13. detsember 2010

Beseevahune kohupiimakook piparkoogiga

/Prindi retsept/

Vaikselt hakkan lisama siia retsepte, mida valmistasin Lusika kokasaates 11.12. Esmalt siis üks talvine ja veidi lumevahune kohupiimakook, põhjaks piparkoogitainas, täidiseks kohupiim ning katteks munavalgevaht. Vahel tuleb peale laiskus, mõned lihtsad asjad tunduvad nii keerukad ning kahtlemata on parim moodus leida veelgi lihtsamat moodust See maitsev kook valmis ilmselgest laiskusest. Laiskusest võtta ette järjekordne piparkoogitegu. Nende jõuluküpsiste vastu pole mul küll midagi, kuid viiendat päeva järjest laosega piparkooke vorpida on veidikene liig. Järelejäänud taignale on hoopis parem moodus sellesama koogi näol.

Ilusaid valgeid jõule (hetkel tundub see vist kerge juba liig, ilusast valgest on asi kaugel, kui sa ei suuda hommikul eristada oma valget autot valgest lumekuhjast:)


300 g piparkoogitainast

Täidis:

1 dl suhkrut
2 sl jahu
2 sl toasooja võid

400 g (2pk) kohupiima (teralist)

1 muna

2 munakollast
100 g hapukoort

Kate:

2 munavalget

1 dl tuhksuhkrut


Kata piparkoogitaignaga küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø22cm) põhi. Sega omavahel suhkur, jahu ja toasoe või. Lisa ülejäänud ained ning sega ühtlaseks. Vala täidis põhjale ning küpseta 180 kraadi juures 35 min.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Seejärel lisa (ise pidevalt vahustades) juurde vähehaaval tuhksuhkur. Vahusta seni kuni segu muutub läikivaks. Aseta saadud segu koogile ning küpeta veel 180 kraadi juures 7 minutit. Enne serveerimist lase koogil jahtuda.

20 kommentaari :

  1. Eile hommikul sattusin juhuslikult Lusika saadet vaatama ja oi seda äratundmisrõõmu, kui nägin seal tuttavat nime ja nägu :) Siis oli teada, et tuleb põnev saade heade retseptidega :) Ja kohe õhtul proovisin ise selle võrratu koogi ära. See kook saab olema ka meie pere jõululaual :) Aitäh!

    VastaKustuta
  2. :) See kook tuleb ühe valikuna minugi jõululauale:)

    VastaKustuta
  3. Oi, see on hea kook ja järgmisel päeval isegi parem :)

    VastaKustuta
  4. Sa proovisid siis juba kodus ka? Minu arvates on enamus kooke paremad just järgmisel päeval, maitsed on ühtslustunud paremini siis.

    VastaKustuta
  5. Tõesti väga maitsev kook ja lihtne valmistada - just kiirel jõuluajal ideaalne! Kas kook peabki "nutma"?
    Ilusat aasta lõppu!

    VastaKustuta
  6. Kaunist aastavahetust Sullegi! Jah, kook peab nutma, siis on järelikult õigesti tehtud:)

    VastaKustuta
  7. Tegin seda kooki, tuli täpselt selline nagu pidi ja lootsin. Super hea!Taaskord tänud Sulle Ragne!
    Ilusat aastavahetust Sulle ja Su perele ning palju, palju uusi retsepte ja blogi sissekandeid uueks aastaks!

    VastaKustuta
  8. Ilusat uut Sullegi...ja usi retsepte tuleb kohe kindlasti:)

    VastaKustuta
  9. Tere Ragne!

    Selles koogis on sees minu absoluutsed lemmikud: kohupiim ja piparkoogid. Tahtsin aga uurida, mis sa arvad, kas siin võiks põhja taigna asemel teha ka purustatud ja võiga segatud piparkookidest? Leiaks kappijäänud jõuluküpsised kasutust.

    VastaKustuta
  10. Loomulikult võib teha, tegelikult on minulgi piparkoogimajast järgijäänud üsna suur kogus piparkooke ning selles koogis need ära kasutada on hea mõte.

    VastaKustuta
  11. Proovisin purustatud piparkookidega, väga hea tuli! Ja munavalgekorrus teeb kogu koogi täiuslikuks. Ainus mure seisnes selles, et ise sain sellest enda valmistatud sünnipäevakoogist vaid väikse lõigu ja pärast pikka tööpäeva koju jõudes vaatas mulle vastu tühi koogialus.. Mees oli 1:0 teinud :)

    VastaKustuta
  12. katsetasin ka, aga minul jäi põhi ehk piparkoogitainas üsna toores. Võtsin 300 g tainast (kaalusin) ja vorm oli suurem - 26 cm -, aga ometi jäi põhi niiske ja toore maitsega. Kas ta peabki selline olema?
    Muu kõik oli väga hea, k.a nuttev besee:)

    Kersti

    VastaKustuta
  13. oi, viga - vorm oli ikka 24 cm, mitte 26.

    Kersti

    VastaKustuta
  14. Põhi peab ikka läbi küpsema. Lõpptulemus peaks olema nagu küpsenud muretaigen. Ainsa põhjusena võiks öelda, et altpoolt ahi ei küpseta hästi....

    VastaKustuta
  15. Retsept jäi silma juba eelmisel aastal "Lusika" saatest, tegemiseni jõudsin alles nüüd, kui kallile vanaemale sünnipäevaks mõnusat kooki oli vaja. Kook sai hulgaliselt kiidusõnu! Panin kohupiimakihi vahele ka hapukat kirsimoosi, mis magusat tasakaalustas ja piparkoogipõhjaga väga hästi klappis. Aitäh järjekordse hea retsepti eest :)

    VastaKustuta
  16. Millisel kõrgusel ahjus seda küpsetate, et põhi läbi küpseks, aga ka liiga krõbedaks ei läheks?

    VastaKustuta
  17. Tegin piparkoogipõhja imeõhukese ja puistasin kohupiimakihi sisse külmutatud vaarikaid. Väga hea tuli.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails