18. september 2015

Kodune iirise-õunakook

Mulle tundub, et kõik küpsetavad hetkel õunakooke, sest ükskõik kelle juurde ma külla ei satuks, siis ikka on laual ootamas üks õunakoogike. Selle üle ei kurda ma absoluutselt, sest õunakoogid on ühed mu suured lemmikud. Need maitsevad nii lihtsalt, nii koduselt ning tekitavad alati sellise mõnusa sooja tunde. Minu arvates ei sobi õun uhkeldavatesse kookidesse ja seettõttu kasutan neid pisikesi ubinaid pigem ikka kodustes kookides. Üks täpselt selline koogike on ka teie ees - lihtne mahlane plaadikook, millel seltsiks õunad ja iiriskommid. Viimased teevad koogi parajalt magusaks ning tekitavad sööjates üllatusmomenti, kui kooki süües juhuslikult mõne suurema iiriskommitüki otsa sattuda:) Kasutasin selle koogi valmistamisel lehmakomme, mida pole enam ammu poest ostnud. Ma ei tea, kas nii nüüd ongi, aga tänapäeval on need lehmakommid kuidagi värskemad ning sobisid siia kooki justkui valatult...


Jah, see on selline maitsev klassikaline kook, mis maitseb kindlasti paljudele. Siinkohal ei jäta ma võimalust kasutamata ning mainin, et kui teil juhuslikult juhtub kodus olema üks kindel, hea ja alati toimiv toiduretsept, siis piiluge siia: www.tv3.ee/milline-maitse . Nimelt otsib TV3 põnevaid retsepte, mis väärivad jagamist. Jah, see on taas üks kokandusteemaline saade, aga erineb selle poolest (mis mulle just eriti meeldib), et ei otsita parimat kokka, parima käega toiduvalmistajat ja muud taolist. Otsitakse lihtsalt ühte head retsepti! Nii, et kui Te teate mõnda jagamist väärivat retsepti, siis jagage seda kindlasti ka teistega. Muidugi aega osalemiseks napib ja oleks võinud ju sellest varem siin juttu teha, aga ütleme nii - parem hilja kui ....:) 

 
Ahjaa, see retsept ilmus ka eilses Naistelehes (17.09.15). Nüüd aga lubatud koogiretsept:
3 dl jahu
2 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
2 muna
200 g Kreeka jogurtit
150 g lehmakomme
500 g kooritud ja puhastatud õunatükke
1 tl kaneeli


Sega retsepti 3 esimest komponenti omavahel. Lisa muna, Kreeka jogurt ning sega ühtlaseks tainaks. Murenda kommid ning sega kokku õunatükkide ja kaneeliga. Lisa õunasegu segades tainasse ning vala see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (24x37cm). Küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit.


6 kommentaari :

  1. Kook tuli maitselt väga väga hea aga.... miks mu kook jäi nätske ja ei ole niipalju kohev kui Sul pildil? Selline madal on. Süda ei anna rahu ja tahan teha seda kohe-kohe uuesti :) Kasutasin Türgi jogurtit kuid ei usu et selles on asi. KAS on õunu liiga palju? Et kas ikka puhastatud õunu tuleb koogisse see 500g? Või segasin taina alguse valmis, mis jäi seisma niikauaks kuni õunu puhastasin ja tükeldasin.Kas see võis mõjuda. Küpsetuspulbrit ju lisasin aga no ei kerkinud :) Tänan ette vastuse ja nõuannete eest!

    VastaKustuta
  2. Just on 2 tükikest söödud kuid soov on õhtul uuesti küpsetada. Nii et ootan ikka vastust :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väikese viivitusena tuleb nüüd vastus:)

      Ma olen seda kooki päris tihti teinud. Tihtipeale küll pisikeste muudatusetena, aga põhiretsept on ikka sama. 500 g on juba puhastatud ka kooritud õunte kogus. Mis ahjuvormi sa kasutasid? Minul ei ole selle koogi puhul kasutusel suur ahjuplaat, vaid pigem sellise miniahju jaoks sobilik ahjuvorm. Äkki läks õunu liiga palju? Kui ei kerkinud, siis võib see tingitud olla sellest, et liialt palju vedelikku oli - liiga palju mahlaseid õunu?

      Kustuta
    2. Tänan vastuse eest. Ahjuplaat on sama mõõduga nagu retseptis kirjas. Nüüd telliti Pariisi õunakooki :) Kuid kindlasti esimesel võimalusel teen kohe uuesti. Mida sa ise muudatusean oled teinud?

      Kustuta
    3. Hoian siis pöialt, et koogike tuleb selline nagu minul:)
      Ma ise teen seda kooki kord jogurti, kord hapukoore, kord keefiriga. Vahel lisan mandlijahu või mõnda muud meelepärast jahu. Mõnikord lisad rabarberit või porgandit või siis täiustan kooki kakaoga. Ühesõnaga olen seda kooki nii tihti teinud:)

      Kustuta
    4. Tänud ideede eest. Mandlijahu meedib mulle eriti.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails