20. november 2008

Lammas rohelise ürdikattega

/Prindi retsept/


Kõik algas sellest, et mulle toodi üks parajalt pirakas lambaliha tükk. Nii kange soov oli sellest midagi head ja eriliselt maitsvat valmistada. Liha on viimasel ajal kuidagi eriti tihe külaline meie toidulaual, mistõttu on soetatud ka päris mitu kokaraamatut, kus peategelaseks see sama tegelane - Liha. Isegi minu üheks parimaks sõbraks köögis on saanud lihatermomeeter, mille järele paar kuud tagasi isegi vajadust ei näinud. Üks nö lollikindlamaid viise on valmistada erinevatest ürtidest marinaad, milles liha püherdada ja seejärel panna külmkappi ööks maitsestuma. Kusjuures ühe nõksuna, teen ürdikatte valmis paar tundi enne selle lihale määrimist, et ühtlustuksid omavahel ürdisegu komponendid.

Mõningased (minu jaoks põhilisemad) näpunäited

-Lambaliha selgelt äratuntav lõhn. Selle tugevus oleneb muidugi lamba ealisusest st, vanematel lammastel on liha äratuntava kasukalõhnaga.
-Kasukalõhna eemaldamiseks sobivad mitmed maitsetaimed. Abi on kindlasti küüslaugust, köömnetest, majoraanist, ingverist, piparmündist, rosmariinist.
-Soolaga maitsesta liha üldjuhul vahetult enne küpsetamist, sest sool muudab liha tuimaks.
-Liha ei tohi keeramise ja lõikamise ajal liigselt vigastada (teha sisselõikeid), muidu jookseb lihamahl välja ning roog jääb kuivem/tuimem.
-Enne kuumtöötlemist peaks liha umbes tunni toasoojas seisma, et ahju pannes ei toimuks kiiret temperatuuri muutust ja pruunistumine oleks edukas.
-Praetermomeeter torgatakse sügavale lihasse, kuid mitte vastu luud, kuna siis saab ebaõige näidu.
-Lambapraad on temperatuuril 65° veel roosa ja väga mahlane, 82° juures aga täiesti läbiküps.
-Pärast ahjust väljavõtmist lase lihal fooliumis ca 5-10 minutit järelküpseda, et lihamahlade liikumine peatuks. (arvesta, et järelküpsemisel liha sisetemperatuur tõuseb paari kraadi võrra

Järgnevalt retsept:

Lammas rohelise ürdikattega

1 kg lambaliha
2 looberilehte

Ürdisegu:
3 dl toorest ürti (rohelist sibulat, basiilikut, peterselli, tilli, rosmariini)
75 g pehmet võid
2 tl pestot (soovi korral)
4 viilu saia
2 küüslauguküünt
2 tl sidruni mahla
soola, pipart


Puhasta lambaliha kelmetest.
Valmista ürdisegu, selleks mikserda kõik ürdiseguks vajaminevad ained kombainis või saumikseriga ühtlaseks roheliseks pastaks. Tee see varem valmis ja pane külmkappi paariks tunniks, et maitsed ühtlustuksid. Seejärel määri segu lihale ning aseta koos loorberilehtedega küpsetuskotti (tee küpsetuskotile peale paar väikest auku). Küpsetaahjus ca tund või seni kuni lihatermomeeter jõuab 70 kraadini (kui soovid medium+ liha). Võta liha ahjust ning aseta fooliumisse 5-10 minutiks järelküpsema.


4 kommentaari :

  1. mm...kõlab hästi, mul on just lammas kapis ootamas...teen proovi nädalavahetusel

    VastaKustuta
  2. ...youtube.com - mark bittman the minimalist...

    VastaKustuta
  3. õhtust!...ja lambale tegin... soovitustekohase segu ja lisasin veel lihapehmendajat...natuke rohkem küüslauku...ja küpsetasin tykke ka natuke kauem (2xlamba tagaosa, ribi,..)ca 6h ahjus kaane all....superhea:)...punast veini veel aeg-ajalt haudepoti põhja...talvisel päeval ideaalne roog kuigi natuke rasvane igapäevaselt....segu oli väga hea ...tänud!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails