18. märts 2010

Kodune kohupiima-kondenspiimakook

/Prindi retsept/

Mul on hea meel, et minu koduse kondenspiima postitus nii palju vastukaja leidis. See magus paheline maius on justkui pinnuks silmas. Alati kui seda valmistan, leian ennast miskipärast pidevalt pliidil podiseva kondenspiimapoti juurest valmivat maiust maitsmas. Selleks ajaks, kui see on valmis saanud olen mina sealt juba oma kolmandiku 'maitsmiseks' ära degusteerinud. Viimasel korral tegin meelega kondenspiima rohkem. Plaanis oli katsetada seda kuskil küpsetises. Lähenevate munadepühade eel läks käiku veel kohupiimapasta ja toorjuust.... ja teate mis, minu abikaasast mees teatas, et see on parem kui meie hetke lemmik New Yorgi Juustukook. Nimetatud juustukook jääb minu suureks armastuseks edasi. Tõsi küll, juustukooki süües, arvestades selle rammusust, saab isu täis esimese lõiguga. Seda kodust kooki aga võtaks lõigu veel. Nii, et nõustun kaaslasest koogisööjaga - tegemist on õnnestunud katsetusega.


Põhi:
3 dl jahu

1 tl küpsetuspubrit
3 sl suhkrut
125 g võid

ca 3 sl vett

Täidis:
150 g toorjuustu
1 purk kondenspiima (poest või isevalmistatud)
400 g kohupiimapastat

3 muna
2 tl vanillisuhkrut

Koogi põhja valmistamiseks sega kuivad ained omavahel. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Seejärel lisa vesi ning sega tainas ühtlaseks. Vooderda küpsetuspaberiga 24cm läbimõõduga koogivormi põhi. Suru tainas vormi õhja ning eelküpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Valmista täidis: sega omavahel toorjuust ja munad. Lisa ülejäänud ained ning sega ühtlaseks. Vala täidis eelküpsenud kooipõhjale ning küpseta 180 kraadi juures 45 min. Jahtununa on kook kõge parem!

47 kommentaari :

  1. Palun täpsustada, kui palju on 1 purk?

    VastaKustuta
  2. Tundub väga maitsev! Ostsin üle pika aja poest kookosepiima ja koort, kas sul nendest pole miskit toredat magustoitu välja pakkuda? Praegu oskan vaid seda kohupiimaga segada et kreemi teha.

    VastaKustuta
  3. 1 purk ehk siis 400 g grammi kondenspiima.

    Nelly - aga sega see kookospiim näiteks toorjuustuga, paar muna ja veidi suhkrut ka sekka ning tee sellest muretaigna põhjal kooki:)

    VastaKustuta
  4. kas kook liiga magus ei saa? on ju lisaks suhkruga kondenspiimale ka niisama suhkrut koogis.

    VastaKustuta
  5. Magus kook kindlasti ei jää. Ütleks nii, et kohupiimakoogi magususega kondenspiima maitsega kook:)

    VastaKustuta
  6. Väääga hea tuli välja.aitäh retsepti eest, läheb kordamisele..korduvalt ;)

    VastaKustuta
  7. tore:) mina kordasin sellekoogi tegu üleeile, plaan seda ka lihavõtete ajal teha, siis ju sellised kohupiimakoogid kohustuslikud:)

    VastaKustuta
  8. Saan nüüd jälle uhkustada, et ka see kook järgi tehtud. Loomulikult tuli see imeliselt hea. Suus sulav hõrgutis!
    Nii nagu on maitsed erinevad on ka ahjud erinevad. Minul kook küll 45minutiga valmis ei saanud. Läks ikka kauem.

    VastaKustuta
  9. Kui ma tahan seda kooki teha ahjuplaadil kas ma lihtsalt valmistan topeltkoguse või peaks täidist veel natuke rohkem tegema, et lõpptulemus liiga õhuke ei jääks?

    VastaKustuta
  10. Andra, tore, et meeldis. Mina sõin seda kooki just eile - sõbranna tõi külakostiks:)

    Katri, oleneb muidugi ahjuplaadi suurusest, aga jah kui suurendada katte kogust, siis ikka tuleks põhja koguseid ka suurendada ehk siis soovitan teha topeltkoguse!

    VastaKustuta
  11. Super! Minu uus lemmik:) Aitäh hea retsepti eest! See kook on täna meie pühadelaual:)

    VastaKustuta
  12. Ma nägin, et olid juba blogis kirjutanud sellest. Nii tore oli kiitvaid sõnu lugeda:)

    VastaKustuta
  13. Tegin ka selle koogi,aga ostsin kogemata karamelli kreemi.Kodenspiima ei olnud Rimis kook ahjus, eks näe mis maitsega saab.

    VastaKustuta
  14. See siis juba täiesti uus retsept ju:) Selle koogi võluks ongi õrnkreemjas kondenspiima maitse:)

    VastaKustuta
  15. Tere Ragne :) Ega äkki ei oska õelda, kas kohupiim peaks olema maitsestamata või võiks tulla ka huvitav maitse näiteks vaniljemaitselise kohupiimakreemiga? :)

    VastaKustuta
  16. Olen teinud maitsestamata kohupiimaga, kuna kardan et vanillimaitselisega võib jääda lõpptulemus liiga magus (isegi minu jaoks:)) Ei julge ka soovitada....

    VastaKustuta
  17. Kas see kook maitseb sama hästi ka järgmisel päeval:P ?

    VastaKustuta
  18. Järgmisel päeval on kook pigem ikka parem, täiesti ausalt kohe:)

    VastaKustuta
  19. Tegin seda kooki siis õe sünnipäevaks ja riivisin veel peale batoonkomme nagu ühes teises retseptis oli..ja see jäi lihtsalt imehea!!! Mmm tahaks veeeel:)

    VastaKustuta
  20. kooki valmistades ei osanud tast suurt midagi arvata, aga nüüd peab ütlema, et on tegu minu uue lemmikuga! niiii hea! mõnusalt kreemja tekstuuriga jäi. super! :)

    VastaKustuta
  21. Oi, mina tegin ka seda kooki alles hiljuti, täpsemalt reedel om vennapoja sünnipäevaks. Pealt katsin koogi vaniljekreemiga, kuhu peale ladusin 2 purki kirsse. Ja kõige peale veel sulatatud valget ja tumedat šokolaadi ning küpsisepuru:)

    VastaKustuta
  22. Tegin eilse pidupäeva puhul esimest korda seda kooki. Maitses võrratult!
    Kuna kodus oli ainult Vändra Leiva mahe nisu-täisterajahu, panin nisujahu asemel seda - põhi jäi supermaitsev, krõbe, nii et küsiti, kas põhjaks on küpsised:)
    Peale puistasin šokolaadi- ja sidrunikreemivahvlite puru. Kindlasti läheb see kook kordamisele ja siis juba kirsside-vaniljekreemiga!!:)

    Annika

    VastaKustuta
  23. Nii, mina tegin just seda kooki. Suutsin panna vastu kiusatusele teha veeeeelkord imemaitsvat kõrvitsa juustukooki (või eriti vana ja lihtsat lemmikut valgeshokolaadi oma) ja no suuuurepärane :):) Ausalt ei söönud kell 22:15 2 tükki seda.. Aga asja lihtsustamiseks tegin digestive küpsiste põhja ja sai ka väga hea. Järgmisena tahan ära proovida merevaiguga juustukoogi :P

    VastaKustuta
  24. Super:) alati on põhjust koogi valmistamiseks:)

    VastaKustuta
  25. Suurepärane retsept, olen seda korduvalt teinud ning aina positiivset tagasisidet saanud!
    Kui on vaja kooki, mis kindlasti õnnestub, siis see kook ongi üks nendest. Katteks olen kasutanud ricotta-kohupiimakreemi ning tuleb väga suupärane.

    VastaKustuta
  26. Suurepärane.

    Minu üks sõbranna pidi seda ka siis tegema, kui on vaja, et kook kindlasti välja tuleb;)

    VastaKustuta
  27. Just võtsin koogi ahjust ja panin aknale jahtuma. Lisasin segule veel metsmaasikaid, mis suvel külma olin pannud... Loodan, et sobivad sinna :)

    VastaKustuta
  28. mmm... metsmaasikad... Minu jaoks on need marjad selline defitsiit, et ei raatsi neid koogi sisse raisata. Maiustan niisama:)

    VastaKustuta
  29. Tere! Olen suhteliselt võhik sel alal. Kas või peab ära sulatama?
    Ja kas ma sain õieti aru, et kohupiimapasta peab olema maitsestamata, st suhkruta jne? Loogiliselt mõeldes, kondenspiim on ju magus, et ehk tema annabki oma magususe täidisele.

    VastaKustuta
  30. Põhja jaoks minevat võid sulatada ei tohi - selle peab lihtsalt kuivainetele lisama. Kohupiim peab kindlasti olema maitsestamata, kuna kondenspiim teeb koogi täpselt parajalt magusaks.

    Edu küpsetamisel:)

    VastaKustuta
  31. Esimest korda tuli kook hästi välja, tervele perele maitses. Täna teen uuesti, loodan, et tuleb sama maitsev, sest see on vanaemale sünnipäevaks! :)

    VastaKustuta
  32. Tere!
    Küsimus vaniljekreemi kohta, mida kord koogile panid....kas tegid selle ise või saab seda ka poest osta?Ekströmil on vist mingi pulber ja siis piimaosakonnas on neid vanillipudingeid. Pole ise katsetanud, aga vaniljekreem koogil kõlab hästi. Plaan on sel nädalavahetusel koogitegu esimest korda ette võtta:)

    Tervitades

    Kristel

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan et sa mõtled seda daamide kooki, kus vaniljekreem oli koogil. Kasutasin Ekströmsi.

      Kustuta
  33. Tänan vastuse eest. Minu kook vajus ahjust välja võttes poole madalamaks, ma pole seda veel vormist väljagi võtnud, aga Sinu kook pildil tundub kuidagi kohevam. Mis võiks olla vajumise põhjuseks? Tunnistan, et avasin korra ukse ja katsin koogi paberiga, sest kartsin, et hakkab liiga tumedaks küpsema. Ilmselt see eks? Küpsemise ajal mingil hetkel hakkas kook ühest servast jällegi üleliia kerkima, võtsin temperatuuri madalamaks, siis rahunes nö maha.
    Aga lõhn on võrratu:)
    Tänan igatahes retsepti eest:)

    Kristel

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui kook hakkab ahjus ootamatult üleliia kerkima ning siis vajub peale küpsemist alla on põhjus liiga kõrges ahjutemperatuuris.

      Järgmine kord küpseta madalamal temperatuuril Iga ahi on erinev ning võimalik, et Sinu ahi äkilisem;)

      Kustuta
  34. Riigis kus elan, ei müüda kohupiimapastat, ent hirmsasti tahaks seda kooki küpsetada. Kas on võimalik pasta asendada tavalise teralise kohupiimaga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen seda kooki teinud ka hapukoorega. Teralise kohupiimaga võib ka teha, aga siis jääb lõpptulemus liialt erinev originaalist;)

      Kustuta
  35. Tere Ragne. Mis jahu kasutad?

    VastaKustuta
  36. Tere, missugust ahju režiimi võiks selle koogi küpsetamiseks kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, see on hea kook:) Täiesti tavaline alt-ülevalt režiim:)

      Kustuta
  37. Tere.
    Kui põhi teha küpsistest, kaua siis kook ahjus võiks olla?
    Aitäh!

    VastaKustuta
  38. Megahea! Kaevasin selle retsepti kogemata guugeldades välja. Toorjuustu kodus ei olnud, panin hapukoort ja sobis ka väga hästi :) Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails