6. jaanuar 2013

Kiire ja veidi teistmoodi šokolaadikook

Uus aasta on alanud magusalt. Ja ühe magusa küpsetisega on ka sellel postitusel seos. Nimelt üks retsept, mille sain kritseldada oma retseptivihikusse Norra reisil olles mõni aeg tagasi. Ma ei teagi, kuidas seda küpsetist õigesti nimetada, sest kohati meenutab see oivalist tummist brownie koogikest, kohati trühvlikommi ning kohati võiks sarnaseid jooni tõmmata klassikalise kirju koeraga. Niisiis oleks õige koondada see küpsetis ühe maitsva, aga teistmoodi šokolaadikoogi nime alla.


Norra reisilt (siinkohal tervitan Marist) sain ma kaasa nii mõnegi hea retsepti, mis on siiamaani aktiivselt kasutusel (näiteks ühed krõbedad näkileivad või siis kaeraküpsised, mis juba enne reisi minu suured lemmikud olid või siis hoopis norrakate pruun juust koos moosiga või siis üks ilmatuma hea põdrahautis.....oehhh). Ka seesama kook on tegemises, eriti just siis, kui on ajapuudusel miskit külakostiks vaja viia. Suurt kooki sellest ei saa, aga kandilises vormis küpsetatuna saab lõigata 9 meeldivas suuruses koogiruutu, mis korraliku magusanälja ära võtab. Muidugi on suurepärane, kui koogi söömisel on kõrval ka tass kohvi, sest teadagi ju, et šokolaadikook ja hea kohv moodustavad omavahel üsna hää koosluse.

Retseptist veidi: kui soovid võid soolapähklid ja jõhvikad veidi peenemaks hakata. Mina tihti aga panen ilma hakkimata kõik koogi sisse:)


150 g soolapähkleid, soovi korral haki
100 g kuivatatud jõhvikaid, soovi korral haki
1 tl kaneeli
1,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
50 g võid
0,5 dl suhkrut
100 g mett
100 g tumedat sokolaadi


Sega soolapähklid, jõhvikad (soovi korral haki need komponendid), kaneel, jahu ja küpsetuspulber omavahel. Sulata potis või, suhkur, mesi ja šokolaaditükid,. Seejärel lisa sulanud mass kuivainete hulka ning sega kõik segamini. Vooderda vorm (mina kasutasin vormi mõõtudega 18x18cm) küpsetuspaberiga ning vala tainas vormi. Küpseta 150 kraadi juures 30 minutit.



5 kommentaari :

  1. Just võtsin koogi ahjust välja...tuba on mõnusat šokolaadilõhna täis:) Olen seda kooki nüüdseks juba kolm korda teinud, ainuke vahe Sinu retseptiga on see, et kuna ma pole eriline maapähklite fänn, olen soolapähklid asendanud röstitud metsapähklite või india pähklitega. Tänane kook valmis taas metsapähklitega ning kuna kuivatatud jõhvikaid poest ei leidnud lisasin kuivatatud kirsse:)Nüüd ootan kannatamatult koogi jahtumist...tahaks juba ampsata:) Kindlasti teen seda kooki veel ja veel...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need pähklid annavad kindlasti hääd maitset juurde.

      Ma kasutasin soolatud pähkleid seetõttu, kuna mulle meeldib soolase-magusa kooslus:)

      Kustuta
  2. Olenn pettunud, kuna kook uldse ie tulnud sinu koogile lahedalegi, aga retsept ni kerge. Tuli hoopis vag, aarmiselt kuiv ja lame, ei kerkinud uldse! Ei saa aru mida ma valesti tegin, aga jalgisin retsepti tapp tapi pealt ilma mingite muudatusteta. Kohe nii kahju :)(:

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei oska kahjuks aidata. Minul see mitu korda tegemises olnud ning õnnestunud nii nagu peab. Kui suur vorm kasutuses oli? Kas ahjutemperatuur oli ikka õige? Millist jahu kasutasid (ikka nisujahu)?

      Kustuta
  3. Minu teada kull, koik koostisained tapselt nagu retseptis. Ja temperatuur ka oige, aga e teine kord onnestub paremini:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails