30. aprill 2020

Lihatäidisega aurukuklid (baozi)

Hiinapärased aurusaiad on väga mõnus vaheldus tavapärasele ahjus küpsetatud saiale. Seesuguste kuklite tekstuur on hoopis midagi muud - õhuline, pehme ning suuresti erinev tavapärasest saiast. Ja muidugi on nende kuklite meisterdamine omamoodi põnev, nii et ka teised pereliikmed saavad voltimisel appi tulla. Kuigi seesugustele aurusaiadele võib täidiseks lisada mida iganes, siis läksin kergemat teed ning meisterdasin valmis lihtsa lihatäidise. Soovitan täidist panna tainale pigem rohkem, aga täpselt nii palju, et tainaringikest annaks ka ilusti kokku lappida. Kui alguses ei pruugi voltimine õnnestuda, siis võin lohutuseks öelda, et iga kukli voltimise järel suureneb ka oskus, seega usun, et viimase saia kokkupanemise ajal on juba sobiv lihakogus täpselt teada! Kui kõik kuklid on volditud, siis on aeg need bambusaurutisse pista, mis on kuklite valmistamiseks üks vajalik abivahend. Seesama auruti toimib imehästi ka juurviljade, kala ja teiste toiduainete aurutamiseks.

Selliseid bambusaurutid on leitavad poodidest, kuid ise soovitan astuda läbi Apelsini e-poest, kus seesugune bambusauruti üsna mõistliku hinnaga müügis on. Apelsini kaupluses on müügil nii palju erinevaid toidutegemisvidinaid, seega tasub kindlasti nende e-poodi piiluda. Mäletan, et mõni kuu tagasi ostsin sealt ühe ägeda resti toidupildistamiseks, mida olin otsinud erinevatest poodidest juba üsna pikka aega. Ühesõnaga valik on seal lai ning mitmekesine!

Nende kuklite valmistamisele kulub ca 12 minutit ning soovitan neid süüa soojalt. Mina meisterdasin nii suuremaid kui ka väiksemaid kukleid, selliseid ühe ampsu saiakesi, mis lihtsasti suhu rändavad! Enne suhu pistmist soovitaksin kuklid aga raputada kergelt üle seesamiseemnete ja maitserohelisega ning kasta läbi sojakastmest. Nii on kõige mõnusam!

Kogus: 6 suurt pirukat või 12 väiksemat

Tainas:
125 g nisujahu
0,75 tl kuivpärmi
näpuotsatäis soola
85 ml sooja vett
1 sl õli


Täidis:
0,25 sibulat
1 küüslauguküüs
väike jupp ingverit
200 g hakkliha

1 riivitud porgand1 sl heledat sojakastet
1 tl austrikastet
soola, pipart


Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa soe vesi ning sõtku ühtlaseks tainaks. Sõtkumise lõpu poole lisa ka õli! Jäta tainas kerkima sooja kohta 30-60 minutiks. Soovitan kergitada tainast 40 kraadises ahjukuumuses!

Täidise valmistamiseks haki sibul, küüslauk ja ingver ning kuumuta pannil õlis kergelt läbi. Lisa hakkliha ning kuumuta kuni roosaka värvuse kadumiseni. Poole pealt lisa ka porgand. Kui hakkliha on valmis küpsenud, lisa soja- ja austrikaste. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Lase täidisel jahtuda!

Kerkinud tainas sõtku läbi ning jaota see kuueks tainapalliks*. Võta üks tainapall ning rulli see jahusel pinnal õhukeseks ringiks. Tõsta peale täidist (2-3sl) ning voldi tainaääred  üksteise järel keskele kokku. Toimi samamoodi ka teiste tainapallidega. Seejärel aseta iga kukkel väikesele küpsetuspaberile ning tõsta see aurutisse. Ühele aurutikorrusele pane 3 saiakest - nii ei ole need liialt üksteise lähedal. Täida ka teine korrus kuklitega ning kata auruti kaanega. Võta pott ning täida see poolest saadik veega. Pott peab olema selline, kuhu mahub bambusauruti ilusti peale. Lase vesi potis keema tõusta ning tõsta bambusauruti sellele. Auruta kukleid 12 minutit!

*Kui soovid teha pisemaid pirukaid, siis jaga tainas 12ks. Täidist lisa pisut vähem ning küpsemisajaks võiks olla 8-10 minutit. 


Postitus valmis koostöös kauplusega Apelsin ning vajalikud ostud saad sellest kauplusest teha ka läbi nende e-poe: www.kodusvajalik.ee

6 kommentaari :

  1. Huvitav, kas tavaline toiduauruti sobiks ka kukliteoks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures sobib küll:) Ja samuti aurutusrestiga saab edukalt neid kukleid teha!

      Kustuta
  2. Siis tegelikult peaks saama ka lihtsalt sõel+keedupott süsteemiga?

    VastaKustuta
  3. Aurutasin baozi´sid bambusaurutis (küll mitte täpselt selle retsepti järgi) 18 minutit, kuid pealt jäid nad ikka veel nätsked. Üldiselt soovitatakse retseptides aurutusajaks 12 minutit, kuid sellise ajaga minu keskmise suurusega baozid küll valmis ei saanud. Mida tegin valesti või tuleks neid ikka 20-25 min. aurus hoida? Võib-olla ei sobi ka öko nisupüül taignaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus! Äkki jäi tainas ülemäära paks? Muidugi võis ka teine jahusort süüdi olla.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails