15. juuni 2011

Kahe-juustu risoto soolalõhega

Suvisel ajal on minu kõige lemmikumaks kohaks suvila põhjarannikul, mis asub üsna mere ääres. Pärnakana võiks ju öelda, et suvel on see linn ülekõige, aga siiski tahaks tihtipeale ära siit kärast-mürast.Tahan vaikselt nokitseda, värskes õhus süüa valmistada ning oma suvila ürdipeenart toiduvalmistamise tarbeks tühjendada. Mul on juba traditsiooniks saanud, et suvilas olles kolin oma pliidid, potid ja muu toiduga seonduva träni õue grilliplatsile ning sean sisse nö väliköögi hommikuste mee-pannkookide valmistamiseks, omleti meisterdamiseks, ürdileibade tegemiseks, liha grillimiseks ja muuks kokkamiseks - ühesõnaga valmistan kõike kõige paremat. Tõeliselt nauditavad on suvilas kohati mitmetunnisteks venivad ja käsikäes kulgevad toiduvalmistamised ja ühised hommiku-, lõuna- ja õhtusöögid. See on pikk nauditav ettevõtmine alates toiduvalmistamisest kuni koristamiseni.


Selle kreemja risoto valmistamine on juba aga klassikaline roog, mis õues niimoodi valmib. Kõik löövad käed külge - kes hakib, kes joob risotosse mõeldud veini, kes läheb ürte korjama, kes vastutab kogu kupatuse valmimise eest. Tänu sellele on lõpptulemuses alati killuke erilisust tänu kõigi ühisele kokkamishasardile. Võiks öelda, et sellise retsepti baasil valmib minu kõige lemmikum risoto. Lõhet soolan selle toidu tarbeks tavaliselt kiirmeetodina, kuna selle toidu isu tuleb lihtsalt ühel hetkel ning siis on vaja võimalikult kiiresti soolalõhet valmistada.

neljale

0,5 sibulat, peeneks hakituna
250 g risotoriisi

2 dl valget vein

6 dl kuuma köögiviljapuljongit

100 g sulatatud juustu

1 dl parmesani, riivituna

200-250 g soolalõhefilee viile

väike kimbuke murulauku või küüslaugumugula rohelisi pealseid

soola
oliiviõli


Pane pliit keskmisele kuumusele ning kuumuta pannil ca 2 sl õli. Lisa peeneks hakitud sibul ning kuumuta see klaasjaks. Kuumutamise lõpu poole lisa riis. Prae riisi seni (ca 3-4 minutit), kuni riisiterad muutuvad kergelt läbikumavaks. Lisa riisi segades juurde vein. Kuumuta edasi paar minutit, et alkohol välja aurustuks.

Seejärel hakka järk-järgult kulbitäie haaval juurde lisama puljongit, ise vahepeal riisi segades. (Ära unusta kindlasti vahepeal maitsestada soolaga. Kui puljong riisi imendub, lisa uus kulbitäis puljongit. Jätka tegevust seni, kuni puljong otsa saab. Võta pann tulelt ning sega sisse sulatatud juust, riivitud parmesan ja murulauk. Aseta risotole peale kaas ning lase paar minutit rahuneda. Seejärel serveeri, asetades igale risotoportsjonile peale soolatud lõhefilee lõigud.



3 kommentaari :

  1. Hei, sooviksin väga seda retsepti proovida - aga alkohol ei lähe kohe mitte..millega sobiks seda asendada või võib lihtsalt välja jätta? Aitäh, jään ootama!!! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Asenda see sama koguse köögiviljapuljongiga..... ehk siis pane kokku 8 dl puljongit:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails