25. september 2010

Sügisvärvides karamelline kõrvitsakook

Praegu kiirustavad näpud kirjutama minu ühest viimase aja lemmikumast toorjuustukoogist, kus koogis tegutsemas röstitud kõrvits, karamellisust tekitav fariinsuhkur ja toorjuust. Tõeliselt hea kooslus, mida soovitan proovida.


Põhi:
225 g kaeraküpsiseid
75 g sulatatud võid

Täidis:
500 g kõrvitsat, puhastatult ja kooritult

450 g toorjuustu
150 ml rõõska koort (35%)
3 muna
150 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli
75 g kreeka pähkleid, peeneks hakituna
2 sl kartulitärklist
 
Põhja jaoks purusta küpsised peeneks puruks, lisa sulatatud või ning sega kõik ühtlaseks. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (22-24 cm läbimõõt) põhjale. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Lõika kõrvits väiksemateks tükkideks, aseta õliga piserdatud ahjuvormi ning rösti ahjus ca 30 min 180 kraadi juures ehk kuni kõrvitsa pehmenemiseni. Seejärel püreesta kõrvitsakuubikud.

Sega omavahel püreestatud kõrvits, toorjuust, rõõsk koor ja munad. Sega omavahel kuivained ja pähklid ning lisa toorjuustusegule. Vala täidis vormi küpsisepõhjale ning küpseta 175 kraadi juures 50-55 min. Lase koogil avatud ahjuuksega ahjus pisut jahtuda.

22 kommentaari :

  1. Pole hullu, eile sai mul muffinite ja keeksi vahepeal jahu otsa. Õnneks oli pood veel lahti:)

    VastaKustuta
  2. See kook tundub üli hea ja läheb lähiajal kindlasti ka katsetamisele. Kõrvits võib ju ka suvikõrvits olla, onja? Ma igaks juhuks küsin.
    NB! Sul on väge hea blogi ja külastan seda peaaegu iga. Ideed, retseptid on super!

    VastaKustuta
  3. Sellest koogist tahaks küll kohe ampsu võtta!

    VastaKustuta
  4. Mir - kõrvits peaks ikka kõrvits olema, suvikõrvit ei sobi kahjuks:)

    Kook on hea, soovitan;)

    VastaKustuta
  5. Selge, võtan arvesse :).Aitäh Sulle.

    VastaKustuta
  6. Ülihea kook! Hästi kreemjas, soovitan proovida. Serveerisin järgmisel päeval. Kirjutasin eile enne koogi tegemist endale kähku retsepti paberile ja nüüd märkasin, et kaneeli mul paberi peal küll kirjas polnud, aga sellest hoolimata super kook.

    VastaKustuta
  7. Mul on hea meel, et jagad minuga maitse-vaimustust:) Minu arvates on antud koogi puhul tegemist sellise kerge vau-efektiga:)

    VastaKustuta
  8. Täiesti oivaline kook! Kreemjas ja kerge, lihtsalt suurepärane :)Eriti lihtne teha, kui kõrvits juba küpsetatult sobivas koguses sügavkülamst võtta :)

    VastaKustuta
  9. Kusjuures, mina sügisel kõrvitsapüreed selle eesmärgiga külmutasingi, et talvisel ajal seda kooki teha, Veebruaris, sünnipäeva ajal, kasutasingi viimase karbi kõrvitsapüreed ära:)

    VastaKustuta
  10. Kui ma tavaliselt ühte kooki mitu korda ei tee, siis selle imehea koogi puhul tegin erandi. Sest minu arvates just selline peabki üks õige toorjuustukook olema - hästi kreemjas ja suus-sulav, mmm... :)

    VastaKustuta
  11. Seda on rõõm kuulda. Minagi olen seda kooki mitu korda teinud. Viimati tegin paar päeva tagasi isa sünnipäevaks:)

    VastaKustuta
  12. Proovisin ka küpsetada seda kooki. Iseenesest tuli väga maitsev, aga tundus, et sisu jäi kuidagi liiga vedel. Päris laiali ei valgunud, aga kas täidis peabki selline vedel, nagu kreemjas jääma?

    Ülle

    VastaKustuta
  13. Tervitus,

    Täidis vedel ei tohi jääda. Peab jääma täpselt selline nagu juustukookidel ikka. Ahjust välja võttes peab küll kook võbelema, kuid järgmiseks päevaks ilusti tahenema.

    Ragne

    VastaKustuta
  14. Mis kaeraküpsiseid sa põhjaks kasutasid?
    Ette tänades,
    Triin

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, ma olen seda kooki nii mitmeid kordi teinud ja mingit kindlast sorti pole eelistanud. Üldiselt eelistan neid lamedamaid kaeraküpsiseid Väikese Vääniku omad. Tean, et kunagi ostsin mingisuguseid kaeraküpsiseid (oli vist 700 g pakis), mis olid veidi pisemad, aga need olid sellised pehmed ja üldsegi mitte muredad, nagu peab. Nendega läks kogu koogitegu untsu:)

      Olen aga valmistanud seda kooki ka digestive küpsistega.

      Kustuta
  15. Mina sain täna siit retseptist inspiratsiooni :) Päris üks-ühele ei tulnud kuna ainuke asi, mida mul ohtralt oli, oli kõrvits :) Ülejäänud koostisosade suhtes hakkas pihta kombineerimine. Suurim erinevus on vast see, et pähkleid ma sisse üldse ei lisanud, see-eest läks neid hoopis põhja sisse ning hiljem peale kaunistuseks. Teiste koostisosade omavaheline suhe sai ka kindlasti erinev. Lisaks panin tiba ka kardemoni ning kuna segu oli üsna läila maitsega siis särtsu lisas poole laimi mahl. Aga tulemus on vaimustav ning nägin ka kaunistamisega veidi vaeva. Kuna ma olen ise väga uhke oma saavutuse üle, siis jagan pilti ka :) Suur aitäh idee eest!

    https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1383146_10151967633984452_173095371_n.jpg

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ohooo, väga kena. Kusjuures need pähklikuhjakesed koos šokolaadiga on väga lahedalt välja tulnud - igale sööjale oma:)

      Kustuta
  16. Tere, Ragne!


    Tahan ka seda kooki proovida teha, kuid mul sügavkülmas juba valmiskujul kõrvitsapüree. Oskad sa öelda, mitu grammi püreed läheb?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sa võid seda püreed siia kooki samuti lisada ca 400-500g:)

      Kustuta
  17. Väga-väga maitsev kook ❤

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails