4. aprill 2018

Mõnusalt kevadroheline postitus, pildireportaaž Grüne Fee aiandist ning hapukooreomleti retsept!

See oli märtsikuu eelviimane nädal, kui ma hommikul toas kardinad akna eest ära lükkasin ning eredat päikest tervitasin, mis minu lahkel loal tuppa liugles. Olgugi, et olin toas, siis selles varahommikuses valguses oli tunda kevadet - selle mahedat lõhna ja ärevat olemust. Päike tegi siira ja sooja pai! Linnuhääl tungis ka koheselt tuppa, kui olin akna avanud ning tundus, et enam kevadisemaks minna ei saa. Aga selle koha pealt eksisin ma rängalt....


Nimelt oli mul selleks päevaks märkmikusse juba ammu broneeritud Grüne Fee külastus Tartus. See on ettevõtte, mis rõõmustab meid maitserohelise, kurkide ja salatitega poeriiulitel. Olin seda külaskäiku oodanud juba omajagu, sest alati on põnev kiigata mõne ettevõtte telgitagustesse ning saada vahetult vastused mõndadele tekkinud küsimustele ja mõtetele, Selle külastuse võtsime ette koos Mari-Liisiga, kes kirjutas sellest külaskäigust oma blogis juba äärmiselt põhjaliku postituse.

Grüne Fee (tõlkes roheline haldjas) asub Tartumaal Lohkvas, mis asutati 25 aastat tagasi endise Luunja sovhoosi Anne Aiandi baasil. Kogu tootmine toimub suurtes kasvuhoonetes, kus on alati suviselt soe. Tegelikult ongi Grüne Fee kasvuhoonetes aastaringselt suvi ning töötajaid ümbritseb 365 päeva rohelus. Sain ise kogeda seda, kus ühe hetkega vahetus õues olev karge kevad kasvuhoonetes laiuvaks roheliseks oaasiks. Ja ootamatult tegi ka soojapahvak näole ühe pai. Mõnus! Minu energiapatareid said igaljuhul laetud kohe mitmeks päevaks ... ja kõik tänu sellele rohelusele!

Meie esimene reis viis kasvuhoonetesse, kus sirguvad kurgid. Esmalt kohtusime alles beebieas kurkidega, mis laiuvad suurtes kasvuhoonetes. Seejärel kohtusime juba saaki andvate kurkidega kõrval asuvas kasvuhoones (kurgitaimed kasvavad mulla asemel kivivillas). Saaki koristatakse Grüne Fees igapäevaselt (va arvatud ühel päeval nädalas) ning nobedad näpud alustavad saagikoristamisega juba hommikul kella kuuest, et enne lõunat tööga ühele poole saada. Nimelt muutuvad lõunasel ajal kasvuhooned tänu päikesele lihtsalt niivõrd kuumaks, et võimatu oleks sellises keskkonnas tööd teha ... ning see kehtib isegi soojalembese eestlase puhul. Meiegi kogesime seda liigpalavust, olles kurke imetlenud vaid umbes kümme minutit. Kui saak korjatud, siis rändavad need otse pakendamislattu kiletamiseks. Kurkide kiletamine tagab nende pikemaajalise säilimise, samuti on see vajalik toidu ohutuse ja hügieeni seisukohalt! Grüne Fee aiandites kasvanud kurgikesed on poes müügil kui Luunja kurgid ning erinevalt mitmesugustele kuulujuttudele pärineb Luunja kurk kohe kindlasti sealtsamast Lohkvast, mitte Poolast või Hispaaniast või kuskilt mujalt välisriigist.


Värskelt nopitud kurk näppus, viis rännak meid veelgi rohelisemasse paika. Kasvuhoonetesse, kus sirguvad salatimäed ja ürdipeenrad! Kasvamisalad on seal selgelt jaotatud, alustades idandamisega ning lõpetades juba müügiks valmis taimedega. Nii need taimekesed siis liiguvad seal vastavalt kasvamisele beebieast täiskasvanuks.

Paratamatult tekivad taimele mõned ebameeldivad austajad kahjurite näol! Nende vastu ei kasutata erinevaid kemikaale ning ei pritsita teiste kahtlaste tõrjevahenditega. Grüne Fee kasutab kahjurputukate hävitamiseks biotõrjet. See on meetod, kus kahjurputuka hävitamiseks kasutatakse mõnda tema looduslikku vaenlast ehk röövputukat. Tänu sellele, suhteliselt kulukale, meetodile pole taimede kasvuajal vajadust keemiliste putukamürkide järele. Seega ei pea ostetud maitseroheline ja salatid läbima kodus üleliia suurt veepuhastuskuuri.





Salatid ja maitserohelised saavad aiandist kaasa topsiku, milles sisalduv niiskus tagab taime pikema säilivuse ning kasutusaja. Kodus säilitamiseks on soovitav hoida potikesi veega täidetud anumas toatemperatuuril, kuid soovitavalt pigem jahedama temperatuuriga kohas. Need taimekesed joovad üsna jõudsalt ning seetõttu võib kord päevas veetaset potis kindlasti kontrollida. Minul on siiani tänu sellele nipile maitseroheline jõudsalt aknalaual igal hommikul rõõmustamas.

Mis veel uudist? Grüne Fee tuleb vastu kõikidele lehtkapsa (kale) austajatele ning alates aprillikuu keskpaigast võib seda vitamiinirohket rohelist tegelast ka poodidest osta - ikka pisikeses potikeses ning Grüne Fee kaubamärgi alt. Grüne Fee kasvuhoonetes kasvav lehkapsa sort on vastupidav kõikuvates kasvutingimustes. Lehed on kergelt säbrulised ning maitselt äratuntava kapsase mekiga. Taime võib enne tarvitamist ka sügavkülma panna, siis muutub selle maitse veelgi mahedamaks ja magusamaks. Lehtkapsast valmistatakse vist kõige sagedamini krõpse, kuid see taim sobib kasutamiseks samahästi ka smuutidesse, salatitesse, vrappidesse, suppidesse, pirukatesse.... Mina kasutasin esmalt lehtkapsast hommikuse omletiroa valmistamisel. Minu viimase aja üheks lemmikuks on hapukooreomlett - sellise nimega ma seda kutsun, milles iga muna kohta tuleb lisada 1 sl hapukoort. Lehtkapsas oli selles roas maitsev kaaslane. Lisasin selle kõige esimesena pannile küpsema, et see pehmeneks ja kergelt kuumutades oma maitseid võimendaks. Lehtkapsast soovitan panna ikka korraliku peotäie (kui mitte kaks), sest kuumutades tõmbavad lehed märgatavalt kokku, just täpselt nagu spinatilehed!

Hapukooreomlett lehtkapsa ja suitsulõhega

Mitmele:ühele
Valmistamisaeg: 15 min
Muu info: Gluteenivaba


2 muna
2sl hapukoort
1 tl vett
soola, pipart

1-2 tl võid
suur peotäis lehtkapsast
1-2 sl riivitud juustu
mõned suitsulõheviilud
väike peotäis idusid

Vispelda kokku munad, hapukoor ja vesi, maitsesta soola ja pipraga. Sulata pannil või ning lisa seejärel lehtkapsas pannile. Kuumuta seni, kuni lehtkapsa lehed juba kokku tõmbuvad ning kergelt krõmpsuks muutuvad, selleks kulub umbes paar minutit. Vaata, et lehed jaotuksid enam-vähem kogu panni ulatuses, mitte ei oleks puntras ühes kohas! Seejärel vala peale munasegu ning küpseta madalal kuumusel seni, kuni munasegu hüübib. Vahepeal lükka pannilabidaga ääri keskele, et ka veel hüübimata kohad saaksid ühtlaselt küpseda. 

Raputa peale riivitud juust ning vahetult enne küpsemist aseta omleti ühele poolele suitsulõheviilud, laota peale ka idud ning tõsta vabaks jäetud omletipool katteks peale. Serveeri!


 Postitus valmis koostöös ettevõttega Grüne Fee.





8 kommentaari :

  1. Aastaid tagasi käisin ühe Hiina ravimeetodeid kasutava arsti juures, kes ütles, et nii kui kevadel Luunja kurk müüki tuleb, on temal allergikud ukse taga reas. No vbla nüüd on tõesti biotõrje asja paremaks teinud.
    Kas sa ärasöödud ürtide potid viskad ära või püüad siiski midagi hilisemaks mahaistutamiseks jätta? Mul on alati on nii kahju seda juurtega potti ära visata, aga ületalve ilmselgelt seda pidada ei saa.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere
      Mina istutangi esimese kevadsalati potijuurikatest, mitte ei külva ja ei oota. Basiilikut samamoodi- ostangi poest ja istutan. Salveipõõsad on ka algselt Luunjast :). Need on juba aastaid aiamaal vastu pidanud. +nipetnäpet veel - kui läheb, siis läheb. Proovima ikka peab :)

      Kustuta
    2. Oi, kui hea info. Ma ise suur salvei austaja, kuid niimoodi proovinud ei ole:) Kas on kogemusi selles osas, mis veel sellised edukad kasvajad on?

      Kustuta
    3. Teadmiseks, et kui soovi basiilikut paljundada, siis tasub ära naksata poest ostetud taimel just ülemised otsad sõlmekoha juurest. Ära naksatud tipmised otsad pista nt veega täidetud viinapitsi, kus need juured alla ajavad. Siis juba mulda. Nii tehes ajab ka poest ostetud taim end pigem laiusesse kui pikkusesse ja saab pikemat aega maitseid nautida.

      Kustuta
    4. Issver, kui lahe soovitus. Aitäh! Kindlasti proovin ning ma olen kindel, et see nõuanne on abiks ka teistele:)

      Kustuta
  2. Tere,

    Suured tänud kommentaari eest. Kusjuures juurtega salatipotte olen minu suvesoojade saabudes peenrale istutanud väga edukalt! Ürtide osas ei oska ma öelda, kas kasvama hakkavad.

    Küsimuse esimesest poolest rääkides...Kuna ma ise ei oska seda allergia ja Luunja kurgi omavahelist seost kommenteerida, siis pöördusin selle küsimusega Grüne Fee poole. Sealt sain ma agronoomi vastuse. Kommentaar alljärgnevalt:

    "Kevadine allergia ei saa kuidagi seotud olla meie toodanguga, kuna meie kasvatame ja müüme kurki, kõiki salateid ning maitsetaimi aastaringselt, mitte ei tee sellega algust alles kevadel. Tegemist on ilmselt ikkagi erinevate õietolmu allergikutega, kes kevadel hädas on. Lisaks on biotõrje meil kasutusel juba väga palju aastaid, mitte me ei ole seda alles nüüd kasutusele võtnud."

    VastaKustuta
  3. Ah, kui tuttavad vaated! :D Käisin paar aastat tagasi seal praktikal ja neid pilte vaadates lõi kohe basiilikulõhn ninna :D Sain seal tõesti terves tootmisprotsessis osaleda - külvist ja taimekaitsest kuni saagikoristuseni välja.
    Tahaksin omalt poolt ka lisada et seda kivivillal kasvatamist ei ole vaja üldse karta (olen palju kuulnud-lugenud et inimesed skeptilised et see pole õige asi ikka). Taime jõuavad toitained nii villast kui mullast ikka samamoodi läbi vesilahuse ja villa ennast on mulla asemel ainult juurte kinnitumiseks vaja. Ja Hispaania kurgid ju kasvavad mullal, on nad siis paremad? :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ooo, kui tore kuulda:) Jah, mulle meenub ka see mõnus basiilikulõhn, kui sellest nö sektsioonist mööduda:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails