11. mai 2010

Maapähklivõi-toorjuustukook

/Prindi retsept/

Mul on mure, nimelt hakkab mulle tunduma, et ma olen maapähklivõi sõltlane. Tohutu hea on seda paigutada värskele saiale võimalikult paksu kihina. See kook sündiski puhtalt põhjusel, et mul oli kapis üle üks purk maapähklivõid, mille söömise kallale olin ma juba veidike asunud. Selleks, et terve see purgisisu ühe hetkega mu kõhtu ei satuks otsustasin maapähklivõi austajale omaselt valmistada vastava sisuga juustukoogi. Peale veel paras kogus šokolaadikastet ning võiks öelda, et sõltuvust tekitav kook on valmis. Soovitavalt tee kook valmis päev enne söömaasumist!


Põhi:
300g Digestive küpsiseid

150 g võid, sulatatuna

Täidis:

1 purk (350g) maapähklivõid (Peanut Butter)
400 g toorjuustu (kasutasin Farmi)
200 g hapukoort

1 sl suhkrut

2 muna
200 g piimašokolaadi


Kate:
4 sl kakaod (magustamata)
4 sl suhkrut

1 dl vett
25 g võid

Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuruga 22 cm läbimõõduga koogivormi põhi. Täidise jaoks sega kokku 5 esimest koostisainet. Sulata šokolaad vesivannil ning lisa juustu-maapähklivõisegule. Küpseta kooki 180 kraadi juures 35 minutit, seejärel jäta kook avatud ahjuuksega ahju seisma.

Katte valmistamiseks sega kakao ja suhkur omavahel, lisa vesi ning kuumuta segu pliidil kuni see pakseneb. Sega sisse või ning jäta jahedasse jahtuma. Vala kaste jahtunud koogile.

Veel teisi maapähklivõiga retsepte kokkama-blogis:
Jäätis maapähklikreemiga
Šokolaadi-maapähklivõi batoonikesed
Maapähkli-banaanismuuti
Maapähkli-šokolaadiruudud

27 kommentaari :

  1. Lugesin, et oled maapähklivõi sõltlane. Sel juhul soovitan Sulle maapähklivõi küpsiseid, Marit tegi neid ja sain ka maitsta, tõesti head!
    Retsept on praegu www.perenaine.ee esilehel.

    VastaKustuta
  2. See kook paneb küll suu vett jooksma. Mul üks maapähklivõi purgike ongi otstarvet ootamas.

    VastaKustuta
  3. Eva, selle Mariti retsepti printisin ma eile juba välja ning panin küpsiste valmistamise järjekorda lähiajal proovimiseks:)

    VastaKustuta
  4. Aga kas see originaalne spets-maapähklivõi soolane ei ole? Või on mõnes Tallinna lihtinimesele kättesaadavas poes mittesoolast kaa? :P

    VastaKustuta
  5. just see on seesama veidi soolane maapähklivõi, mida enamikes poodides müüakse, sobib aga suurepäraselt magusatesse küpsetistesse, jätab sellise kergelt snickersi maitselise maitse.

    VastaKustuta
  6. ja palju see pähklivõi maksata võib?:)

    VastaKustuta
  7. Selle maapähklivõiga saab teha häid muffineid, kui asendad poole või kogusest maapähklivõiga.

    VastaKustuta
  8. oi, seda ma täitsa pean proovima, Aitäh nõuande eest. Ostsin just hiljuti Marcs&Spenceri toidupoest pehmet maapähklivõid, noo ni hea oli, et küpsetisse ei jätkunud (kuii olin plaaninud:))

    VastaKustuta
  9. Millist maapähklivõid kasutad ning kust seda ostad?

    VastaKustuta
  10. Ostan maapähklivõid Selverist(seal üks variant ainult ongi) või siis Tallinnast Marks&Spencer kauplusest. Hinnaklass sama ca 24.-, kuid M&S oma meeldib mulle märksa rohkem.

    VastaKustuta
  11. Plaanin teha seda kooki reedel, olen alles väga algaja kokkaja. Kas on midagi, millele pean rohkem tähelepanu pöörama, et mitte seda kooki untsu keerata? Ja kui seda umb. 25cm läbimõõduga koogivormis teha, kas peaksin midagi muutma või teen ikka samade kogustega. Kook tuleb eriliseks tähtpäevaks, seetõttu loodan, et ei lähe midagi valesti:)

    VastaKustuta
  12. Mõned märgusõnad ikka oleks:) Nagu ikka toorjuustu kookide puhul muutub nende maitse seistes aina paremaks:) Kui kook pärast küpsemist ahjust välja võtta, siis on normaalne et see keskelt bõbiseb. Kui ööpäeva külmas lasta seista, siis on ta tahenenud täpselt selliseks nagu õige on.

    Kui koogi teed 25 cm vormi, siis suurenda koguseid, korrutades neid 1.3ga

    Edu!:)

    VastaKustuta
  13. Nii, enne kui tegema hakkan, veel tülitan mitme küsimusega. Otsin 21 cm läbimõõduga lahtikäiva tordivormi, kas tordivormi võib ka ahju panna? Teiseks, kuidas koguseid siis arvutada kui vormi läbimõõt on 21 cm. Kolmandaks, kas Marks and Spenceri digestive küpsised sobivad? Neljandaks, kas glasuuri peaks panema siis kui vorm on ümbert juba eemaldatud? Viimaseks, kui soovin kooki natuke maasikate kaunistada, kas soovitavalt enne söömist või võin juba täna maasikad glasuurile peale panna?
    Sai nüüd õige mitu küsimust. Aga pigem karta kui kahetseda :)

    VastaKustuta
  14. Nii, leidsin lehe, kus arvutada kogused vastavalt koogivormi mõõtudele ja pistsin koogi ahju. Nüüd selline mure, et kas see on normaalne, et kook ahjust välja võttes on kuidagi hästi vedel ja peal on lausa vedel rasva kiht.. Kook jahtus ahjus ja selles probleem ei saanud olla, ka kogused kõik õiged. Mida ma tegema peaksin ?

    VastaKustuta
  15. Vabandan, et veidi hilinemisega vastan, olin täna terve päeva arvutist eemal, nüüd aga püüan ruttu-ruttu mõned mõtteterad kirja panna:)

    Saan aru, et oled koogi juba ära küpsetanud, nii et koogivormi tarkusi vist ei vaja:) Kook peab ahjust välja võttes keskelt kergelt võbisema, siis on õige asi:)

    Rasvakihti olla ei tohiks, kas ,šokolaad oli ikka šokolaad, mitte selline šokolaadilaadne?

    Glasuuri võid peale panna pärast ööpäevast seismist külmkapis. Maasikatega kaunista vahetult enne serveerimist:)

    Anna teada kindlasti, kui veel miskit infot vaja;)

    VastaKustuta
  16. Ei ole hullu, arusaadav, et arvuti taha ei sattunud:).
    Koogile panin glasuuri peale juba täna, loodetavasti pole hullu:)
    Eks homme hommikul paistab kuidas maitse on.
    Šokolaad oli täitsa õige. Ei tea millest see rasv sinna tekkis, ahjus ka kook justkui vahepeal mullitas ja oli hästi vedel, lõpuks koogile tekkisid jahtudes mõned praod ja keskelt jäi lohku. Loodan, et maitse on siiski hea, aga midagi igatahes küpsemise käigus nässu läks. Algajal ikka juhtub:)

    VastaKustuta
  17. Arvestades, et kook ei tulnud päris selline nagu pidi, oli maitse siiski ülimalt hea ja kõigile väga meeldis. Järgmiseks läheb katsetamisele coca-cola kook jaanipäevaks.

    VastaKustuta
  18. Küsin uudishimust, kuidas see kook lõpptulemusena välja nägi?

    Kas tahenes Sul ilusastii ära?

    VastaKustuta
  19. Lõpptulemusena oli lihtsalt see, et kook ei olnud pealt ühtlaselt sile, vaid keskelt natuke sisse vajunud. Ja konsistents polnud ka nii kreemine kui oleks võinud olla, nagu isegi liiga tahenenud oli. Aga maitse oli siiski super hea :)

    Eile tegin ühe Teie retsepti järgi rabarberi kooki ja suur plaaditäis kooki kadus tunniga. :)

    VastaKustuta
  20. Tegin koogi isadepäevaks ning väikese lisaga - Laura Vitale retseptist no-bake peanutbutter cheesecake sain inspiratsiooni, panin soolaseid maapähkleid purustatud kujul põhja sisse ning samuti peale, pärast shokolaadiglasuuri lisamist- sobib ideaalselt! Küll aga on kook väga rammus ning järgmisel korral teeksin katte vaid pooltest koostisosadest :) Kogu pere jäi väga rahule koogiga! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul oli see koogiretsept juba ununenud. Tänud meeldetuletamast:) Nõustun, et üldiselt kipuvad maapähklivõid sisaldavad küpsetised olema suhteliselt rammused. Selle eest aga jagub rohkem, kui koogist väiksemad viilud lõigata:)

      Kustuta
  21. Tere!

    Kui kaua peab kook peale küpsetamist lahtise ahjuuksega ahjus seisma? :)

    VastaKustuta
  22. Minul tuli kook ikka väga-väga maapähklivõine, nii et katsumus oli seda tõelist kaloripommi ära süüa. Ka ühest supilusikatäiest oleks piisanud, mitte tervest purgist, arvan. Aga võib-olla maapähklivõi megafännidele sobib see kook nagu valatult. :)

    VastaKustuta
  23. Tere, tegin seda kooki alles nüüd ja see kook on lihtsalt imeline:) Mina olen suur maapähkli fänn ka. Kook tuli väga hästi välja, nii hästi, et naabrinaisel ei tulnud mõttesegi, et see ise tehtud, vaid kuskilt peenest koogiärist ostetud :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails