11. august 2011

Juustukook ahjuõuntega

Alles ma suve alguses unistasin koduõuntest, kui juba esimesed õunad korviga tuppa rändasid. Unustasin siis aga õige natuke edasi mõelda, et õunahooajaga saabub paratamatult sügis, pimedad õhtupoolikud ja vihm. Viimase ilma vastu olen ma aga alates eilsest veidi paremini kindlustatud, sest vahetasin oma vanad vett läbilaskvad kummikud uute vastu. Eile uputas siin Pärnus bussijaam (jälle), väikesed kõrvalteed ja üleüldse kõik, mis veidigi uputada sai. Nii, et helesinised ja roosiliste lilledega kummikud saavad nüüdsest olema minu peamised jalanõud sügise saabudes.


Õunad tulevad ja tuleb ka vihm - ikka käsikäes. Sombuste ilmade vastu aga aitab üks kodusoojust täis õunakook, mis valmistatud aias olevate õuntega (või tuttavate aia õuntega, nagu minu puhul). Üldiselt ma õunahooajal väga uute retseptidega ei hiilga - ahju lähevad juba aastast-aastasse valmistatud hitid, mis vaid koduste õuntega oma häädusega hiilgavad. Siiski aga üks õunakook, mis valmistatud eelnevalt ahjus koos kaneeli ja suhkruga küpsenud õuntega. Juustukoogi isule alla vandudes, sai valmis juustukook, mis natuke kaneeline, kreemjas ja õunane. Sobib ideaalselt peale tööpäeva lõppu, (kui oled end vihmasajust läbi murdnud ja läbimärjalt koju jõudnud) tassikese kohvi kõrvale.

300 g õunatükke
3 sl suhkrut
1,5 tl kaneeli


Põhi:

200 g kaeraküpsiseid

75 g võid

0,5 tl kaneeli

Täidis:

400 g toorjuustu, toasooja

2 dl suhkrut

200 g kohupiimapastat

1 tl vanillisuhkrut

3 muna
0,5 tl kaneeli


Pane õunatükid võiga määritud ahjuvormi. Raputa peale suhkur ja kaneel. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15-20 minutit. Seejärel lase veidi jahtuda ning püreesta kergelt mikseriga.

Sulata või potis. Purusta küpsised peeneks, lisa kaneel ning sulatatud või. Sega kõik ühtlaseks. Suru küpsisesegu lahtikäiva koogivormi (22cm) põhja. Täidise valmistamiseks sega 4 esimest komponenti ühtlaseks, lisa segades juurde munad ja kaneel. Kõige viimasena sega sisse ahjus küpsetatud õuna segu. Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane kook ahju ning alanda koheselt ahjutemperatuuri 160 kraadini. Küpseta kooki 1 tund ja 10 minutit ning seejärel lase järelküpseda kinnise ahjuuksega ahjus 1 tund. Seejärel tõsta kook ahjust, lase tunnike veel jahtuda ning seejärel aseta külmkappi kuni järgmise päevani.

13 kommentaari :

  1. Kui see maitseb natukenegi nagu Valio ahjuõuna jogurt, siis ma usun, et see kook on super ja läheb kindlasti proovimisele!

    VastaKustuta
  2. Arutlesin just hommikul oma tädiga, mida teha vanavanemate pulma-aastapäevaks, ning jõudsime järeldusele, et see võiks äkki olla üks toorjuustukook. Ühtlasi painas mind nelja äsja kodust eemal oldud päeva jooksul täiesti hull õunaisu! Ning kolmanda komponendina juhuste katlasse läheb see, et üle päris pika aja sain mahti natuke toidublogidesse kiigata... Ja ennäe, mis mind siin ootas! Nüüd istub see koogike igatahes ahjus ja hakkab käima teist pooltundi. Ma ei kahtlegi, et tuleb hea, sest hea hulk kreemi lipsas märkamatult juba enne koogivormisse jõudmist keele peale. =) Aitäh, Ragne!

    VastaKustuta
  3. Katrin - ega muud jäägi üle, kui soovida Head Isu:)

    VastaKustuta
  4. Jutu jätkuks, et seda kooki saatis tohutu menu (kaneeli uhasin küll julgelt rohkem, sest olen lihtsalt pärit sellisest kodust). Natuke hiljem kasutasin Sinu varamust leitud rulltordi ideed, ehkki mahukamas variandis ja teistsuguse täidisega. Kõige lõpuks sai ära proovitud ka see ürtide ja küüslauguga fooliumis tehtud camembert, ehkki halva ilma tõttu tuli mul teda soojendada ahjus ja mitte grillil. Sellegipoolest oli äärmiselt mõnus maitseelamus, mis läheb kindlasti kordamisele.
    Nii et igatahes - aitäh! :)

    VastaKustuta
  5. Väga maitserikad tagasiside;) Tore.

    VastaKustuta
  6. Kuna ma ei ela Eestis siis kohupiima pastat ei saa ma poest mitte kuskilt.

    Aga just see kook hakkas nii isutama. Kas Mascarpone või riccotaga asendades võiks kook ikka sama hea tulla?

    Tänud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellisel juhul soovitan kohupiimapasta asemel kasutada hoopis hapukoort (20%) või siis kreeka jogurtit:)

      Kustuta
  7. Mis tähendab järelküpsetamine, kas 160 kraadi juures veel tund v ahi väljalülitatuna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just. Peale küpsetamist ahi välja lülitada ning lasta siis veel ahjus kinnise ahjuuksega koogil ahjus seista:)

      Kustuta
  8. Tere, Ragne! Olen juba aastaid sinu blogi jälgija, tulles ikka ja jälle siia õhtusöögi või magustoidu ideed otsima, kuid pole veel kordagi kommenteerinud, seega luba siinkohal avaldada kiitust! 😊 pole vist retsepti, mis mul veel välja tulnud või maitsenud ei ole.
    Minnes aga asja juurde - võtsin plaani teha seda kooki oma poja 7. kuu sünnipäevaks. Kuid on juba traditsiooniks saanud, et kooki ehib ka lapse nimi ja vanus. Siit ka küsimus: oskad sa soovitada, kuidas sellist kooki vastavalt kaunistada? Mõtlesin korra, et teen nt valgest šokolaadist katte ja siis tumeda šokolaadiga kirjutan peale. Kas see võiks koogi maitsetega sobida? Või soovitad mingit muud lahendust? Aitäh juba ette!

    VastaKustuta
  9. Tere Kadri,

    Rõõm ja aitäh kirjutamast! Kui mul on vaja kiiresti mõnda kooki kaunistada, siis tavaliselt kuhjan sellele peale igasugu erinevaid maiuseid. Paar näidet siit blogist:
    http://www.kokkama.ee/2017/05/jarjekordne-sunnipaevakoogike-mia-10.html
    http://www.kokkama.ee/2017/03/popkornidega-keeksitort-7-kuusele-miale.html

    Muidugi võib ka piparkoogivormiga kujudid suhkrumassist või martsipanist välja lõigata ning need kaunistuseks panna: http://www.kokkama.ee/2017/03/hullutavalt-hea-juustukook-beebi-mia.html

    Päris palju lastepäraseid tordikesi leiad minu blogist veel siit: http://www.kokkama.ee/search/label/Koogid%3A%20lastep%C3%A4rased

    Enamus neist väga lihtsad:)

    VastaKustuta
  10. Tere Ragne! Mis kogustega pean arvestama, kui teha seda kooki 26 cm vormi? Ja mis on sellisel juhul küpsetusaeg? Ette tänades :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!

      Sellisel juhul tuleks kogused korrutada 1,4ga. Küpsetusaega nii täpselt ei oska öelda, aga kuna kook tuleb sama kõrge, siis võib esialgu küpsemisaja samaks jätta!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails