30. november 2015

Ghee ehk selitatud või valmistamise retsept


Ghee on või pikaajalisel kuumutamisel ja madalal temperatuuril saadud rasvaine, millest on eemaldunud vesi, piimasuhkur ja -valk. Seetõttu on tegemist laktoosi- ja gluteenivaba tootega. Kuldse jume, pisut magusa ja õrnalt pähklise maitse ja aroomiga ghee on ideaalne või, õli ja teiste rasvade asendajana. Kuna sellest on eemaldatud tahked piimavalgud (mis juba madalal temperatuuril kõrbema kipuvad), siis kannatab  ghee suuri kuumuseid. Gheed ei pea hoidma külmkapis, kuid kindlasti tuleb meeles pidada seda, et riknemise vältimiseks ei tohi see kokku puutuda niiskusega, mistõttu tõsta gheed alati kuiva ja puhta lusikaga. 

Juba väike kogus gheed, annab toidule maitse. Kasuta seda võileivamäärdena, hommikupudrus, küpsetamiseks, praadimiseks või erinevate köögiviljade röstimiseks. Sobib ideaalselt ka roogade täiustamiseks, kuna annab toitudele juurde suurepärase maitse. Lisaks on sel mitmeid kasulikke omadusi - soodustab seedimist, puhastab keha toksiinidest, teravdab silmi, alandab kolestorooli ja tugevdab immuunsüsteemi.




Selitatud võid saab osta kindlasti mahekauplustest, kuid üha enam kohtab seda ka tavalistes toidupoodides. Poest ostetud toote hind on suhteliselt kõrge, kuid õnneks saab seda väga edukalt (ja soodsalt) ka ise kodus valmistada. Selleks on vaja paksupõhjalist potti, lusikat (vahukulpi), sõela kurnamiseks ning toorainena võid (82%). Protsessi käigus on oluline pisut aega varuda, sest ghee valmistamiseks peab võid sulatama rahulikult madalal kuumusel. Vastasel juhul on oht kõrbemiseks ning siis ei valmi lõpptulemus soovitult. Valmistamine võtab aega ca 30 minutit.

Sellest kogusest saab pisikese purgi isetehtud gheed


Vaja läheb:
300 g võid

Lõika või tükkideks, pane potti ning sulata seda madalal kuumusel. Kui või on sulanud ning selle pind täitunud valge vahuga, alanda kuumust miinimumini ning lase sel omaette vaikselt podiseda, et võist korralikult kogu vesi aurustuks ning piimavalk eralduks. Jälgi, et kuumus ei oleks liialt suur, kuna vastasel, juhul võtab või põhja kinni (Kui vesi korralikult võist ei aurustu, siis läheb valminud lõpptulemus kiiresti roiskuma. Seetõttu on oluline võid aeglaselt potis kuumutada).

Seejärel riisu või-pinnale tekkinud vaht (ehk piimavalk) korralikult ära (ma olen seda vahtu paari päeva jooksul ise toiduvalmistamisel kasutanud;)). Ghee on valmis siis, kui potis enam miskit ei toimu – vahtu juurde ei teki ning potis on järel vaid läbipaistev kollane vedelik. Kindlasti ära keeda gheed üle, vaid kohe kui näed, et potis oleva rasvainega enam miskit ei toimu, siis tõsta pott tulelt ning kurna kogu vedelik läbi sõela puhtasse ja kuiva purgikesse, mida hoia kuivas ja jahedas kohas. Ghee säilib umbes 6 kuud.


5 kommentaari :

  1. Ghee on kindlasti imeline, aga lihtsalt väike kommentaar :) Toksiinid on mürgised ained, mida toodavad elavad organismid - näiteks mesilase mürk. Kehal on ebavajalike ning kahjulike ainete, näiteks raskemetallide, puhastamiseks enda mehhanismid (maks, neerud). Kuigi hea toitumine on tervise jaoks ülimalt oluline, ei toimu ebamääraste "toksiinide" puhastust toitainete mõjul - kui kehas on päris tõsine mürgistus, siis selle raviks on üldiselt vaja päris ravimeid või arstiabi. Räägime ikka sellest, mis päriselt toimub! :)

    VastaKustuta
  2. Tere!
    Kas Gheed saab kasutada küpsetistes ka tavalise või asemel (näiteks muretaignas või küpsistes) või reageerib see siiski pisut erinevalt ?


    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Tegelikult peaks gheed võrreldes võiga pisut vähem panema. Muidu saab aga asendada võiga küll:)

      Kustuta
  3. Tere.Küsimus selline,kui tainas vaja 200 g toasooja võid siis mitu grammi gheed selleasemel paras on panna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Mina ise olen selle asendanud 1:1-le ehk siis jätnud kogused samaks:)

      Ragne

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails