25. august 2015

Kadakamarjaglasuuris lihaveise bavette

See siin on üks üdini maitsev postitus, mis pühendatud täies hiilguses veiselihale ... õigemini on päevakorras üks ülimalt maitsev veiselihatükk bavette, mis on olemuselt hästi pehme, hõrk ja vägagi maitsev (natuke infot saate selle kohta lugeda ka siit). Lisaks ei vaja see veiseliha hea lõpptulemuse saavutamiseks erilisi oskusi - kui on juba hea lihatükk, siis muud pole peaaegu vajagi:) Seetõttu soovitan kindlasti pisut traditsioonilisest mugavustsoonist välja astuda ning üks veise bavette endale koju valmistamiseks osta. Liivimaa Lihaveis teeb tublit tööd selles osas, et tutvustada ja lahti seletada inimestele võimalusi, mida pakuvad erinevad veiselihatükid ja et lisaks sise- ja välisfileele ning veel mõndadele tuntuimatele veiselihatükkidele on ju olemas rohkelt erinevaid ja äärmiselt maitsvaid lihatükke, mis kindlasti kodus katsetamist väärivad. 


Niisiis on minu köögilaual üks pirakas (ca 500-600 g kaaluv) veiseliha bavette. Mul ei ole raske välja  nuputada, mis sellest saama hakkab. See liha peab jääma parajalt roosakas, mistõttu ei ole vaja küpsetamisele rohkelt aega kulutada, lihtsalt kergelt kuumust ühelt ja teiselt poolt ning õige küpsusaste on lihtsa vaevaga saavutatud. Selle liha panen ma järelmarinaadi, mis tähendab, et oma maitsed omandab see alles peale küpsemist. Maitsendjaks on lihtsalt valmiv glasuur, milles on tunda põnevat kadakamarjade mekki - see sobib veiselihaga justkui valatult! Serveeri seda õhukeste viiludena salatil, värskel ciabattal või .... no olgem ausad, tegelikult on kõige parem maiustada ka niisama:)




1 tk bavette´i (ca 600g)
soola, pipart
 

Glasuur:
2 sl kadakamarju
2 sl värskeid tüümianilehti
2 sl oliiviõli
2 küüslauguküünt
2 sl heledat sojakastet
2 tl mett
sidrunist pressitud mahla

Enne küpsetamist lase lihal umbes tunnike toatemperatuuril seista. Puhasta liha kelmetest ning maitsesta soola ja pipraga. Grilli ühe suure tükina või küpseta suuremal pannil kahes osas liha kuldpruuniks*. 

Samal ajal valmista glasuur: jahvata kadakamarjad kohviveskis peeneks jahuks. Uhmerda omavahel pastaks kadakamarjajahu, tüümianilehed, oliiviõli ja küüslauguküüned. Seejärel sega juurde soja ja mesi, maitsesta sidrunimahlaga. Hõõru seguga kokku koheselt grillilt/pannilt tulnud lihatükk ning lase sel enne söömist 10 minutit rahuneda ja maitsestuda. Serveerimisel lõika liha hästi õhukesteks tükkideks.

*Grillides maksimaalselt 5 minutit ühelt ja teiselt poolt. Pannil küpsemisel 3-4 minutit ühelt ja samapalju teiselt poolt. 

Retsept valmis koostöös Liivima Lihaveisega.

2 kommentaari :

  1. Tõeline gurmee-toit ja kindlasti väga hea. Käisin täna Nõmme turul ja bavette'i hind ehmatas ikka korralikult ära - arvasin, et on kallis, aga no see oli ikka metsik. Huvitav, mida teiste lihamüüjate käest Eesti keeles küsida võiks, et midagi sama hõrku teha saaks? Milline veiseliha tükk võimaldaks sama hõrku liha teha? (Nõmmel on suures majas muidugi remont ja see piirab hetkel müügikohtade valikut oluliselt - tavalist hakklihagi oli keeruline saada)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tean, et mul üks tuttav proovis seda retsepti veise välisfileega teha. Kiitis, ise ma proovida ei saanud:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails