24. oktoober 2007

Kana-klimbisupp

Lihtne ja hea supp. Kunagi kui väike olin ja ema klimbisuppi tegi (tema tegi muidugi klimpe hästi keerulise retsepti järgi, mille valmistamisele kulus jube palju aega) eemaldasin ma kõige esimesena supist klimbid ja sõin need vaikselt ära. Teistele perekonnaliikmetele jäi nagu alati kana-klimbisupp ilma klimpideta:).


2 tk (ca 500g) kanakoiba
2-2,5 l külma vett
2 porgandit
1 sibul
3-4 loorberilehte
mõned pipraterad
soola
3 tk (ca 650 g ) kartulit

Klimbitainas:
4 sl võid
4-6 sl jahu
2 dl kanasupi puljongit
2 muna

Loputa kanakoivad korralikult voolava vee all, seejärel pane need potti koos vee, kooritud porgandite, poolitatud sibula ja maitseainetega. Lase vesi pliidil keema tõusta ning seejärel lase madalal tulel vaikselt podiseda umbes tunnijagu. Vahepeal ära unusta puljongilt vahtu riisida.

Koori kartulid, lõika kuubikuteks ning aseta külma vette seisma kasutamiseni. Klimbitaina valmistamiseks sulata potis või, seejärel lisa segades juurde jahu. Kui segu on ühtlane, laena valmivast supist puljongit ning vala klimbitainasse. Sega seni kuni saad ühtlase massi. Tõsta pott pliidilt ning lisa segades munad. Kui tundub, et tainas jääb vedel, lisa täiendavalt pisut jahu. 

Nõruta valminud puljong läbi sõela teise potti. Lõika porgandid kuubikuteks ning haki kanaliha. Aseta pott puljongiga uuesti tulele, lisa nõrutatud kartulikuubikud ning keeda keskmisel tulel kuni kartul pehmenema hakkab. Seejärel lisa porgandikuubikud ning hakitud kanaliha. Lisa suppi ka lusika abil pisikesed klimbitainapätsid ning keeda suppi veel mõned minutid ehk seni, kuni klimbid on korralikult küpsenud ja kartul pehme. 

Soovitus: 
* Sibul lisa vette koorega, nii saad puljoongile kena kollaka värvuse! 

Märkus:
* Retsept kohandatud 17.07.2016 


12 kommentaari :

  1. Ma kohe tahaks seda suppi! Ema tegi lapsepõlves ja ma sõin alati klimbid sees ära. Miskipärast pole ma ise seda teinud.

    VastaKustuta
  2. minul oli väiksena sama asi - klimbid kadusid esimesena supipotist

    VastaKustuta
  3. Mina ei tea, mida ma valesti teen, kuid minul ei ole kahel korral kui proovinud olen, klimpidest midagi välja tulnud. Lagunevad/sulavad lihtsalt ühtlaselt ära ja supi leem saab lihtsalt selliseks häguseks. Esimene kord tegin täpselt sinu õpetuse järgi, teine kord panin hulga rohkem jahu... Missugune sul see klimbitainas välja näeb? On ta selline ühtlane mass, millest siis lusikaga võtad? Minul jääb selline paks, tükiline mass...

    VastaKustuta
  4. Oi kui kahju:(

    Minul jääb klimbitaigen pigem paksem, kuid mitte tükiline. Segan pidevalt taigent, et tükke ei tekiks. Aga äkki lased sa neil klimpidel liiga kaua keeda? Mina asetan kahe lusika abil klimbid vette, lasen natuke supil podiseda (vahepeal viskan sisse kana tükid) ning siis tõstan supi kohe pliidilt ära.

    VastaKustuta
  5. NIi, tegin eile spetsiaalselt kana-klimbisuppi, et siis paremini kommenteerida:)

    Tegin nii nagu retseptis öeldud, (retsepti lisasin 2 sl kuhjaga jahu) Kui jahu lisasin, kuumutasin veidi, et mass paksemaks läheb, ja siis lisasin puljongi ja kõige lõpuks muna (ise ikka pidevalt segades. Asetasin lusika abil supi sisse ning kohe kui klimbid pinnale tulid võtsin pliidilt. Supp jäi selge ja jahususest polnud märkigi. Taigen tuli umbes keskmine õunakoogitaina paksesega.

    Loodetavasti on abi:)

    VastaKustuta
  6. Tegin esimest korda elus klimpe sinu retsepti järgi ja tulid väga mõnusad. Nii, et tulevad peagi kordamisele:)

    VastaKustuta
  7. Nii tore, kui eelnevalt on siin kommentaar, ku anonüümne kirjutas, et tal ei tulnud välja, olin tiba mures, et kas retsept on halvasti välja kirjutatud, sest minul tulevad nii head klimbid.

    VastaKustuta
  8. Klimpide tegemisel esmalt pruunistage või, nimelt peab olema tegu õige võiga( 80 ja rohkem % ) margariinid ei maitse nii hästi.
    Teise asjana - ma ei lisa kanaliha supile, vaid lõikan selle keskmise suurusega tykkideks, koivad , tiivad rinnak jne. ja lasen mitte väga kuumal pannil võimalikult (nagu lahkus lubab ) rohke või sees pruunistuda. Liha võtab igaüks ise kahvli otsa ja laseb hea maitsta.
    Mulle endale meeldib kui lisada supile taldrikusse enne söömist hakitud hapukurki, just haput, sellist vanaema hapendatud.
    Kanal kes Tallegis aastaid munenud lasen potis vähemasti 3 tundi podiseda.
    Head isu
    PS: Sellisel moel tehtud klimpe ei jää kunagi üle...

    VastaKustuta
  9. Pika kommentaari järel: Jah, nii ongi, või peab olema ikka ehtne:)

    VastaKustuta
  10. Klimpidega oli mulgi lapsepõlves sama lugu. Need maitsesid kõige enam :)

    VastaKustuta
  11. Klimpidega oli mulgi lapsepõlves sama lugu. Need maitsesid kõige enam :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails