täidisega sushirulli.
Täidis 1:
soolalõhe
värske kurk
sulatatud juust (merevaik)
Täidis 2:
tuunikala
kodujuust
avokaado
Täidis 3:
marineeritud angerjas
sulatatud juust (merevaik)
värske kurk
wasabi (määrisin vaid kergelt riisi kokku)


Sushiriis:
2 dl jaapani sushiriisi või tavalist pudruriisi

3 dl keeva vett
2 sl riisiäädikat
1 tl soola

Loputa riis korralikult vee all. Seejärel jäta rohkesse puhtasse vette umbes tunniks (või rohkem) ligunema. Vala riis sõelale ning nõruta. Kalla seejärel riis keedunõusse. Lisa valmistusainetes antud kogus keeva vett ja kuumuta kõrgel kuumusel, pidevalt põhjast segades, keemiseni umbes minut (ära liiga kaua kuumuta kõrgel kuumusel, pigem tuleb riisi nö kuumaga hetkeks ehmatada). Vähenda seejärel kuumus miinimumini või kõige parem lülita sisse miinimumile teine elektriplaat ja hoia/hauta riis kaane all umbes 15 minutit. Kui riis on kogu vee endasse tõmmanud, tõsta keedunõu pliidilt ja lase kaane all veidi jahtuda. Lisa äädikas ja sool ning sega hästi läbi ja lase täielikult külmaks minna. Väldi jahtumisel riisi kuivamist.

Aseta norileht bambusmatile ja tõsta sellele sushiriisi. Silu sushiriis norilehele ühtlaseks 0,5-1 cm paksuseks kihiks (oleneb sellest, kui paksu riisikihti soovid), jättes endast kaugemal oleva serva vabaks. Seejärel vajuta riisikihi endapoolse serva lähedale madal süvend ja pane selle peale pika kitsa ribana soovikohast täidist, kui soovid, et täidist jääks rohkem, võid ka paksu ribana täidist riisile panna. Keera täidisega norileht bambusmati abil tihedaks rulliks ja liimi nori serv märja sõrme abil kinni. Hoia serveerimiseni külmkapis, soovitavalt toidukile all.
Serveerimisel lõika rull märjaks kastetud noaga viiludeks kas ristisuunas või diagonaalselt. Paku juurde jaapani sojakastet, wasabit ja ingverilaaste.

6 kommentaari :

  1. Pole kahtlust, et sushu on minu lemmik ja sinu sushi näeb väga he välja.

    VastaKustuta
  2. Nõus, Ragne sushi näeb tõepoolest väga hea välja.
    Olen ise ka proovinud teha ja kuigi maik oli talutav, siis nii ilus see välja ei paistnud kui siin sellel pildil ja seega laule sai need viidud peo lõpupoole, kui enamusel ei ole enam sooja ega külma, milline toit välja paistab.

    VastaKustuta
  3. Olen proovinud erinevaid retsepte, kuid siin olev retsept on minu maitsemeeletele kõige sobivam. Just soola ja riisi vahekord, kuigi lisasin näpuotsaga suhkrut ka.

    Väga hea nipp on kaks plaati korraga tööle panna. Tavaliselt olen ühe plaadiga tehes riisi peaaegu põhja kõrvetanud, aga kahe plaadiga sain väga hästi keedetud.

    Sushi väljanägemine jääb tunduvalt ilusam, kui rull keskelt pooleks lõigata ja seejärel lõigata otsa poole liikudes. Samuti tasub nuga kindlasti enne iga lõigu lõikamist vette pista.

    VastaKustuta
  4. tänud nõuannete eest, Kui nüüs ausalt tunnistada, siis tegin vist sushit viimati suvel,, tuleb asja parandada....

    VastaKustuta
  5. Mina proovisin vahele panna suitsupeekonit, merevaiku, majoneesi ja värsket kurki. Väga hea tuli.

    VastaKustuta
  6. Wasabit pannakse sushile vahetult enne sojasse kastmist

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails