Ghee on või pikaajalisel
kuumutamisel ja madalal temperatuuril saadud rasvaine, millest on eemaldunud
vesi, piimasuhkur ja -valk. Seetõttu on tegemist laktoosi- ja gluteenivaba
tootega. Kuldse jume, pisut magusa ja õrnalt pähklise maitse ja aroomiga ghee
on ideaalne või, õli ja teiste rasvade asendajana. Kuna
sellest on eemaldatud tahked piimavalgud (mis juba madalal temperatuuril
kõrbema kipuvad), siis kannatab ghee
suuri kuumuseid. Gheed ei pea
hoidma külmkapis, kuid kindlasti tuleb meeles pidada seda, et riknemise
vältimiseks ei tohi see kokku puutuda niiskusega, mistõttu tõsta gheed alati
kuiva ja puhta lusikaga.
Juba väike kogus gheed, annab toidule maitse. Kasuta
seda võileivamäärdena, hommikupudrus, küpsetamiseks, praadimiseks või erinevate köögiviljade
röstimiseks. Sobib ideaalselt ka roogade täiustamiseks, kuna annab toitudele
juurde suurepärase maitse. Lisaks on sel mitmeid kasulikke omadusi - soodustab seedimist, puhastab keha toksiinidest,
teravdab silmi, alandab kolestorooli ja tugevdab immuunsüsteemi.
Selitatud võid saab osta kindlasti
mahekauplustest, kuid üha enam kohtab seda ka tavalistes toidupoodides. Poest
ostetud toote hind on suhteliselt kõrge, kuid õnneks saab seda väga edukalt (ja
soodsalt) ka ise kodus valmistada. Selleks on vaja paksupõhjalist potti,
lusikat (vahukulpi), sõela kurnamiseks ning toorainena võid (82%). Protsessi
käigus on oluline pisut aega varuda, sest ghee valmistamiseks peab võid sulatama
rahulikult madalal kuumusel. Vastasel juhul on oht kõrbemiseks ning siis ei
valmi lõpptulemus soovitult. Valmistamine võtab aega ca 30 minutit.
Sellest kogusest saab pisikese purgi isetehtud
gheed
Vaja läheb:
300 g võid
300 g võid
Lõika või tükkideks, pane potti ning sulata
seda madalal kuumusel. Kui või on sulanud ning selle pind täitunud valge vahuga,
alanda kuumust miinimumini ning lase sel omaette vaikselt podiseda, et võist
korralikult kogu vesi aurustuks ning piimavalk eralduks. Jälgi, et kuumus ei
oleks liialt suur, kuna vastasel, juhul võtab või põhja kinni (Kui vesi korralikult võist ei aurustu, siis
läheb valminud lõpptulemus kiiresti roiskuma. Seetõttu on oluline võid
aeglaselt potis kuumutada).
Seejärel riisu või-pinnale tekkinud vaht
(ehk piimavalk) korralikult ära (ma olen seda vahtu paari päeva jooksul ise toiduvalmistamisel kasutanud;)). Ghee on valmis siis, kui potis enam miskit ei
toimu – vahtu juurde ei teki ning potis on järel vaid läbipaistev kollane
vedelik. Kindlasti ära keeda gheed üle, vaid kohe kui näed, et potis oleva
rasvainega enam miskit ei toimu, siis tõsta pott tulelt ning kurna kogu vedelik läbi
sõela puhtasse ja kuiva purgikesse, mida hoia kuivas ja jahedas kohas. Ghee
säilib umbes 6 kuud.
Ghee on kindlasti imeline, aga lihtsalt väike kommentaar :) Toksiinid on mürgised ained, mida toodavad elavad organismid - näiteks mesilase mürk. Kehal on ebavajalike ning kahjulike ainete, näiteks raskemetallide, puhastamiseks enda mehhanismid (maks, neerud). Kuigi hea toitumine on tervise jaoks ülimalt oluline, ei toimu ebamääraste "toksiinide" puhastust toitainete mõjul - kui kehas on päris tõsine mürgistus, siis selle raviks on üldiselt vaja päris ravimeid või arstiabi. Räägime ikka sellest, mis päriselt toimub! :)
VastaKustutaTere!
VastaKustutaKas Gheed saab kasutada küpsetistes ka tavalise või asemel (näiteks muretaignas või küpsistes) või reageerib see siiski pisut erinevalt ?
Tere,
KustutaTegelikult peaks gheed võrreldes võiga pisut vähem panema. Muidu saab aga asendada võiga küll:)
Tere.Küsimus selline,kui tainas vaja 200 g toasooja võid siis mitu grammi gheed selleasemel paras on panna?
VastaKustutaTere,
KustutaMina ise olen selle asendanud 1:1-le ehk siis jätnud kogused samaks:)
Ragne