2. detsember 2009

Vale Napoleoni kook

/Prindi retsept/

Kuigi köögis käivad juba erinevate jõuluküpsetiste katsetused, siis lisaks sellele on viimasel ajal eriti tere-tulnud küpsistest koosnevad koogid. Alles hiljuti tegin ma ülimaitsvat küpsise kräsupead ning sellest nö vale-kräsupea söömisest tekkis mõte proovida ka Napoleoni koogi eeskujul seda liba varianti. Mõeldud-tehtud, nagu küpsisekookide puhul ikka oli tegemist väga lihtsasti valmiva koogiga, mis koosneb neljast küpsise- ja kreemikihist.
See koogike valmis Andri pooleteist aastaseks saamise puhul. Veel üks tordike selleks puhuks on kavas Andrile teha nädalavahetusel, kui ka mõned külalsed läbi astuvad.


3 pk heledaid küpsiseid (ikka ja jälle soovitan Selgat)

Keedukreem:
0,75 l piima
1,5 dl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut
0,75 dl nisujahu
3 muna
1 sl võid


Keedukreemi valmistamiseks sega piim suhkru ja vanillisuhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Jahuta. Hõõru jahu korralikult munadega läbi ning lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb (keeta ei tohi). Võta tulelt. Lisa või ja jahuta.

Laota koogipõhjaks 12 küpsist (kas siis 3x4 või 6x2). Määri sellele ¼ kreemist. Selle peale laota 12 küpsist ning määri ¼ kreemiga. Siis jälle kiht küpsiseid ning kiht kreemi. Laota peale ka neljas küpsisekiht ning kata järelejäänud kreemiga. Järgijäänud küpsised tambi peeneks puruks ning raputa koogile. Pane kook jahedasse seisma järgmise päevani, siis on kreem kenasti läbi imbunud.


65 kommentaari :

  1. Seda varianti on kunagi ammu isegi tehtud.Nämma

    VastaKustuta
  2. Ise ka üllatusin, et täitsa hästi kukkus välja. Tohutult täidab aga juba üks tükike seda kooki kõhtu, nii et väga palju korraga ei jõua süüa..

    VastaKustuta
  3. Seda peab kohe kindlasti proovima :) küpsise kräsupea sai just hiljuti tehtud ja tulemus oli ka oioi kui hea :)

    VastaKustuta
  4. Nii armsad lillekaunistused on koogi peal ;)

    VastaKustuta
  5. Sellist vale-Napoleonit saab teha ka vahvlitega. Näiteks suurte kandiliste poevahvlitega.

    VastaKustuta
  6. Mina isiklikult vahvlitega tegemist pisut pelgan, põhjus selles, et mul kipuvad vahvlilehed ebameeldivalt nätskeks jääma. Aga näiteks Kass Arturi eeskujul iirise vahvleid teeks kasvõi igapäev vahvlilehtedest:)

    VastaKustuta
  7. see tundub nii mõnus ja lihtne olevat...võtan endalegi plaani selle...aga kui aus olla, siis mul tekib sinu blogis kolades nii palju ideid, et ei tea kust alustada ja mida teha:P väga tubli oled igatahes...

    VastaKustuta
  8. Tore, kui miskit põnevat oled leidnud:) ja aitäh toredate sõnade eest:)

    VastaKustuta
  9. Ma ka eile proovisin seda teha ja väga hea tuli. Kartsin natuke seda keedukreemi ise tegemist, aga kõik läks hästi. Ühe kihi vahele panin ainult keedukreemi asemel mustsõstramoosi, sobis ka päris hästi, ma arvan. Igal juhul tänud retsepti eest :)

    VastaKustuta
  10. Ka minul olid kunagi hirm keedukreemi ees, aga selle tegemisel selgus, et karta pole põhjust. Tore, et retsepti proovisid ja kook maitses!

    VastaKustuta
  11. Proovisin ka siis järele selle koogi. Kuna pelgasin, et asi väga läilaks läheb, siis panin paari kihi vahele keedukreemile lisaks jõhvikatoormoosi ja tulemus oli super!
    Kerli

    VastaKustuta
  12. Tere Ragne !! Tekkis huvi sellise mahustoidu vastu nagu "Selveri küpsisemagustoit on ka tiramisu küpsise"
    Mehele nii meeldib aga tahaks seda kodus järgi proovida siis saaks suuremas koguses ja ehk ka odavamalt. Nimelt tahaksingi teada et kas sina oskad seda teha, et mis sinna käib, oleksin väga tänulik!

    VastaKustuta
  13. Ausalt öeldes ei ole ma seda magustoitu saanud. Aga asi hakkas täiesti huvitama, ma suur küpsisekookide, -magustoitude austaja.

    Mis selle täpne nimetus on? Kas ongi Selveri küpsisemagustoit? Ostaksin seda poest maitsmiseks, siis ehk püüan järgi teha:)

    VastaKustuta
  14. Jah ongi "küpsisemagustoit" nüüd on vist uus tulnud selle asemel " küpsise tiramisu" Pärnu Selveris seal kus need pakendatud valmis magustoidud on.

    VastaKustuta
  15. Homme suurem vaaritamine seoses külaliste tulekuga, aga pühapäeval lähen seda uudistama:)

    VastaKustuta
  16. Homme suurem vaaritamine seoses külaliste tulekuga, aga pühapäeval lähen seda uudistama:)

    VastaKustuta
  17. No Ragne kas leidsid üless, selle magustoidu ? Või on jõulude tuleku ajal palju sagimist :)

    VastaKustuta
  18. Kusjuures, käisin just täna spetsiaalselt seda magustoitu ostmas. Vaatasin pakendil olevaid koostisaineid ja ostsin need koostisosad ka ära, homme hakkan katsetama, siis annan kindlasti tulemustest teada:)

    VastaKustuta
  19. Aga miks minu keedukreem tükki läks? Nagu mannapuder :(

    VastaKustuta
  20. hmm... mul pole sellist asja varem juhtunud. Kas segasid ikka korralikult jahu ja munad omavahel segamini? Kui jahu jääb korralikult segamata, siis hiljem piimale lisades on lõpptulemus tükiline.

    Tavaliselt segan üsna hoolikalt kui muna-jahu segu piimale lisan, vastasel juhul võivad ka jääda klimbid.

    Edu!

    VastaKustuta
  21. tegin seda kooki töö juuurde oma sünnipäevaks ja kõigile väga maitses. Panin ühe kihi vahele pohlamoosi ja täista sobis see sinna.

    VastaKustuta
  22. oi kui tore, et töökaaslastele meeldis:)

    VastaKustuta
  23. Ma ei tea mis mul valesti läks, aga see keedukreemi tegemine läks mul kohe nii nässu kui üldse minna sai. Järgisin näpuga retsepti ja tegin kõik nii nagu vaja. Madalal kuumusel siis soojendasin ja segasin seda massi, oma 20 minutit (häbi tunnistada lausa :D ) ja ikka paksuks ei läinud. Proovisin ka kõrgemal kuumusel kuumutada aga ei kippu ega kõppu... Ei tea jah, see keedukreem hirmutab mind siiani :D

    VastaKustuta
  24. Täitsa huvitav, keedukreemis olevad munad ja jahu muudavad selle kreemi paksemaks. Kui näpuga retsepti jälgisid siis ei hakka ma küsimagi kas munad ja jahu ikka lisasid:D

    VastaKustuta
  25. Mina olen nässuläinud keedukreemiga korra nö sohki teinud :P Kuumutasin ka usinalt, aga ei paksenenud. Kuna uut ei olnud aega teha, lisasin veega segatud tärklist nagu piimakisselli puhul. Siis paksenes küll ja koogi vahel polnud küll aru saada :)

    VastaKustuta
  26. See on küll kasulik sohitegemine:)

    VastaKustuta
  27. kas küpsised peaks enne millegagi läbi leotama - kohvi või mahlaga?

    VastaKustuta
  28. Ei ole vaja, keedukreem aitab kooki ilusti läbi immutada:)

    VastaKustuta
  29. Mina lõpetasin ka just selle koogi tegemise. Pean ka kahjuks tunnistama, et minu keedukreem on pigem keeduvedelik:S Olen alati keedukreemi tegemist peljanud ja ei saanud nüüdki sellest hirmust lahti. Igal juhul hetkel seisab kook külmkapis selle vedelama variandiga, eks hommikul näha ole, kas süüa kõlbab:D

    VastaKustuta
  30. hmm, kui jäi vedel, siis läks miskit valesti, see peaks ikka selline paksem kreem-kaste jääma...

    VastaKustuta
  31. Tuleb tunnistada, et kook tuli vaatamata vedelaks jäänud kreemile väga hea. Külmkapis tõmbas vedelik veidi paksemaks ja kook tuli super mahlane. Igal juhul söömata ei jäänud:)

    VastaKustuta
  32. Kusjuures, ma just enne seda kommentaari lugemist, külastasin Su blogi ja vaatasin, et ohhoo- kook püsis vaatamata vedelaks jäänud kreemile ilusast koos. Lõpp hea kõik hea:)

    VastaKustuta
  33. proovin ka seda õhtuks magustoiduks teha täna, ongi üks pakk küpsiseid ülearu, seega teen tunduvalt väiksema koguse lihtsalt:)

    VastaKustuta
  34. Kui kooki täna valmistad, siis soovtaksin seda homme serveerida, muidu ei imbu kook korralikult läbi;)

    VastaKustuta
  35. Jee, kreem hakkas lõpuks paksenema. Kell juba südaöö kohe, 1h peaaegu tasasel tulel seganud vahelduva eduga:D Nüüd veel kokku panna ja külma, homme tibu 1,5a saab:)

    VastaKustuta
  36. Retsept tundus kohe alguses ahvatlev. Kuna tegemist on napoleoni koogi sugulasega mõtlesin kohe et proovin. Ennem lugesin veel kommentaare ja mina kui teada tuntud vussi ajaja hakkasin seda keedukreemi tegemist kartma. Proovisin ikkagi! Keedukreem tuli välja (algaja õnn äkki ) ja kook tuli väga hea. Elukaaslane kes sööb mu koogid tavaliselt küll ära sööb, aga kooki tavaliselt jagub mitmeks päevaks ja ütleb et kook on "ok" , siis seda ta ei kommenteerinud üldse vaid sõi selle ära kahe õhtuga. Seega maitses :) Mul hea meel, et olen leidnud Sinu blogi. Siin on nii palju huvitavat mida järgi proovida!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on hea kuulda, et maitses!

      Mul on tunne, et keedukreem kas õnnestub või ei tule see üldse kunagi välja:) Ja kui õnnestus, siis saab selle keedukreemiga igasugu toredaid kooke ja magustoite teha:) Minu üks viimase aja lemmikuteks on keedukreemi-purukook kaneeliga:)

      Kustuta
  37. Kas sellele keedukreemile on võimalik ka martsipani kate peale panna? On Teil kogemusi? Kas martsipan jääb püsima? Või hakkab sulama? Või peaks hoopis järgmisel päeval martsipani peale panema?

    VastaKustuta
  38. Kui keedukreem ilusti peenikese küpsisepuruga katta, siis saab ilusti martsipaniga katta. Kui aga martsipan asetada otse keedukreemile, siis jah hakkab sulama.

    VastaKustuta
  39. Siia võiks veel moosi ka panna. Üks kiht kreemi & üks kiht moosi. :) Täna proovin ka ise seda teha, arvan, et tuleb hea ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen selline, kellele moos napoleoni koogi vahel ei meeldi. Suure keedukreemi austajana peab olema ainult kreem. Aga maitsed on erinevad - peaasi, et meeldib:)

      Kustuta
  40. Tere!
    Kas ma saan õigesti aru,et antud keedukreemi läheb ka munavalge?

    VastaKustuta
  41. vastan siis oma kogemustele tuginedes 4a tagusele Moonika kommentaarile :D :
    mul tuli ka nagu mannapuder, arvatavasti selle tõttu, et keetsin kreemi liiga kaua, lootuses, et see läheb paksemaks. sest mul polnud jahu nii palju ja panin ainult mingi 50ml.
    Ragne, kas keedukreemi peaks enne küpsistele määrimist täielikult maha jahutama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Parem hilja, kui mitte kunagi:)

      Kogemustele tuginedes võin öelda, et mannapudruks läheb see siis, kui liiga suurel kuumusel (liiga kaua) kuumutada.

      Keedukreem täielikult maha jahtuma ei pea, tavaliselt olen selle kergelt leigeks jätnud.

      Kustuta
  42. Ei tea kas tavalise piima võiks selles retseptis ka nt kookospiimaga asendada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja võib küll. Olen ka ise umbes samal põhimõttel kookospiimakastet teinud!

      Kustuta
  43. Järgmisel päeval on kõige parem..ausalt - siis jube kuiv küpsise kook..kogused kõik samad,mis siin,aga kook jääb liiga kuiv,meeldib selline mahlane,suus sulav..aga noh,mida siis küpsiste puhul ikka tahta..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei oska midagi kosta. Ehk läks keedukreem liialt paksuks? Millised küpsised kasutusel olid? Olen seda kooki mitmeid kordi teinud ja koogi kuivuse üle kurta ei saa:)

      Kustuta
  44. Kas keedukreem peabki kergelt sellise munase maitsega olema? Panin 3 muna ja kuidagi munane. Ma ei tea kui paks see olema peab. Eks hiljem ole siis näha kuidas küpsiste vahel on :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Keedukreem peab pigem jääma selline vanilline - nagu vaniljekaste. Ega sul kaste tükki ei läinud? Kas lisasid suhkrut piisavalt? Anna teada kindlasti kuidas lõpptulemus jäi. Ise kasutan seda keedukreemi nii Napoleoni koogi valmistamisel, kui ka teiste küpsetiste tegemisel.

      Kustuta
    2. Tükki ei jäänud. Seistes jäi väga maitsev. Suhkrut panin natukene rohkem kui retseptis etteantud. Mees mul suurem maiasmokk :)
      Aga vedelaks jäi ta mul ikka. Tahkunud eriti ära. Muidu tundus, et peaaegu see õige aga just natukene vedel. Ma ei tea kui paks ta olema peab.

      Kustuta
    3. Mis küpsiseid sa kasutasid? Äkki need ei imenud piisavalt vedelikku endasse?

      Üldiselt on aga nii, et kui keedukreem jääb vedel, siis oleks see vajanud rohkem kuumutamist. Keedukreem peaks lõpptulemusena jääma umbes nagu klassikaline pannkoogitainas.

      Kustuta
  45. Kasutasin Kalevi küpsiseid.
    Retseptis oli kirjas, et keeta ei tohi. Oli nii kaua pliidil kuni hakkas juba mullitama. Ehk peaks ikka natukene lasta keeta? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just - keeta ei tohi. Aga kuumutada tuleks segades seni, kuni see silmanähtavalt pakseneb:)

      Kustuta
    2. Selge. Võtan ükspäev asja uuesti käsile ja vaatan mis välja tuleb. Kas pakseneb.
      Aga maitse oli igatahes super!
      Teie antud retseptid on väga head. Siiani on kõik muu õnnestunud! :)

      Kustuta
    3. Seda on rõõm kuulda. Pöidlad pihus, et seekord õnnestub:)

      Kustuta
  46. Mina niristasin kuumale piimale koguaeg segades muna-jahu segu ja väga hea kreem tuli😀

    VastaKustuta
  47. Keedukreemi valmistamise juures ajab alati segadusse fraas "jahuta", alguses tegingi nii, et jahutasin iga kord piima suhkru segu täielikilt maha ja selle tulemusena võttis kreemi paksenemine 30+ minutit ja tohutult vispeldamist. Nyyd aga olen targem ja tõstan piima keema minemisel lihtsalt pliidilt, samal ajal MIKSERDAN munad ja jahu kiirelt ühtlaseks massiks ja niristan vispliga segades koheselt kuuma piima hulka. Niristamise lõpuks on kreem juba paks, moe pärast panen korraks veel tulele ja vispeldan minuti veel. Kiire ja alati perfektne tulemus!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails