16. juuli 2010

Külm kamasupp mustikate ja halvaaga

/Prindi retsept/

Uskumatu, et mina seda ütlen, aga tahaks juba veidi jahedamat ilma. Randa enam minna ei viitsi ning ujumas käime vaid õhtulpoolikul, siis kui kraadiklaas on langenud juba umbes 24 kraadini:) Päikese käes kaua vastu ei pea ning täna lapsega jalutamas käies oli tõeliselt nauditav leida üks varjus asuv pargipink, kus sain lugeda tunnike raamatut, samal ajal kui laps väsimusest lõunauinakut tegi. Viimasel ajal lõunasöögi valmistamisele aega väga ei kulu, kuna kolmandat päeva on menüüs erinevad külmsupid. Tuleb tõdeda, et päris mitmed katsetused on osutunud juba selle aasta lemmikuteks. Siin samuti miskit kergelt mausat ja jahutavat, mida sõime täna hommikusöögiks - külm halvaalisandiga kamasupp.

neljale

1 l keefiri (külmkapikülma)
6 sl kama
100 g halvaad, peeneks hakituna
0,25 tl kaneeli

3-4 sl suhkrut
mõned parajad peotäied mustikaid

Vala keefir kaussi, lisa segades juurde kama, peeneks hakitud halvaa, kaneel ja suhkur. Kõige viimasena lisa mustikad (jäta osad ka kaunistuseks). Võid serveerida kohe või hiljem (kauem seistes muutub halvaamaitse tugevamaks, mis mulle eriti meeldib).

14. juuli 2010

Küpsetamata Halvaatort küpsistega

/Prindi retsept/

Hetkel, tänu kuumusele, tundub üleliigne küpsetamine olevat igavene õudus. Pealegi asun hetkel kohas, kus puudub igasugune ahju kasutamise võimalus. Kui ahju ei ole, tuleb järelikult valmistada küpsetamata kooke. Samal ajal kui teised randa suundusid, käisin mina eile hommikul mustikal – kummikud jalas ning müts peas kirumas tänast kuuma ilma. Kuid nii ta valmis saigi - lihtsa valmistusega täidlase sisuga tort, millel pildil olevad mustikad asusid veel pool tundi enne pildid tegemist sügaval metsas.

Päikest, kuid veidi jahedamat ilma soovides, Ragne:)

Põhi:
1 pk (180 g) tumedaid küpsiseid
(Selga)
7 sl kanget kohvi
2 sl hapukoort


Kate:

2 pk heledat küpsist (Selga)
75 g halvaad
600 g hapukoort
1 pk tumedat küpsist (Selga)

Põhja valmistamiseks purusta tumedad küpsised hästi peeneks. Lisa 7 sl kanget kohvi ja hapukoor. Sega ühtlaseks ning suru täidis lahtikäiva 22cm koogivormi põhja.

Täidise jaoks murra küpsised väiksemaks (peab jääma nii suuremaid kui väiksemaid küpsisetükke. Haki halvaa peeneks. Sega heleda küpsise puru 400 g hapukoore ja halvaapuruga. Pane segu vormi küpsisepõhja peale. Haki ka tumedad küpsised väiksemaks ning sega 200 g hapukoorega. Aseta segu koogile kõige peale.

Lase üleöö külmkapis seista. Serveeri näiteks mustikatega.

10. juuli 2010

Parmesaniga aedoad

/Prindi retsept/

Puhkuse ajal algab minu tavaline hommik tassikese kohvi valmistamisega. Seejärel tõttan koheselt turule. Mõne minutiline jalutuskäik on lithsalt ideaalne hommiku alustamiseks. Tihtipeale jõuan turule nii vara, et kauplejad alles panevad oma asju välja. Tänagi lubas üks mustikamüüjast tädike mulle esimese-ostja soodustust teha. Need marjad jõuavad aga minuni otse ise metsast korjatuna, nii et kaup jäi pooleli. Oseloomulikult aga võis leida minu tänasest ostukorvist aedubasid, mis rändasid hommikul omleti sisse ning lõunal koos parmesaniga praetult lisandina kalakõrvale.


400 g aedubasid
2 sl võid

korralik kogus parmesani
(jämedalt riivituna)
soola

Keeda ubasid soolaga vees paar minutit kuni nad on kergelt pehmed, kuid mitte lödid. Seejärel pane või pannile sulama. Lisa keedetud aedoad ning sega korralikult. Lisa ka suurem osa riivitud parmesanist ning prae paar minutit kuni parmesan hakkab sulama. Maitsesta vajadusel ning serveeri kergelt parmesaniga üleraputatult.

8. juuli 2010

Maasika-halvaaplaadikas, juhuks kui aega napib

Tere, mina olen Ragne ning hetkel, vaatamata puhkusele on käed-jalad töid ja tegemisi täis. Enamuse ajast on mu parimateks sõpradeks pliit, mikser ja köögikaal:) Vaatamata sellele tekitab küpsetamine sellise rahuliku, pingevaba tunde. Mõtted töötavad uute ideede suunas, saaks neid vaid proovida ja katsetada. Üheks katsetuseks leian endale aega täna, mille õnnestumise kõrval kavatsen pool kooki ära süüa. Plaanin juba homme aega leida ning küpsetada endale vahukooretorti ja mustikakooki...Aja puuduse tõttu jõuamegi selle piruka juurde. Eilseks meie pere traditsiooniliseks kella kuueseks kohvi-koogi söömiseks oli puudu peategelane kook. Paari minutiga varusin endale kapist halvaa, martsipani ja maasikad ning ahju ta läks. Kiire plaadikoogike, juhul kui kiiresti miskit vaja. kodu-tehtud jäätisepall kõrvale ning eilne õhtune koogike oligi olemas.

500 g pärmi-lehttainast
400 g maasikaid
100 g halvaad
75 g martsipani

Rulli pärmi-lehtainas õhemaks (ca 0,5-1cm paksuseks) ristkülikukujuliseks plaadiks (võid teha ühe suure asemal ka 2 väiksemat tainaplaati). Seejärel tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota peale tükeldatud maasikad. Maasikate peale pudenda halvaatükid ja martsipan. Küpseta 180kraadi juures 20-25 minutit.

5. juuli 2010

Jäätis röstitud kaerahelveste ja kaneeliga

/Prindi retsept/

Tänane (kella-aja järgi vaadates juba eilne) päevakava oli mul juba hommikul valmis mõeldud. Otseloomulikult kuulus sinna sisse rand koos suplusega. Plaan oli valmistada aga ka jäätist. Selleks, et rannast tulles jäätisega keha kinnitada, seisin juba kell 8 lapsega poe ukse taga, et jäätisematerjali osta. Täpselt 8.30 rändas jäätisesegu juba kodus külma. Röstitud kaerahelvestega sellepärast, et nädal tagasi sain maitsta sellesama lisandiga jäätist Hansapäevade aja. Tohutu lahe putka oli ennast siis keset Pärnu linna üles seadnud. Lai valik kodu-tehtud jäätiseid koos kohapeal valmivate vahvlitega. Ja pealegi sai kõiki jäätiseid enne ostmist proovida. Teinekordki eksiks pikemaks ajaks sinna putka leti äärde.

100 g kaerahelbeid
1,5 sl võid

1,5 sl fariinsuhkrut
1 tl tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima

Sulata pannil või ning rösti kaerahelbeid võis mõned ca 5 minutit, kuni need on kuldsed. Sega sisse fariinsuhkur ja vanillisuhkur ning ära sulab. Kõige lõpuks maitsesta kaneeliga.

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Sega sisse eelnevalt röstitud kaerahelbed. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails