12. detsember 2018

Oliiviõliküpsised - imelised ampsud jõulukuu jaoks!


Detsembrikuu on nende küpsiste valmistamiseks ainuõige aeg! Miks? Sellepärast, et need sisaldavad meeldivad koguses piparkoogivürtse, mett ja mandlijahu, mis teevad nendest maiustest tõeliselt jõulused ampsud.  Kui Sul veel jõulutunnet peal ei ole, siis tõenäoliselt aitavad need küpsised pisut kaasa, tuues küpsemisel tubadesse mõnusaid piparkoogiaroome! Tegemist on tegelikult laisa inimese piparkookidega, mille tainas valmib veel kiiremini kui traditsiooniline piparkoogitainas. Seega, kõik kööki, põlled ette, käed jahuseks ning tainast sõtkuma!

Tegelikult on selle jõulutundega paljudel hetkel vist pisut pahasti - ilm ja kalender ei tee omavahel absoluutselt koostööd. Ideaalis võiks ju õu olla kaetud kerge lumevaibaga, mida on täpselt nii palju, et see igapäevaelu segama ei hakkaks. Vastupidiselt sellele unistusele on ilmataat kostitamas kõiki tuule, vihma ja niiskusega.
Sametine lumevaip aga ei ole ainukesed asjad, mis jõulutunnet tekitada aitavad. Minu jaoks on hulk veel teisigi komponente, mis praegust ilma pühadele pisut sobivamaks aitaksid muuta. Minu soovitused jõulutunde tekitamiseks:

1. Kuula jõululaule. Hetkel on meie peres jõululaulud esikohal. Millal siis veel neid kuulata kui mitte praegusel ajal.
2. Kaunista kodu. Otsi välja jõulukaunistused! Kui sa väga palju dekoratsioone oma koju kuhjata ei soovi, siis piisab hetkel ka jõulutuledest - juba ainuüksi need pisikesed asjad aitavad selle õige tunde tekitamisele palju kaasa!
3. Küpseta piparkooke ja muud magusat!
Meisterda sellesama retsepti järgi pühadeküpsiseid või siis rulli traditsiooniline piparkoogitainas laual lahti ning lase erinevatel vormidel endale meelepäraseid kujundeid teha. Kõige parem  - võta küpsiste valmistamine ette kogu perega! Ja kui küpsised on valmis, siis ära peida neid kappi, vaid pane kohe kausiga lauale! Paar mandariinikaussi on ka alati teretulnud!
4. Kustuta tuled ning naudi sumedat valgust. Küünlavalgus või jõulutulede valgus on alati toredad!
5. Mandariinid Nagu punktis 3 sai mainitud - mandariinid on justkui kohustuslik amps detsembrikuus!
6. Võta ette midagi vahvat koos perega!
Ühised tegevused - lauamänguõhtud, kooskokkamised, külaskäik metsa, filmiõhtud või -hommikud! Jõulufilmid on kohustuslikud! Samuti soovitan minna kinno ning vaadata filmi: "Eia jõulud Tondikakul". Tegemist on imetoreda ja südamliku koguperefilmiga.
7. Too tuppa kuusk!
Mine ise metsa või osta kaupmehe käest. Kui suurt kuuske ei taha, siis piisab ka kuusokstest vaasis!
8. Meisterda miskit, ikka jõululaulude saatel.
Olgu selleks meistriteoseks siis jõulupärg, lumehelbed või muud jõulukaunistused...
9. Saada jõulukaarte POSTIGA!
10. Uuri jõuluürituste kohta, mis sinu linnas toimuvad!
Meie käisime Miaga hiljuti adventi tähistamas Pärnu Keskraamatukogus, kus oli pisikestele mõeldud jõuluetendus. Täiesti tasuta, aga see-eest nii tore! Piparkoogimaania Tallinnas väärib külastamist ning loomulikult jõuluturud. Tegelikult on toredaid jõuluüritusi toimumas nii palju, suur osa on neist ka tasuta!

Ja kui peale seda ka veel jõulutunnet ei teki, siis ei aita küll miski selle tekkimisel kaasa:) Nüüd aga küpsiste juurde:

Valmistamisaeg: 10 min + maitsestumisaeg külmkapis
Mitmele:ca 25-30 tk
Muu info: ilma munata!
Magustajaks mesi!
Laktoosivabade küpsiste valmistamiseks, kasuta laktoosivaba hapukoort! 

2 dl nisujahu
1 dl mandlijahu
1 tl küpsetupulbrit
3 tl piparkoogimaitseainet
2 sl kakaopulbrit
näpuotsatäis soola
100 g vedelat mett
50 g oliiviõli (kasutasin ISUL ekstra neitsioliiviõli)
100 g hapukoort

Sega kuivained omavahel, lisa ülejäänud ained ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Väldi ülesegamist! Pane tainas tunnikeseks külmkappi tahenema ja maitsestuma. Seejärel rulli tainas laual u 5mm paksuseks (või veidi paksemaks) ning vormi tainast piparkoogid! Küpseta jõuluküpsiseid 180 kraadi juures 7-10 minutit. 

Retsept valmis koostöös Ecoverdega!
Nende e-poest tellmisel kasuta koodi "RAGNE" - see annab tellimuselt soodustust -10%. E-poe leiad aadressil: www.ecoverde.ee
 

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails