19. november 2018

Heeringatort

Minu jaoks on võileivatortidel sünnipäevalaual alati oma kindel koht olemas, kuna selle toiduga kaasneb teatud nostalgihõng, mida nii lihtsalt paljudest toitudest ei leia. Võileivatordil on nii palju erinevaid nägusid kõige klassikalisemast saiakihtide ja täidisega ampsust moodsate sushitortideni välja. Olen pigem kaldu esimesele poolele, sest tihti on just nostalgia see, mis inimeste silmadesse sära tekitab!
Isadepäevast on nüüd pisut aega möödas, kuid just seesama tort oli selleks tähtpäevaks mõeldud. Õigemini ilmus see soolane tort Naistelehe isadepäevanumbris, mis koos teiste soolaste võileivatortidega end kahele lehele mahutasid. Mida aga kujutab endast üks heeringatort? See on meeldivalt soolane amps, mille taga peitub tegelikult lihtne võileivatort. Põhjaks leib ning katteks tarretatud segu heeringast, kodujuustust, hapukoorest ja veel paarist komponendist. Kõlab ju hästi? Võileivatortidel on lisaks maitsele veel üks suurepärane omadus - need vajavad parima lõpptulemuse saavutamiseks pisut maitsestumist ja seismist, mistõttu peab tordi kindlasti vähemalt päev varem valmis tegema. Niimoodi valmivad toidud on tihtipeale paljude lemmikud, kuna külaliste saabumispäeval ei pea tordi valmistamisega vaeva nägema ning jääb aega teistele tegevustele, mis sinu to-do listis ruumi võtavad. On vaid muidugi kaunistamismure, kuid selle võib lahendada vägagi lihtsalt riivleivapuru ja rohelise sibulaga!


Mitmele:  12 tk
Valmistamisaeg: 30-40 min + maitsestumisaeg

Põhi:
50 g võid
175 g leivaviile


Täidis:
3 tl želatiinipulbrit (näiteks Santa Maria)
6-7 sl külma vett (želatiini paisutamiseks)
300 g soolatud heeringafileed
3 väiksemat marineeritud kurki
3 sl hakitud rohelist sibulat
300 g kodujuustu
300 g hapukoort
100 g riivitud juustu
200 ml vahukoort


Kaunistuseks:
riivleiba
rohelist sibulat
roseepipart

Sulata pannil või. Lõika leivaviilud kuubikuteks ning lisa pannile. Sega nii, et kõik saaks võiga ilusti kaetud. Laota leivakuubikud küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø22cm).

Täidise valmistamiseks sega želatiinipulber veega ning jäta paisuma 10 minutiks. Seejärel kuumuta madalal kuumusel (ise pidevalt segades) seni, kuni vedelik on selge.

Tükelda väikesteks tükkideks heeringafileed ja kurgid. Sega need omavahel kokku ning lisa segades juurde hakitud sibul, kodujuust, hapukoor ja riivitud juust. Vahusta koor vahule ning lisa segades täidisele. Kõige viimasena vala juurde želatiinivedelik ning sega ilusti ühtlaseks. Vala segu vormi ning lase jahedas taheneda vähemalt 6 tundi. Vahetult enne serveerimist kaunista riivleiva, rohelise sibula ja roseepipra teradega.

4 kommentaari :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails