18. aprill 2016

Uus raamat "Hoidistaja salaraamat. Häid maitseid kogu aastaks" ... ja loomulikult raamatuloos!


Umbes viimased 10-11 kuud on mul möödunud tõelise töö tähe all. Selle aja jooksul olen tegelenud, alustanud ning lõpetanud mitmeid toiduprojekte, Ühe suure töö võin ka hetkel õnnelikult lõppenuks kuulutada, kuna on ilmunud üks äärmiselt põnev hoidistest ja toiduretseptidest tulvil uus kokaraamat "Hoidistaja salaraamat. Häid maitseid kogu aastaks" (Andra Kalda /Ragne Värk). Raamatut saad pisut lehitseda ka Rahva Raamatu kodulehel: www.rahvaraamat.ee


Nagu nimigi ütleb, siis see on raamat, kuhu on kokku kogutud rohkelt erinevaid hoidisteretsepte: moose, marmelaade, siiupeid, kastmeid, marjavõideid, tšatnisid, supihoidiseid, pestosid, salatihoidiseid, marinaadi, napsi- ja kompotiretsepte. Ühesõnaga laiutab 260 leheküljel hulgaliselt põnevaid retseptiideid! Sellel raamatul on aga lisaks veel üks lisandväärtus. Pistsime Andraga siia raamatusse ka rohkelt mitmesuguseid soolaseid ja magusaid toiduretsepte, kus hoidiseid kasutada võiks. Tihti on ju nii, et kui hoidised on valmis meisterdatud, siis kasutatakse neid vaid pannkookidega maiustamiseks või siis näiteks liha kõrvalisena. Seetõttu leiavad lugejad sellest raamatust lisaks veel rohkelt põnevaid muffinite, kookide, küpsetiste, magustoitude, hommiku- ja õhtusöökide ja teisi põnevaid retsepte!

Seda raamatut meisterdasime me Andraga täpselt 3 aastat ning ikka selleks, et kokku saaks kogutud meie kõige paremad hoidistamisretseptid. Kuna meile mõlemale Andraga  meeldib hoidistada ning valmistada nii traditsioonilisi, kui ka kiiksuga hoidiseretsepte, siis see raamat ongi üks suur kogumik, millest leiate lisaks meie retseptidele veel ka meie sõprade, vanemate ja esivanemate parimaid retsepte ja nippe. 



Paljud küsivad meilt, et kas hoidistamisraamatu jaoks ajaliselt pisut vara ei ole! Raamatust leiab retsepte igaks hooajaks. Kogu hoidistamine algab ju tegelikult juba kevadel, kui esimesed naadid, rabarberid ja karulaugud oma lehed mullast välja pistavad, nii et praegu on selle raamatu ilmumiseks ainuõige aeg! Ja, kes soovivad Andra ja minu autogrammi ja soovidega raamatut, siis paljudes Rahva Raamatu kauplustest üle Eesti on see leitav;)

Kui Sul tekkis selle raamatu vastu huvi ning soovid seda raamatut ka endale, siis loosin juba sel reedel (22.04.2016) välja ühe Hoidistaja salaraamatu;) Osalemiseks anna siinsamas postituses kommentaariga märku, milline on sinu lemmikhoidis (ei pea olema konkreetne retsept, piisab ideest/nimest).


62 kommentaari :

  1. Nii ilus raamat, tahaks väga seda endale!
    Minu lemmik on inglaste imeline leiutis lemon curd ehk sidrunivõi. Oskan seda ise päris hästi teha ja plaanin suvel katsetada ka mustsõstra-curdi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ...kusjuured erinevad curd´i retseptid on selles kokaraamatus kõik ilusti olemas;)

      Kustuta
  2. Juba tutvustusest näha, et jällegi väga, väga ilusate fotodega raamat!
    Hapukurgid igasugustes variatsioonides on minu lemmikud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja isetehtud kurgid on hea - just täna ostsin taluturult pisikesi kurgihakatisi ning panin marinaadi. Mustasõstralehti ei olnud, selle asemel läksid aga käiku suvilast nädalavahetusel kaasa haaratud mustasõstrapõõsa oksad:)

      Kustuta
  3. Mul pole ausalt öelda hoidistest aimugi. Nüüd seda raamatut ning juustukoogi retsepti sneek peeki nähes!!!! tahan tunda kõiki maailma purgikeste sisusid.
    Aga kui midagi valiksin, siis kirsid.

    VastaKustuta
  4. Ka mina olen brittide curde armastanud ja valmistanud eri toorainest. Kevade lähenedes aga tahaks nippi, kuidas karulauk hästi seisaks - sügavkülmas maitse kaob ja pesto läheb hallitama. Üldiselt olen kehv korilane ja kehv hoidistaja, aga marineeritud seened on üks asi, mida ma viitsin nii teha kui süüa.

    VastaKustuta
  5. Mulle meeldib kõige rohkem õuna-chutney :)

    VastaKustuta
  6. Lemmik hoidis on õunamoos, iseenesest lihtne ja võib-olla natukene ka igav, aga oi kui võrratu maitsega, eriti koos pannkookidega :)

    VastaKustuta
  7. Meie pere lemmikud on maasikamoos ja borsisupi põhi. Esimesel aastal kui tegin maasikamoosi sai see juba augusi lõpus otsa (ei olnud väike kogus:)). Ja tegelikult kõik hoidised, mis ma olen paari aasta jooksul avastanud, on olnud väga maitsvad ning saavad ruttu otsa.

    VastaKustuta
  8. Hoidis, mis alati enne kevadet otsa saab on tomatimöks/ketšup/letšo. Asendamatu.

    VastaKustuta
  9. Palju õnne uue ja kauni raamatu puhul!
    Magusatest hoidistest on minu lemmik kooslused maasikas ja mustikas või vaarikas ja mustikas. Ja loomulikult on asendamatu kodune õunamoos kaneeliga. Soolastest hoidistest on alati lemmikud marineeritud kurgid.

    VastaKustuta
  10. Mul on päris palju lemmikuid... Kohe meenuvad vanaema tehtud metsmaasika-mustika moos ning seenesalat, mida enam maitsta ei saa ja kuigi retsept olemas, siis samasugust tulemust saavutada ei õnnestu. Lisaks kindlasti hapukurgid! Olin täiesti hämmastunud, kui paar aastat tagasi elus esimest korda päris hapukurki maitsesin- mu ema nimelt neid ei armasta ja seetõttu tehti vaid marinerritud kurki ning arvasin, et vast hapukurk on samasugune. Peakski sel aastal ikka selle hapukurgiteo ettevõtma!

    Doris

    VastaKustuta
  11. Lemmikud on kirsimoos, sibulamoos ning klassikaline vaarikamoos :)

    VastaKustuta
  12. Vana hea Rabarberimahl! Tõeline janukustutaja ja võlujook :)
    (ps. soovin osaleda vägevas loosis)

    Päikselist kevadet ja põnevat hoidistamist!

    VastaKustuta
  13. Minu lemmikud on ise hapendatud kurgid ja magusast kirsimoos amarettoga ja muidugi murakamoos, mis on väikestes purkides ja lihtsalt lusikaga otse purgist nautimiseks mõeldud :)

    VastaKustuta
  14. Kõige lemmikum on muidugi sügisene vanaema tehtud letšo!
    Liis

    VastaKustuta
  15. Soolastest hoidistest on lemmikuks letšo ning magusatest vaarikamoos.

    VastaKustuta
  16. Mulle meeldivad need kastmed, mida saad hõlpsasti kas siis kookidele või jäätisele panna, midagi sellist mõnusat ja marjast. Ja marmelaadide fänn olen ka, nii mõnus röstitud saiale panna ja kõrvale piima juua.

    VastaKustuta
  17. Vanaema kuumutamata krõmpsud hapukurgid. Peab vägisi hooaja saabudest talt seda erilist retsepti hakkama nuiama :)

    VastaKustuta
  18. Palju õnne uue raamatu puhul! :)
    Tomati-sibulasalat ja murakamoos on kindlasti lemmikute hulgas. Ja marineeritud seened!

    VastaKustuta
  19. Imeilusate fotodega raamat!
    Lemmikuks on ema tehtud kreegimoos. :)
    Anneliis

    VastaKustuta
  20. Palju õnne imeilusa raamatu puhul! Minu lemmikhoidis on lihtne vähese suhkruga õunamoos. Teine maitsev ja nostalgiline hoidis, mille purgi tühjendamisega ka üksi probleeme pole, kui peaks kätte sattuma, on ka näiteks tikrikompott.

    VastaKustuta
  21. Palju õnne uue ja põneva raamatu puhul!
    Kõige suurem üllataja oli mulle mustikamoos... purki avades selgus et see moos on nii hea. :))) Sai meie pere lemmikuks.

    VastaKustuta
  22. Ma olen vähe hoidistanud, kuid kui jõuludeks sai tehtud Maalehe kõrvitsakonkursi võiduretsepti (kõrvitsa-astelpajulisand), siis see viis küll keele alla. Lisaks kinkida sellist asja (jõulud ikkagi), no mul oli ikka konkreetselt nina püsti, et ma nii osav olin. :))

    VastaKustuta
  23. Juba esikaane järgi tekib suur isu igasugu asju järgi proovida. Palju õnne! Minu lemmikhoidis on vanaema tehtud õunamoos.

    VastaKustuta
  24. Minu suurim lemmik on murakamoos. Õnneks keegi teine peres sellele ei pretendeeri, saan rahus üksi lusikaga otse purgist süüa ...hihihiiii
    Monika

    VastaKustuta
  25. Minu suur lemmik on maasikamoos ja marineeritud kurgid.
    Margit

    VastaKustuta
  26. Minu lemmikud on erinevad vürtsmoosid ja suur kompotisõber olen ka, aga neid veel väga hästi teha ei oska. Aga raamat sai lisatud kohustuslikku raamatuostu nimekirja.. tundub lihtsalt imeline!

    VastaKustuta
  27. Raamat kõlab väga põnevalt! Minu seniste lemmikhoidiste hulka kuuluvad vürtsikurgid (perekonnas levitatava retsepti järgi) ja tikrimoos apelsiniga, mis on lihtsalt superhea kombinatsioon.

    VastaKustuta
  28. Palju õnne järjekordse väga kauni ja põneva raamatu puhul! Minu lemmikuks on nn võilillemesi.
    Merle

    VastaKustuta
  29. Minu lemmikuks on kardemoniga ploomimoos. "Hoidistaja salaraamat" tundus poes sirvides põnevaid retsepte ja ideid täis olevat, nii et tahaks seda oma raamaturiiulisse ka. :) Kas "Retseptisahtlile käsitöökapis" ka kunagi järge oodata on?

    Kati L.

    VastaKustuta
  30. See raamat peab kohe kindlasti leidma oma tee minu köögiriiulisse! Enda lemmikuks hoidisteks on näiteks värsked soolakurgid ning mustika-vaarikamoos.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loosiga võitsid Sina selle raamatu:) Palun saada mulle oma kontaktid: ragnem@gmail.com

      ... nii saan raamatu ilusti sinuni toimetada:) Õnne!

      Kustuta
  31. Olen suur porgandisõber ja väga meeldib isetehtud porgandimoos koos koduõuest korjatud pihlakamarjadega. Erinevates kombinatsioonides olen lisanud ka õunu, apelsinikoort, kaneelipulki:) Kõik on siiani kiitnud:) Sellist isetehtud purki oli tore ka jõulutel teistele kinkida. Hiljuti sain maitsta ka naabritädi mõnusat pannkoogimoosi, mille põhikoostises olid jõhvikad, ingver, kurkum. Väga huvitav kooslus:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabandust, viimse mainitud moosi põhikoostises oli siiski pohl, mitte jõhvikas:)

      Kustuta
  32. Raske on ainult ühte lemmikut nimetada, aga kui, siis kindlasti on selleks mustikamoos :) (teiereilika@hotmail.com) Reilika H.

    VastaKustuta
  33. Minu lemmikhoidis on tšilline letšo. Raamatu tundub väga põnev:)

    VastaKustuta
  34. Hästi suured õnnesoovid Sulle ja Andrale. Ning veelgi suuremat edu Teile! Ja oi oi, kui ahvatlevad pildid :)

    Selle postituse lugemine tekitas minus hetkega tunde, et oi kuidas hing ihkab hoidistamise järele. Kogu see purkide, köögiviljade, marjade, ürtide jne jne maailma on ikka meeletult põnev. Ja kui lõpuks suure rahuoluga purgi kaane kinni keerad, neid iludusi reas vaatad ja imetled ning lõpuks hoidiseid oma sõpradega jagad, siis on hing tohutu rõõmus ja rahul :)
    Mis minu lemmikutesse puutub, siis neid on ikka üksjagu. Igal aastal avastan oma vanaema kirjutatud lõpututest kaustikutest midagi uut ja põnevat. Kõige lemmikumaks läbi aegade on jäänud ikka see ämbrisalat, mille esimene laar ei jõudnud mitte kunagi kuumutamiseni. See oli värskena lihtsalt liiga maitsev, et kohe purki pista. Teiseks lemmikuks on kindlasti mustsõstraketsup. Kasutan seda enamast ulukiliha kõrvale, liha marineerimisel või siis lisandina erinevate juustude kõrvale. Ning loomulikult imemaitsvad ja tohutu väega kevadised pestod. Küll see maitsete maailm on ikka imeline!

    VastaKustuta
  35. Minu (ja ka paljude teiste, kes on au saanud proovida) lemmikud on ema tehtud marineeritud küüslaugud! :)
    Nii ilusad pildid on selles raamatus! Hea töö! :)
    J.

    VastaKustuta
  36. Minu lemmikhoidiseks on astelpajumahl :)

    Kristiina

    VastaKustuta
  37. Väga kaunis raamat. Kolm aastat raamatu valmimiseks - see peab olema üks väärt raamat!

    Minu lemmikud ..soolastest marineeritud kuuseriisikad ning magusast traditsiooniline õuna-kaneeli moos. Lihtuses peitub võlu.

    Edu edaspidiseks!

    VastaKustuta
  38. Mina väga fännan toorelt marineeritud peediviile... Nõrkemiseni. :)

    VastaKustuta
  39. Mina väga fännan toorelt marineeritud peediviile... Nõrkemiseni. :)

    VastaKustuta
  40. Kodused letšod, sidrunivõi, marineeritud peet ning eriline lemmik on marineeritud kõrvits ingveriga, mis soojendab südant jahedatel talveõhtutel. :)

    Hille (suur kokkama blogi austaja)

    VastaKustuta
  41. Emps tegi mingit pikantset kurgisalatit, aga kõik, mis on analoogid olnud, pole ligilähedalegi. Ja ema hoidisteraamatu vahel lipikute peal seda ka ei leidu. Ohjah :) Aga tomati-sibula "moos" on lapsest saati lemmar :)
    Sooviksin väga üht põnevat raamatut lisaks, kust uusi lemmikuid avastada!
    Edu Sulle ettevõtmistes! Su blogi on inspiratsiooniks ;)

    VastaKustuta
  42. Tundub suurepärane väljaanne, juba pildid tekitavad isu kõike järele proovida. Meie pere talvevarude hulgast kaovad kõige rutem vaarikamoosid. Minu lemmikuks olev murakamoos õnneks pisematele ei maitse ja saan seda ise nautida :)

    Meeli
    meelim@outlook.com

    VastaKustuta
  43. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  44. Eelroaks basiilikupesto ja magustoiduks mustikamoos ��

    VastaKustuta
  45. Kõige-kõigem hoidis on mooside klassika - maasikamoos, mis tehtud koduaia marjadest.

    Raamatuloosis sooviksin olla, kummaline ehk, nende kaunite ja inspireerivate fotode pärast. Pole muidugi välistatud, et raamat võiks inspireerida niivõrd palju, et võtan mõni hoidise tegemise ette :)

    VastaKustuta
  46. Minu lemmik on hapukurk ja murakamoos. Ei ole kunagi moosi teinud aga nūūd kui olen ema, tahan kindlasti lapsele ise tehtud moosi pakkuda.
    Airi

    VastaKustuta
  47. Palju õnne raamatu puhul! Pean tunnistama, et võrreldes mehega ei ole ma just eriti suur hoidiste sõber, aga mõned lemmikud on minulgi kujunenud. Hooaja esimesed hapukurgid juba naljalt seisma ei jää ning kirsihoidised (moosid, kompotid,mahlad) on mu nõrkuseks. Neid veinis hautatud kirsse pean kindlasti proovima. Eelnevalt mainis keegi porgandimoosi, see tundub olevat huvitav. :))

    VastaKustuta
  48. minu lemmikud on kõik erisugused moosid :) Nämmaa

    VastaKustuta
  49. Minu lemmikhoidis on omatehtud ketšup. Suve lõpus, kui tomatid juba käest ära minema hakkasid, keetsin seda igavese suure laari. Tundub, et see maitses kogu perekonnale, sest nüüdseks on ainult ÜKS purk keldris alles ja kõik otsivad mööda majapidamist taga, et ega ketšupit kusagil rohkem ei ole. Märk sellest, et järgmisel hooajal tuleb suurem kogus hakkama panna.

    VastaKustuta
  50. Õnne uue raamatu puhul!

    Üks hoidis, mida ikka ja jälle teen on kõrvitsa apelsini moos.

    VastaKustuta
  51. Nii ilus raamat, pilte vaadates hakkab juba suu vett jooksma :)
    Minu lemmikud on ikka marineeritud kurgid ja moosid. Seened pole mul veel kordagi 100% õnnestunud, aga tahaks ka oma head alati õnnestuvat retsepti :)

    VastaKustuta
  52. Ja nüüd loosimine. Fortuunaks oli taaskord minu laps, kes ütles ühe numbri. Võitjaks osutus Emilia Elizabeth Chochia (kommentaar tehtud: teisipäev, aprill 19, 2016 1:17:00 PM) Õnne:)
    Palun saada mulle oma kontaktid, et raamat jõuaks ilusti Sinuni!

    Aitäh kõikidele, kes selle postituse all kommentaariga oma lemmikhoidiseid jagasid!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails