9. november 2011

Juuretisega sai

Ühe kõige lihtsama ja isuäratavama pildi võin enda maitsemeeltesse maalida kõige parematest kodustest maitsetest, nagu näiteks koduküpsetatud ahjusoojast saiast. Kodusest juuretisega küpsetisest, mis on just ahjuuksest väljunud, millele on kergelt või krõbedale koorikule määritud ning siis suure linase leivarätiku alla rahunema pandud. Rahunema ja maitsestuma, et siis 5 minuti pärast endale kõige paremat sooja saiaviilu lõigata. Peale loomulikult panna tubli noatäis võid, millel jahvatatud õige-peenelt meresoola.


Minu esimene tutvus koduküpsetatud (juuretisega) saiaga toimus kevadel, kus perenaine mitu pätsi selliseid saiu lauale külalistele tervituseks asetas. Küpsetasin ka ise, kuid lõpptulemus ei väärinud hõiskeid ja kukerpalle. Siiski tekitas see maitse ja mõte juuretisega valmistatud saiapätsist sõltuvust ja uudishimu, et katsetusi jätkata. Paar ahjusooja saia veel, paar ebaõnnestumist takka-otsa. Mingi hetkega oli aga ebaõnn seljatatud ning minu hommikud said tunduvalt rõõmsamaks koduse, sõltuvust tekitava saiaga, mis serveeritud täpselt sama lihtsalt nagu ennist kirjeldasin - eheda või ja veidikese meresoola puistega.


1 päts

väike peotäis leivajuuretist
3 dl vett

2 tl soola
1 sl suhkrut
8-10 dl jahu

Sega juuretis veega ning jäta umbes 3 tunniks käärima. Seejärel lisa sool ja suhkur. Hakka tasapisi lisama jahu, ise pidevalt sõtkudes. Lisa jahu nii palju, kuni tainas käte küljest lahti tuleb (tainas peab jääma pärmitaina-paksune).

Määri võiga 1,5l keeksivorm ning aseta tainas vormi. Silu veega pealt siledaks ning jäta sooja kohta ca 5 tunniks kerkima. Seejärel küpseta 180 kraadi juures 40-45 minutit (küpsemise ajal pintselda paar korda veega). Pintselda ahjust väljavõttes saia pealt ning jäta rätiku alla rahunema.



14 kommentaari :

  1. Juuretisega sai on üks lõpmata hea asi, mul oli ka eraldi nisujahust kääritatud juuretis saia jaoks eelmisel suvel. Aga kuna kogu aeg saia ei söö, siis suri juuretis ära ja ma pole pärast enam selle tegemist ette võtnud, sest saiajuuretise õigeks saamine võttis tükk maad rohkem aega kui leiva oma. Aga jah, maitsev on selline sai küll. Oleks vaid rohkem saiasööjaid, küll küpsetaks :)

    VastaKustuta
  2. Mina olen hetkel saialainel - uus ja huvitav. Kasutan aga tavalist leivajuuretist ning saia tegemisel juuretist järgmiseks korraks ei võta, vaid laenan kapis oleva leivajuuretise oma.

    Kuna leiba küpsetan niikuinii väga tihti, siis ei teki ohtu ka juuretise väljasuremisele.

    VastaKustuta
  3. Täitsa tavaline leivajuuretis? See on huvitav. Kas jahu saia sisse on peenike nisupüül või täisterajahu, näiteks ka jämedama jahvatusega? Ma teeks ka proovi, nii põnev ju :)

    VastaKustuta
  4. Minu sõbranna, kellelt selle idee sain, teeb pooleks - pool kogusest täisterajahu ja pool tavalist peenikese jahvatusega nisujahu.

    Mina kasutan aga saia tegemisel ainult tavalist nisujahu.

    VastaKustuta
  5. Ma saia ei olegi veel proovinud juuretisega teha. Küll aga tegin eelmisel nädalal juuretisega odrajahu karaskit, mis jäi tegelikult leiva ja karaski vahepealne ehk siis odrajahu leib :D Väga meeldis. Aga saia teen kindlasti järgi. Mees on raudselt õnnelik, ta suur saia sõber :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas võib küsimus karaski retsepti? Sellist õiget karaskit tahaks küll väga väga!

      Kustuta
    2. Minule endale meeldib väga see retsept: http://www.kokkama.ee/2007/10/odrajahu-kohupiimakarask.html?m=1

      Kustuta
    3. Üks retsept on mul tegelikult veel kasutusel. Nimelt jogurtiga karask: http://www.kokkama.ee/2013/09/jogurtikarask.html

      Seda soovitan ka:)

      Kustuta
  6. Viimased korrad on mul sai nii maitsvaks küpsenud, et tekib kohati selline sõltlase tunne.

    Mul valmis nädalavahetusel ka rillette pardilihast. Nii ma siis käin aeg-ajalt köögis (loe: liiga tihti:)) ja võtan kapist viilu pehmet saia, külmast rilletteˇi ja naudin nende kooskõla:)

    VastaKustuta
  7. Kas juuretisele vee lisamisel jahu seltsiks ei vajata?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selles retseptis ma jahu koheselt ei lisanud jah:)

      Kustuta
  8. paluks saia ja leiva juuretise retsepti!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See õpetus on mul blogis leivapostituse juures täiesti olemas: http://www.kokkama.ee/2013/11/leiva-valmistamise-abc-nipid-soovitused.html#more

      Kopeerin teksti alljärgnevalt:)
      Mis on juuretis?
      Juuretis on hapnenud tainas, mis aitab leival kerkida. Juuretise saate ise teha, kui segate omavahel kokku peti või keefiri või õunamahla (neist siis ühe) ning paar viilu rukkileiba. Pange vedelikku niipalju, et leivaviilud oleksid kaetud. Jätke segu paariks päevaks sooja ruumi käärima ning siis ongi Teil juuretise alge olemas, millest hakkategi leiba valmistama. PS! Juuretist ise tehes ärge segu vahepeal segage! Tegelikult on kõige lihtsam laenata kelletki juba toimivat juuretist, kuna istehtud juuretis saab oma võimu kätte umbes kuuenda küpsetamiskorraga.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails