21. detsember 2020

Nostalgilised kohvisaiakesed õuna-kaneelitäidisega

Uskuge mind - need mahlased õuna-kaneelitäidisega kohvisaiakesed on imehead! Parajalt võised ning tänu õunatäidisele pehmed ja maitserikkad. Ja olgugi, et retsept võib esmapilgul tunduda pisut pikk, siis tegelikkuses valmib kõik vägagi lihtsalt. Pärmitaina valmistamisel on kasutatud kuivpärmi, mis teeb taina valmistamise veel eriti lihtsaks. Ainus koht, mis pisut aega võtab on taina kihitamine,  see on aga vajalik mõnusalt pehme ning võise lõpptulemuse saavutamiseks!


PS! Retsepti all on jagatud pildijadana see, kuidas taina kihitamine käib. Kui soovid aga kogu retsepti samm-sammult näha, siis külasta kindlasti minu instagrami-lehte: @ragnevark . Kohvisaiakeste valmistamisõpetuse piltidena leiad minu profiililt "highlight" alt (nimega kohvisaiad)!

Retsepti valmistasin ka ajakirja Naisteleht köögirubriiki (august 2020).

Valmistamisaeg: 2 tundi
Kogus: 9-12 tk

7 g kuivpärmi (kasutatud Nordic Yeast kuivpärmi)
75 g suhkrut
1 tl soola
250 g piima
400 g nisujahu
75 g toasooja võid

Taina kihitamiseks:
75 g toasooja võid

Täidis:
300 g õunu
0,5 tl kaneeli
1-2 sl suhkrut
1 sl toasooja võid

Purukate:
30 g nisujahu
30 g suhkrut
0,25 tl kaneeli
20 g külma võid

Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kuumuta piim potis soojaks (37-39 kraadi) ning lisa segades pärmisegule. Seejärel lisa jahu ja või ning sõtku korralikult ühtlaseks tainaks. Kata anum rätikuga ning kergita tainast 40-50 kraadises ahjus umbes 45 minutit. Kerkinud tainas peab olema kindlasti kahekordistunud!

Taina kihitamine: kerkinud tainas rulli jahusel pinnal ristkülikuks ning määri õhukese kihina 2/3 tainale kihitamiseks mõeldud pool või-kogusest. Seejärel tõsta ilma võita tainapool 1/3 tainaosale, mis määritud võiga. Tõsta samamoodi ka teine tainapool peale ning lase tainal jahedas seista 30 minutit.

Seejärel rulli tainas jahusel pinnal uuesti lahti ning korda eelmises lõigus olevat tegevust (taina kihitamine).

Taina külmkapis seismise ajal valmista täidis, selleks koori ja tükelda õunad hästi väikesteks tükkideks. Sega õunatükid kaneeli ja suhkruga. Valmista ka purukate: sega kuivained omavahel, lisa või-tükid ning näpi segu purutaoliseks. Tõsta külmkappi kasutamiseni.

Külmkapis seisnud tainas rulli jahusel pinnal õhukeseks ristkülikuks. Määri poolele tainale (alumisele poolele) või ning laota sellele õunakate. Tõsta katmata tainapool õunatäidisele ning viiluta tainas ca 2 cm laiusteks ribadeks. Rulli sõrmede abil ribad pisut keerdu. Voldi keerutatud riba ümmarguseks saiaks. Toimi nii kõikide tainaribadega! Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, raputa üle purukattega ning küpseta 200 kraadi juures 15-25 minutit.


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails